Як швидко заспокоїтись на роботі: 7 технік для рекрутера

Що робити, коли все, “точка кипіння” досягнута, і зараз точно “зірве кришечку”? Ділимося дієвими порадами від психолога Дар’ї Селіванової, які у найскладніший момент повернуть вас до балансу в емоціях. 

Отже…

Дихання по квадрату

Якщо раптом вас «накрило» сильними емоціями, знайдіть перед собою будь-який квадрат: екран монітора або вікно – цілком підійде. Зосередьте свій погляд на ньому і розпочніть дихати таким чином: проводите поглядом по верху, при цьому робите вдих, спускаєтесь по одній стороні – затримуєте дихання, проводите поглядом по основі квадрату – робите видих, піднімаєтесь по другій стороні – знову затримка. Дихайте таким чином «по квадрату» близько 10-15 разів. 

Гумка

Нехай у вас серед робочих речей буде лежати гумка для грошей. У випадку, коли відчуєте напад тривоги чи страху, ви можете надягти гумку на руку і легенько клацнути себе по руці. Це допоможе трохи перемкнути увагу і емоції трохи вляжуться.

Планування «нервового зриву»

Якщо вас неприємні емоції спіймали у розпал робочого дня, обов’язково заплануйте час, коли ви зможете похвилюватися про те, що вас турбує. Наприклад: «Я буду хвилюватись з 16 до 16.30». Тобто не намагайтесь просто «придушити» неприємний стан, а відведіть для нього спеціальний час.

М’яч

Якщо ви відчуваєте, що вас накрила злість чи агресія, ви можете непомітно вийти до туалету або зачинитися в кімнаті для перемовин. Якщо ви працюєте з дому, то все ще простіше – знайдіть собі відокремлене місце в квартирі. Потім уявіть, що ви тримаєте над головою дуже важкий м’яч. Вам треба напружувати всі м’язи, щоб його утримувати. Уявіть, що ви ще й стискаєте його щосили. Потримайте таким чином цей уявний м’яч секунд 10-15. І потім щосили киньте його якомога далі. Повторіть 4-5 разів. Кидати варто з видихом, можна зі звуком. 

Метелик

Ще одна техніка для боротьби з сильним страхом чи тривогою. Необхідно переплести руки так, як показано на малюнку нижче, скласти на грудях і почати почергово поплескувати себе то правою, то лівою рукою. Вправу виконувати 3-5 хвилин. 

Прибирання

Ще одна техніка, яка допомагає при раптовому нервуванні, образі чи злості. Коли ми в такому стані, нам хочеться щось зруйнувати, від чогось позбавитись. Нехай це буде сміття, нерозкладені документи, дублікати фотографій в телефоні. Розпочніть наводити порядок де завгодно, викидаючи все зайве і знищуючи непотрібне. 

Крапка

Якщо ситуація, що виникла, дуже емоційно зачепила вас, вам здається, що вона має величезне значення. А що буде, якщо уявити, що пройшов рік. Чи 5 років. Намалюйте на аркуші лінію, яка буде означати все ваше життя. А тепер помітьте на ній крапку. Це дана ситуація. Спробуйте уявити, яке вона буде мати значення, коли мине багато часу. Зробіть на лінії відрізок через рік. Через 5 років. Спробуйте уявити, дивлячись на всю лінію, чи згадаєте ви про цю пригоду взагалі через якийсь час? Як ви будете розповідати про неї друзям через роки?

Більше корисної інформації від Дар’ї та її команди тут