HR-розвідка: що це за метод і як його використовувати

Для когось HR-розвідка – це збір рекомендацій про кандидата, для інших – дослідження компаній, найчастіше конкурентних, з метою вивчити їх рекрутингову політику. У цій статті ми розглянемо навіщо використовувати такий інструмент в підборі персоналу і з’ясуємо, в якому випадку він більш ефективний.

HR-розвідка: де і навіщо шукати інформацію про потенційного співробітника

Щоб дізнатися більше інформації про кандидата, рекрутер найчастіше звертається за рекомендаціями до колишніх роботодавців і колег людини.
Мета такої HR-розвідки це:

  • підтвердити інформацію про кандидата, яку він сам розповів на протязі етапів відбору на вакансію;
  • виявити його сильні сторони, за допомогою яких він зможе показати максимальний результат на новій позиції;
  • визначити зони росту, які потрібно розвивати.

Завдяки HR-розвідці все з рекрутерської трійці – замовник, фахівець з підбору і здобувач – отримують вигоду. HR і замовник може підготуватися до приходу конкретної людини в компанію, а сам кандидат швидше адаптується і почне проявляти себе.
Куди ж рекрутеру в першу чергу звернутися за рекомендаціями? Це можуть бути колишні керівники і клієнти, партнери і знайомі, колеги схожого рівня і директора з персоналу. Спершу варто звернутися до тих, кого вказав сам здобувач. Також можна напряму зателефонувати в компанію і поговорити з місцевим HR-департаментом. Це допоможе порівняти вам відгуки та уникнути прикрашання кандидату з боку лояльних колег. Крім цього, не забуваємо про соціальні мережі, які можуть розповісти, чим по-справжньому живе людина.
HR-розвідка: що це за метод

4 кроки для ефективної розвідки

Визначіться навіщо вам потрібні рекомендації, що конкретно ви хочете з’ясувати.
Під час самого дзвінка, увійдіть і поясніть, що цей зворотний зв’язок буде корисний обом учасникам розмови. Вашому співрозмовнику це дозволить відрефлексувати і зробити висновки, а вам налагодити робочий процес.

  1. Попередьте про конфіденційність.
  2. Ставте відкриті питання (Як? Навіщо? Що вдалося?), Відповіді на які передбачають більше, ніж просто “так” і “ні”. Запитайте про конкретну кількість сильних сторін кандидата. Наприклад, всього лише 2-3 якості, які першими згадає співрозмовник.
  3. Поцікавтеся, на що кандидату варто звернути увагу, які зони росту розвивати, на думку його екс-начальника або колег. Дуже показовим буде відповідь на питання – чи готові ви повторно співпрацювати з кандидатом.
  4. В кінці такої розмови варто подякувати співрозмовника за час і запропонувати обмінятися контактами.

Така HR-розвідка може стати ще й певним нетворкінгом для рекрутера.

Конкурентна розвідка

Великі компанії часто знаходяться в процесі пошуку крутих фахівців. В тому числі тих, які вже працюють у конкурентів. Щоб схантити їх до себе, рекрутери проводять конкурентну HR-розвідку, в ході якої з’ясовують умови праці, рівень зарплат, систему бонусів – в загальному, все, що стосується кадрової політики. Така інформація допомагає сформувати більш релевантну пропозицію. Крім цього знання ринку допоможе не тільки залучати нових кандидатів, а й утримувати вже працюючих фахівців.
Джерелами інформації в ході такої розвідки найчастіше виступають люди, співробітники компаній, які можуть бути цікавими для вас. Тут стануть в нагоді профільні заходи, конференції та зустрічі, на яких вам потрібно знайомитися, питати, наводити довідки. Буває так, що якийсь HR-директор великої компанії і зовсім читає лекції на різні рекрутингові теми. Це найбільш ідеальний майданчик, щоб на чистоту запитати все, що вас цікавить, публічно або в індивідуальному порядку.
При цьому не ігноруйте те, що ви живете в цифрову еру і рекрутинг вже давно зробив крок назустріч діджиталізації. Спеціальний софт для підбору персоналу – справжній must у вашій роботі. Спробуйте систему CleverStaff і попрощайтеся з рутинними завданнями, розширте свою базу кандидатів і закривайте за допомогою цієї ж бази кожну 5-ту вакансію швидше на 54%, ніж пошук претендентів ззовні. Замовити демо програмного рішення можна тут.