Де знайти мотивацію працювати? Поради Дар’ї Селіванової

7 простих, але дієвих порад 

Налаштуватися на роботу не завжди просто. Таке трапляється з усіма. Особливо, коли війна, блекаути, тривоги і стрес 24/7. Ви сидите, дивлячись на порожній екран, лякаючись навіть однієї думки про роботу. І кожні декілька хвилин приходять нові листи на електронну пошту, список ваших справ робиться все довшим і довшим…

Час рятувати ситуацію. А саме – спробувати діяти так, як радить Дар’я Селіванова, керівник Психологічного центру “Без паніки”.

Порада 1 – відпочити

Порада банальна, але дієва. Часто мотивація працювати губиться через втому і виснаження емоційних і фізичних ресурсів. Тому, якщо робота улюблена, але мотивація зникла – необхідно задатись питанням: як і коли я зможу відпочити? Який відпочинок мені приносить відновлення і сили? 

Порада 2 – ретельніше організувати робочий простір і час

Дайте відповідь собі на запитання: чи комфортно мені фізично зараз працювати? Якщо я так буду працювати ще 5-10 років, чи влаштує мене це? Що я можу зробити зараз, щоб стало комфортніше? Як перерозподілити робочий час і облаштувати/знайти місце для роботи?

Порада 3 – пошукати конфлікти, які можуть впливати на бажання працювати

Запитайте себе: чи є люди, через складності у відносинах з якими мені не хочеться «приходити» на роботу? Пам’ятайте, що конфлікти можуть бути як наявні, так і приховані. Наприклад, ви можете боятися висловити своє незадоволення, терпіти незручності в комунікації та інше. 

Порада 4 – попросити зміни посадових обов’язків, позиції або зарплати

Часто мотивація губиться через те, що вже хочеться якогось зростання, нових завдань. Розгляньте такі питання: чи хочу я чогось нового? Чи не засидівся я на одному місці? 

Порада 5 – здолати синдром самозванця і…

припинити постійно хвилюватися за помилки. Це те, що може виснажувати і вбивати будь-яку, навіть найсильнішу мотивацію. Дайте собі відповідь на такі запитання: чи боюсь я помилок? Чи знаю я свої слабкі і сильні сторони, як професіонал? Чи помічаю я свої успіхи? 

Порада 6 – згадати, навіщо ви працюєте

Можливо, ви забули, що робота – це не тільки зароблені гроші в обмін на витрачений час. Це ще може бути і джерелом інших приємних хвилювань: професійної реалізації, співпричетність розвитку якоїсь глобальної справи, опори на себе, впевненості, статусу. Дайте собі відповідь на запитання: що дає вам робота? Які хвилювання? 

Порада 7 – звернутися до психолога,

якщо самостійно не виходить впоратися з поставленими запитаннями 🙂

P.S Дякуємо Дар’ї за ці рекомендації!

Більше про психологічне здоров’я рекрутера можна почитати тут.