Хто такий рекрутер?


Співробітники – це головний актив будь-якої компанії. Від їх злагодженої праці залежить успіх бізнесу. Знайти та відібрати найкращих – завдання не з легких. Тому рекрутер – одна з найбільш актуальних професій.
Кваліфікований спеціаліст з підбору кадрів може зібрати ідеальну команду в єдиний пазл та привести компанію до успіху.
Отже, хто ж такий рекрутер, що таке рекрутинг, які завдання агента з пошуку персоналу і що потрібно для того, щоб ним стати?

Рекрутинг – в стародавній історії

Рекрутинг – від франц. «recruter» – вербувати, винаймати. Раніше людей, що ставали до військової служби, називали рекрутами. Імператори створювали армії, підшукуючи нових перспективних рекрутів за допомогою вже досвідчених воїнів – так званих рекрутерів. Саме вони забезпечували призов та відбір персоналу.
кадр из кинофильма гладиатор
Рекрутинг у Стародавньому Римі (з к/ф «Гладіатор»)
Історія пам’ятає випадок, коли Юлій Цезар підписав наказ про виплату значної грошової винагороди кожному солдату, який приведе в армію ще одного рекрута.
В Стародавній Греції, через постійні конфлікти, полководці були вимушені в пошуках поповнення відправляти рекрутерів у віддалені бідні поселення. Ті, в свою чергу, найбільш прийнятним рекрутам обіцяли високий гонорар.
Ну а вже після Другої світової війни в рекрутингу з’явився новий напрямок – хедхантінг. Великі американські компанії з пошуку персоналу почали використовувати переманювання-полювання. Вони видивлялися у конкурентів своїх замовників найкращих спеціалістів та робили їм більш вигідні пропозиції…

Рекрутер сьогодні – хто він?

Сьогодні зміст роботи рекрутера суттєво не змінився, але тепер кличуть вони не тільки в армію, але і до офісів, кабінетів та на виробництво.
Рекрутинг – це робота з відбору та підбору персоналу, а рекрутер – це людина, що відповідає за пошук потрібних спеціалістів.
работа рекрутером
Шукаючи роботу та обираючи для себе компанію, кандидат завжди спочатку знайомиться з представником відділу рекрутингу. Саме менеджер з рекрутингу “відбраковує” чи, навпаки, дає зелене світло – в залежності від певних параметрів пошуку та якостей здобувача.

Чому рекрутер – це не HR

Рекрутерів часто плутають з HR-менеджерами. Це пояснюється тим, що рекрутинг спочатку був частиною роботи HR. Але з часом подбір персоналу до організації став окремим напрямком, незалежною професією. Так, в деяких компаніях “эйчар” може виконувати обов’язки спеціаліста з рекрутингу в том числі, але ж насамперед в фокусі їх роботи – адаптація, навчання та підвищення мотивації співробітників.

Які обов’язки виконує рекрутер?

  • Розробка стратегії: базуючись на завданнях від керівництва чи замовника, менеджер з підбору персоналу розробляє план пошуку та портрет ідеального кандидата.
  • Створення карти пошуку: моніторинг джерел, підготовка пропозиції та розміщення інформації про вакансію.
  • Аналіз резюме та визначення кола кандидатів.
  • Первинна телефонна співбесіда.
  • Головне інтерв’ю – співбесіда зі здобувачами, оцінка професійних та персональних якостей, тестування.
  • Узгодження кандидатур с замовником чи керівником, вибір пріоритетних та другорядних.
  • Узгодження умов. Рекрутер готує офер (пропозицію про роботу) для кандидата, якого згодні прийняти на роботу. Якщо досягнути консенсусу не вдається, спеціаліст з найму персоналу переходить до другорядних кандидатів.

менеджер по набору персонала
Таким чином, рекрутер безпосередньо сконцентрований на тому, щоб підібрати спеціаліста, узгодити його кандидатуру з роботодавцем і домовитися з ним про прийнятні умови.

В чому цінність рекрутеру для бізнесу?

Чим вище кваліфікація співробітників, тим більше шанси на успіх всього бізнесу. І роль рекрутера полягає в тому, щоб знайти саме тих людей, які:

  • професіонали в своїй справі;
  • відрізняються комунікабельністю та стресостійкістю;
  • здатні органічно влитися в колектив і працювати в команді,
  • зацікавлені працювати саме в цій компанії;
  • готові прийняти умови, що пропонує компанія.

специалист по найму персонала
Якщо агент з підбору кадрів здатен знайти таку людину, його цінність для компанії величезна. Тому він може отримувати дуже високу зарплатню та різноманітні бонуси за вдалі найми.

В чому переваги роботи рекрутера?

Бізнес міцно тримається за тих, хто знаходить найбільш ефективних співробітників. Компанії готові боротися за таких рекрутерів. В той же час на ринку зростає і конкуренція, оскільки ця робота має цілий ряд переваг, наприклад:

  • висока зарплатня. Якщо рекрутер – профі, він може розраховувати на привабливі умови. За даними Work.ua, в Києві в середньому він може заробляти близько 17500 грн на місяць;
  • робота з людьми. Якщо вам подобається спілкуватися і ви вмієте домовлятися з незнайомими людьми всього за 2-3 контакти, ця робота – для вас;
  • можливість працювати віддалено. Не завжди компанії утримують відділ з підбору персоналу. Частіше рекрутерів набирають на віддаленій основі – ідеальний варіант для тих, кому не хочеться проводити весь день в офісі;
  • можливість працювати на декількох замовників одночасно. Більшість рекрутерів шукають співробітників одразу для декількох компаній, заробляючи значно більше, ніж на обслуговуванні однієї;
  • можливість стати обличчям компанії. Менеджер з найму формує перше враження у кандидата про неї, фактично є амбасадором бренда, і це важливо.

подбор кадров
Ну і не менш важливо – почути “дякую” від керівника чи замовника, що отримав дійсно цінного співробітника. Або від здобувача, який, дякуючи вашій рекомендації, отримав цікаву роботу. Можливо, він зробить кар’єру, обійме керівну посаду, і все це завдяки тому, що одного разу ви вибрали його резюме і включили у звіт.

Які якості потрібні рекрутеру?

Щоб зробити кар’єру рекрутера, потрібно мати специфічні якості та навички, такі як:

  • пунктуальність та працездатність. Для рекрутера дедлайни – звичне явище, тому потрібно бути готовим до того, що значну кількість роботи доведеться виконувати у стислі строки;
  • стресостійкість. Адже в роботі присутні серйозні психологічні навантаження. Замовнику завжди потрібно ввести до штату спеціаліста якнайшвидше, а здобувачі не завжди готові поміняти роботу вже завтра. Окрім того, не завжди вдається швидко знайти оптимальні кандидатури, іноді пошук триває місяці;
  • здатність до навчання. Рекрутеру постійно потрібно навчатися та розвиватися. Можливо, навіть створювати авторські засоби професійного підбору персоналу;
  • комунікабельність. Необхідно постійно спілкуватися із замовником, здобувачами, із власною командою;
  • навички переконування. Рекрутер має переконати замовника, що конкретна кандидатура максимально підходить, а здобувача – що компанія та умови відмінні;
  • вміння аналізувати. Для ефективного відбору персоналу рекрутер повинен постійно проводити моніторинг ресурсів і аналіз здобувачів, співвідношеня їх професійних та особових якостей з вимогами роботодавця тощо.
  • Найважливіше для рекрутера – нестандартне і нешаблонне мислення. Якщо це має місце, він стане успішним в своїй галузі.

менеджер по рекрутингу

Яка освіта має бути у рекрутера?

Найчастіше рекрутерами стають люди, що мають вищу освіту з:

  • психології;
  • управління персоналом;
  • менеджменту;
  • журналістики;
  • реклами та PR.

Також існують спеціалізовані курси, які можна пройти та отримати відповідний сертифікат. Багато компаній вважають наявність такого сертифіката плюсом.

5 звичок успішного рекрутера

Пропонуємо прості правила, які зроблять роботу рекрутера легшою та ефективнішою.

  1. Індивідуальний підхід до кожного кандидата. Використання шаблону в спілкуванні з кандидатом не принесе результатів – потрібно розробити власний стиль та знаходити індивідуальний підхід до кожної людини.
  2. Чіткий план робочого дня. Навіть маючи відмінну пам’ять, неможливо втримати в голові всі завдання. Краще заздалегідь планувати свій день – вести органайзер с задачами та дедлайнами.
  3. Автоматизація рутини. Робота менеджера з підбору персоналу передбачає багато рутинної роботи. Необов’язково виконувати її вручну. Використовуйте автоматизацію таких задач за допомогою спеціального софта. В цьому вам допоможе CleverStaff. Використання нашої платформи дозволяє рекрутерам зекономити від 10 тижнів робочого часу на рік.
  4. Моніторинг результатів. Результати необхідно відстежувати кожного дня, це краща можливість для їх поліпшення. За допомогою аналітичних інструментів вам буде простіше зрозуміти, яка стратегія відбору та підбору кадрів ефективна, а яка – ні.
  5. Погляд у майбутнє. Важливо думати не тільки про поточні вакансії, але й про майбутні потреби. Ви зможете створити базу перспективних кандидатів, що стануть потрібні замовникам вже найближчими місяцями.

агент по подбору кадров
В современном рекрутинге важно не бояться экспериментов. Хороший специалист ищет новые возможности для поиска кандидатов, разрабатывает собственные, нестандартные решения и легко коммуницирует с людьми. Если это все откликается – работа рекрутером может стать вашим призванием.

Раптом ви вперше на нашому блозі. CleverStaff – це інноваційна українська система для підбору персоналу, яка оптимізує ключові процеси рекрутингу та підвищує ефективність фахівців за наймом. Сьогодні софтом користуються більш ніж в 30 країнах: Україна, Великобританія, США, Швейцарія, Таїланд та інші. Система вже допомогла професійним рекрутерам знайти більше 4 мільйонів кандидатів. Дізнайтеся про всі можливості CleverStaff і прокачати свій рекрутинг. Подробиці тут.

FAQ

Чи можна стати рекрутером без досвіду роботи?
Так, але потрібно пройти як мінімум навчальні курси та отримати відповідний сертифікат.
Куди піти працювати рекрутером?
Робота рекрутера може бути як у штаті, так і позаштатною. Як правило, рекрутерів винаймають великі компанії чи агенції, що спеціалізуються на відборі та підборі персоналу для організацій.
Чи можна працювати на себе?
Так, ви можете відкрити власну кадрову агенцію. Але перед цим бажано отримати досвід роботи в компанії і напрацювати свою базу клієнтів, кандидатів, заслужити репутацію.
Де рекрутери шукають кандидатів?
У кожного рекрутера свої секрети з пошуку кандидатів. Хтось знаходить через сайти пошуку вакансій, хтось – через соціальні мережі, власні контакти тощо.
Які перспективи розвитку є у рекрутера?
Якщо ви володієте знаннями в галузі діяльності вашої компанії, в перспективі ви можете стати тім-лідом. Рекрутери часто переходять в бізнес-девелопмент або в HR. Окрім того, хороший рекрутер може стати так званим “хед-хантером” – людиною, яка підшукує висококваліфіковані кадри.