Як стати рекрутером з нуля? 7 порад для початківців

як стати хорошим рекрутером
Компанії завжди зацікавлені у спеціалістах: хтось створює штат з нуля, хтось розширюється або шукає нових співробітників. Це постійний циклічний процес, тому професія рекрутера буде завжди актуальною. Щоб її освоїти, потрібні особливий склад характеру, високі комунікативні навички, здатність аналізувати тощо. Однак, якщо ви вирішили спробувати, пропонуємо коротку інструкцію, як стати рекрутером.
Отже, на що ж в першу чергу необхідно звернути увагу початківцю-рекрутеру?

1. Вчиться бути профі: книги, курси, мова

Читайте хороші книги для рекрутерів і суміжних професій, звертайте увагу на корисні статті і відео на спеціальних блогах, підпишіться на професійні співтовариства в соціальних мережах, щоб слідкувати за життям в цій сфері і т.д.
Чим більше ви читаєте, дивитесь, наповнюєтесь – тем краще! Так ви отримаєте інформаційну базу і уявлення, з чим прийдеться мати справу на перших порах, які основні обов’язки і компетенції тощо.
Обов’язково потрібно приділити час навчанню рекрутингу на спеціалізованих курсах. Тут ви отримаєте не тільки теоретичний, але й практичний багаж знань від професійних рекрутерів. Пройти курси підбору персонала можливо онлайн (віддалено) і офлайн – ймовірно, такі є у вашому місті. Як правило, за підсумками навчання вам видадуть диплом, який допоможе при першому працевлаштуванні.
hr
Якщо ви володієте іноземною мовою – це великий плюс, адже в перспективі ви зможете зайнятись і міжнародним рекрутингом. Але для початку можна освоїти англійську мову хоча б на базовому рівні – це завжди стане в нагоді.

2. Проведіть «особисте розслідування»

Якщо вас серйозно зацікавила робота рекрутера, про нюанси вам краще за всіх розкажуть саме представники цієї професії. Мабуть, серед ваших знайомих чи «друзів друзів» є ті, хто давно працює в цій сфері. Обов’язково знайдіть можливість поспілкуватись з ними особисто і запитайте:

  • чому вони стали рекрутерами;
  • плюси і мінуси професії;
  • як стати хорошим рекрутером – з їх точки зору;
  • які особливості роботи і т. д.

Поговоріть відверто з декількома спеціалістами, щоб зрозуміти, наскільки ця ніша вам підходить. Більше того, у професійних рекрутингових та HR-спільнотах часто публікується інформація про майбутні зустрічі та заходи – і офлайн, і онлайн. Про них можна дізнатися і від знайомих рекрутерів – де вони збираються, хто проводить, як проходить. Обов’язково відвідайте, візьміть участь!
На подібних заходах можна познайомитися з цікавими людьми, корисно поспілкуватися, зрозуміти, які теми обговорюються “на внутрішній кухні” та “за зачиненими дверима”. За необхідності можна спитати і поради – будьте впевнені, майбутні колеги вам не відмовлять!

3. Знайдіть першу роботу

Збираючи інформацію, обов’язково проаналізуйте вакансії на посаду рекрутера, щоб зрозуміти, чого від вас очікують. Так ви побачите, який попит на спеціалістів в рекрутингу в конкретний момент часу, отримаєте інформацію про завдання, компетенції і вимоги до рекрутера в різних компаніях. Допоможуть сайти з пошуку роботи, профільні спільноти в соцмережах.
Перед тим, як почати працювати рекрутером без досвіду, продивіться вакансії, як від рекрутингових відділів компаній, так і від спеціалізованих рекрутингових агентств.
І паралельно, не відкладаючи в довгий ящик – шукайте роботу рекрутером. Навіть для спеціаліста-початківця це цілком реально. На старті вам, швидше за все, запропонують роботу асистента або сорсера. Оплата буде порівняно невелика, але ви зможете отримати свій особистий практичний досвід – а це дуже цінно.
робота рекрутером
Але перед тим, як влаштуватись в ту чи іншу компанію, подивіться на неї критично:

  • ознайомтесь з відгуками колишніх співробітників;
  • запитайте про неї у знайомих, проаналізуйте репутацію в цілому;
  • перевірте контакти: якщо зв’язатися з компанією складно, не відповідають на телефони або вона не працює за вказаною адресою – істотний привід замислитись;
  • перевірте компанію за реквізитами – ІНН, ЄДРПОУ і т.д.;
  • пошукайте судові рішення про компанію в довідково-правових системах – про всяк випадок.

Компанія повинна бути надійною. В протилежному випадку ви ризикуєте не тільки не отримати свою заробітну платню, але й зіпсувати репутацію. А новачкам це точно не потрібно.

4. Постійно спілкуйтесь з досвідченими колегами

Окрім надійності, компанія (або проєкт) повинна вам щиро подобатись. Тоді багато речей будуть проходити природно, немовби самі по собі. Якщо будете захоплені, то легко опануєте специфіку та сферу, в якій працює компанія. А значить – легко передасте ваш позитивний настрій кандидатам, зможете натхненно розповідати про роботодавця. І що важливо – це буде звучати максимально переконливо!
Влаштувавшись на роботу, уважно спостерігайте за більш досвідченими колегами – це допоможе отримати реальний досвід підбору кадрів. Будьте щирими, налагодьте контакт – це допоможе вирішити проблеми, які неминуче будуть виникати на перших порах.
Багато спілкуйтесь з рекрутерами, задавайте питання про методики найму і підбору персоналу, проведення співбесід і т.д. Ця інформація «з перших рук» допоможе вам у вдосконаленні базових навичків рекрутера.

5. Збирайте особисту базу

Контакти і зв’язки рекрутера – дуже цінний ресурс. Чим їх більше – тим краще. На формування такої бази йдуть роки, але воно того варте. Тому ретельно збирайте в свою ділову скарбничку професійні контакти, ведіть умовне «портфоліо» можливих кандидатів.
Також потрібно грамотно розвивати свій профіль в соціальних мережах, працювати над своїм особистим брендом. Почніть вести свій блог, дотримуючись балансу особистого і професійного, публікуйте цікаву і нестандартну інформацію. Приєднуйтесь до професійних спільнот, активно беріть участь в обговоренні важливих тем в HR-ком’юніті, не бійтесь висловлювати свою точку зору.
підбір персоналу
Якщо є можливість – відвідуйте професійні заходи, конференції, вебінари – розширюйте коло ділових знайомств. Так ви станете корисним різним людям по обдидва боки: і роботодавцю (замовнику), і кандидатам – у пошуку надійних варіантів. Ваша користь, цінність, репутація – у ваших зв’язках.

6. Плануйте свій день і… найближчі 5 років

Рекрутер – це робота, пов’язана з великою кількістю завдань. Щоб все встигнути, важливо ретельно планувати свій день. Ось декілька порад, які допоможуть зробити роботу рекрутера більш ефективною:

  • розробіть чіткий графік. Можливо, для роботи в офісі це не так актуально, але для віддаленого формату (під час карантину, наприклад) або фрілансера – важливо;
  • завжди записуйте свої справи, адже навіть рекрутер з найкращою пам’яттю не зможе все утримати в голові;
  • плануйте день, поділивши його на декілька сегментів. Виділіть окремо час для дзвінків, для співбесід, для підготовки звітів, роботи з документацією тощо.

рекрутер робота
Підвищити ефективність рекрутингу вам допоможуть планувальники зі сповіщеннями – з ними ви ніколи нічого не проґавите і не забудете.
А працюючи над перспективою, складіть свій особистий план розвитку – як мінімум на рік, а краще – на 3-5 років. Дайте собі чесну відповідь на питання:

  • що ви маєте наразі: професійні навички, вміння, досвід;
  • чого ви хочете за 3-5 років: посада, рівень доходу, формат роботи;
  • що потрібно для досягнення мети: які знання, навички, зв’язки.

Також необхідно розписати ресурси, якими ви будете користуватись для досягнення цілей. Наприклад, курси підвищення кваліфікації, відвідування профільних заходів, самоосвіта і т.д. І – дійте!
Все це піде на користь, тому що перспективи зростання для хороших рекрутерів достатньо широкі. Наприклад, кар’єру можна продовжити в якості тім-ліда (керівника команди рекрутерів), HR-менеджера (інтеграція і адаптація персоналу), «хендхантера» (пошук співробітників вищої ланки) і т.д.

7. Оптимізуйте і – автоматизуйте роботу

Успіх приходить до тих, хто постійно вивчає щось нове. Але щоб «не потонути» відразу і в усьому, вдосконалюйте свої знання в міру появи нових завдань. Наприклад, нема сенсу освоювати IT-напрямок, якщо ви працюєте в компанії, яка спеціалізується на продажах. Але якщо ви хочете перейти в IT, обов’язково необхідно вивчити специфіку і технології рекрутингу в цій сфері. Наприклад, пройти курс “HR Generalist” в Beetroot Academy, щоб повністю опанувати професію та впевнено почуватися в IT-компанії будь-якого рівня.
Крім того, дуже важливо вміти оптимізувати свою роботу. Наприклад, у рекрутера є немало завдань, які можна автоматизувати.
Автоматизація рекрутинга значно заощаджує час і спрощує вирішення рутинних питань. Тому вам стануть у нагоді

  • месенджери – для обміну повідомленнями;
  • програми, які забезпечують оперативний пошук в базі і автозв’язок з потрібним кандидатом;
  • ATS – комплексні сервіси для рекрутерів, які включають всі необхідні функції для ефективного найму і підбору персоналу.

Наприклад, корисним сервісом і для початківця, і для вже досвідченого рекрутера стане CleverStaff. В цій ATS для рекрутингу є все необхідне для автоматизації і прискорення роботи рекрутера: від збереження бази контактів – до налаштування розсилки повідомлень.
Для того, щоб безкоштовно протестувати систему та оцінити її переваги, достатньо зареєструватися тут. Ми переконані – ви витратите час з користю та залишитесь задоволені.
менеджер з підбору персонала
Таким чином, при максимальному використанні всіх доступних ресурсів (і технічних в тому числі) навіть рекрутери-новачки зможуть в дуже короткі терміни продемонструвати хороші результати. Головне – старанність, креативний підхід і постійна робота над собою.

Матеріали за темою

Автоматизація рекрутингу – спробувати безкоштовно
Що таке рекрутинг?
Хто такий рекрутер?
HR-розвідка: що це за метод та як його використовувати?

FAQ

Чи можливо вивчитись на рекрутера безкоштовно?
В безкоштовних джерелах ви дійсно знайдете необхідну інформацію, але вона найкраще підійде для старту. Для якісного освоєння професії варто звернути увагу на платні курси.
Яка освіта потрібна для рекрутера?
Вища освіта. Хороші рекрутери нерідко приходять з маркетингу, журналістики, PR, педагогіки, соціології, психології.
Які іноземні мови треба знати рекрутеру?
Як мінімум, англійську. Надалі можна вивчати інші мови, в залежності від того, на який ринок ви будете орієнтуватись.
Які основні особисті якості рекрутера?
Як мінімум, це готовність до дедлайну, стресостійкість, комунікабельність, здатність до навчання, вміння переконувати.
Скільки часу потрібно вчитись на рекрутера?
На це питання відповідь винятково індивідуальна і залежить від вашого навчання, наявності необхідних матеріалів, якості курсів і т. д. В середньому – достатньо півроку.