Що таке рекрутинг?

рекрутинг це
Великої мети мало кому вдається досягнути поодинці. Чим вона вища, тим більш професійною та амбітною повинна бути команда. Тому що головний активний ресурс та рушійна сила будь-якої організації – це люди. Підтвердження цьому ми бачимо у світовій політиці, потужних громадських об’єднаннях, різних субкультурах, і, звичайно, у бізнесі.
Всі процеси з розширення / скорочення / поновлення штату працівників, зміни його структури завжди тісно пов’язані з іншими бізнес-процесами в компанії. Як наслідок, постійно виникають нові або вивільнені посади, на які необхідно швидко знайти спеціалістів. Часом це є дуже складним завданням, і саме тому в багатьох компаніях є відділи, які спеціалізуються на пошуку і підборі персоналу, тобто рекрутингу.
Рекрутинг – це комплекс заходів із залучення необхідного персоналу в організацію. Знайти на ринку праці першокласних спеціалістів і переконати їх працювати саме в цій компанії – головна мета для спеціалістів цього бізнес-напрямку (в деякій мірі – мистецтва).

Основні завдання рекрутингу

Спеціалісти з пошуку і підбору персоналу можуть бути як в штаті компанії, так і за її межами, наприклад, у кадровій агенції. Тим не менше, основні щоденні завдання у рекрутерів зазвичай наступні:

  • Збір і актуалізація інформації про поточні відкриті посади в компанії. Рекрутерам необхідно розуміти, кого саме треба шукати, які вимоги і переваги є у роботодавців (так званих «замовників»), провести з ними перемовини.
  • Розповсюдження інформації про компанію та її вакансії в публічному середовищі, на різноманітних спеціалізованих сайтах та інших інформаційних ресурсах. Тут важливо показати компанію і посаду в найкращому світлі, формуючи успішний позитивний HR-бренд.
  • Самостійний пошук кандидатів всіма можливими способами. Тут все залежить від досвіду і навичок рекрутера, часто навіть від винахідливості.
  • Збір бази кандидатів і старанний попередній відбір кандидатів за встановленими критеріями. Сюди входять обробка резюме, дзвінки і навіть особисті зустрічі.
  • Забезпечення достатньої кількості кандидатів, які готові пройти підсумкові співбесіди. Різні кандидати, різні замовники. Догодити одночасно обом сторонам – важке завдання.
  • Отримання зворотного зв’язку, узгодження вибору та умов, додаткові перемовини. На отримання фінального «Так» або «Ні» від замовника чи кандидата можуть піти тижні.
  • Найм і онбординг. Організація і допомога при виході на роботу нового співробітника (документація, робоче місце, ділові якості і т.п.).

Для того, щоб швидко і ефективно вирішувати ці завдання, рекрутеру важливо мати високі комунікативні якості, вміти протистояти стресам, дотримуватись дедлайнів і бути готовому до рутинної роботи. Щоб мінімізувати рутину і покращити показники ефективності, все частіше використовують автоматизацію рекрутингу за допомогою спеціалізованих систем, таких як ATS Clevestaff.
дівчина за ноутбуком
Забезпечити ефективний повний цикл рекрутингу – головне завдання спеціалістів у сфері підбору персоналу. Але на цьому рекрутинг не закінчується. В міру професійного розвитку рекрутери можуть брати участь у багатьох процесах в компанії в якості консультантів та осіб, які приймають важливі рішення щодо кадрової політики, стратегії і розвитку співробітників.

Види рекрутингу

В залежності від складності і специфіки вакансій виділяють такі види рекрутингу:

  • Лінійний рекрутинг – відносно швидкий пошук співробітників на посади нижчої та середньої ланки. Зазвичай це розповсюджені вакансії, які не потребують дуже високої кваліфікації. Окремим напрямком тут можна виділити масовий рекрутинг – швидке закриття великої кількості вакансій лінійного персоналу, наприклад, при відкритті філіалу в новому регіоні.
  • Management selection –для пошуку висококласних спеціалістів, керівників початкового і середнього рівня.
  • Executive search – пошук спеціалістів і керівників вищої ланки, ТОП-менеджерів.
  • Headhunting («полювання за головами») – пошук спеціалістів з визначеними професійними навиками, як правило – в компаніях-конкурентах.

Кожний наступний рівень складності вакансії – новий професійний виклик для рекрутера, тільки найдосвідченіші і здібні спеціалісти можуть ефективно впоратись з пошуком керівників вищої ланки і хедхантингом.
сучасний рекрутинг
За місцем пошуку розподіляють на зовнішній (через job-сайти, соцмережі та ін.) і внутрішній рекрутинг. В другому випадку кандидатів підбирають з числа співробітників компанії – підвищують або переводять з інших підрозділів. Найбільш складний в цьому аспекті – міжнародний рекрутинг – пошук, підбір і найм спеціалістів високого рівня в інших країнах, включаючи релокейт.
Існує велика кількість різних технік і методик пошуку персоналу. Часто вони залежать від джерел пошуку кандидатів, з яких виділяють основні:

  • Digital-рекрутинг, рекрутинг онлайн – це спосіб пошуку і відбору кандидатів через відкриті джерела. Головна перевага інтернет-рекрутингу – у великій кількості кандидатів, оскільки більшість претендентів шукають вакансії також через Інтернет.
  • Реферальний або рекомендаційний рекрутинг має не меншу ефективність за digital, оскільки коло пошуку також достатньо широке, але при цьому інформації про кандидатів за замовчуванням більше (колеги, знайомі, друзі).
  • Скринінг використовується для поверхневого моніторингу ринку з метою найму людей на найменш кваліфіковані посади з мінімальною кількістю вимог при великій плинності кадрів.

Спеціаліст з пошуку персоналу може бути експертом по роботі з одним визначеним джерелом, але бути ознайомленим з рештою видів (хоча б теоретично) дуже корисно для вирішення складних нетривіальних завдань.

Хто займається рекрутингом в компанії?

Процес рекрутингу в компаніях проходить по-різному, в залежності від масштабу, її структури і зон відповідальності різних підрозділів. Найчастіше в підборі персоналу беруть участь:

  • Професійні рекрутери. Вони сконцентровані безпосередньо на системному залученні нових співробітників і виконують повний цикл рекрутингу для пошуку, відбору і підбору кандидатів.
  • HR-менеджери також можуть займатись рекрутингом, але в останні роки ці співробітники більше сконцентровані на завданнях по роботі з персоналом – адаптація новачків, згуртування колективу, підвищення ефективності праці співробітників і т.п.
  • Власники і керівники підрозділів. Цей сценарій більше розповсюджений серед молодих компаній з невеликою кількістю співробітників і відкритих вакансій.

нарада
Рекрутери тісно взаємодіють з HR-менеджерами, які, в свою чергу, спеціалізуються на організації і розвитку кадрів всередині компанії. Відділи рекрутингу і HR в компаніях можуть бути як об’єднані, так і існувати окремо – все залежить від кадрової політики компанії.

Чому професійний рекрутинг важливий для бізнесу?

Професійні співробітники на потрібному місці можуть підняти справу до небувалих висот, із невеликої компанії до міжнародної корпорації – успішних прикладів в історії достатньо. В протилежному випадку некомпетентний співробітник може привести компанію до дуже серйозних проблем, часом навіть краху. Відсутність необхідного співробітника призводить до недоотримання прибутку, бездіяльність неефективного співробітника – до застою і наступної стагнації бізнес-процесів.
рекрутмент і рекрутинг
Крім цього, багато компаній сьогодні стикаються з різними викликами, такими як трудова міграція, дефіцит професіоналів, різниця поколінь, побудова бренду роботодавця і т.п. З рекрутерами, які відстежують ці тенденції, шансів на успіх набагато більше, тому що пошук персоналу – дуже складний процес, який потребує відповідних професійних якостей і навичок.
Рекрутинг – це не тільки спеціалісти, але й добре вибудована система підбору і аналітика: успішні рекрутери знають свої завдання, відслідковують ефективність, швидкість роботи, вміло розставляють пріоритети і використовують всі доступні ресурси. Покращуючи свої персональні показники, вони покращують ефективність бізнесу в цілому.
Тільки професійні рекрутери зможуть ефективно сформувати імідж роботодавця на ринку праці, показати кандидатам таку компанію, в яку щиро захочеться влаштуватись висококваліфікованим спеціалістам… І – зробити цим спеціалістам відмінну пропозицію 🙂

FAQ

Що таке рекрутинг онлайн?
Рекрутинг онлайн - це процес пошуку і підбору кадрів через всілякі онлайн-джерела: сайти пошуку вакансій, соціальні мережі, професійні спільноти тощо.
Чи є кар'єрний ріст в рекрутингу?
Звичайно. Хороший рекрутер в сучасних реаліях може розраховувати на добре зростання. Наприклад, в перспективі він може стати HR c більш широкими повноваженнями, а відповідно, і оплатою.
Чим рекрутинг відрізняється від хедхантинга?
Якщо говорити простими словами, то хедхантери сконцентровані на топових вакансіях і шукають окремих співробітників з високим рівнем навичок.
Рекрутинг - це ж те ж саме, що і HR?
Не зовсім. HRи займаються скоріше адаптацією співробітників в колективі, підтриманням здорової атмосфери і так далі. Рекрутери же сконцентровані саме на пошуку нових співробітників і закритті вакансій.
З яких професій можна перейти в рекрутинг?
Можна змінити будь-яку професію, якщо рекрутинг вас приваблює. Часто в рекрутинг переходять з журналістики, IT, сфери продажів. Ким би ви не працювали до цього, якщо у вас немає досвіду роботи рекрутером і найму людей, варто пройти відповідні курси. Вони дадуть вам необхідні знання та сертифікат, який допоможе при працевлаштуванні.