Автор: Олена Тархова

Встигнути за 6 секунд: навички профайлера для скринінгу резюме


Існує думка, що досвідченому рекрутеру для попередньої оцінки резюме потрібно 6-7 секунд. Пробігся очима, швиденько склав враження, сказав про себе «так» чи «ні» кандидату, побіг далі… Але коли дійсно кваліфікованих спеціалістів стає менше, йдеться не про швидкість, а про якість читання резюме. Тобто у ці 6-7 секунд рекрутер має діяти як справжній профайлер – щоб не пройти повз кандидата, який дійсно заслуговує на увагу. Як? Давайте проаналізуємо.
Рекрутери великих і не дуже компаній щоденно отримують десятки резюме. Щоб не загубити кращих, варто застосовувати скринінг – просіювання або фільтрацію резюме, коли рекрутер відбирає тих, чиї навички і досвід максимально відповідають вакансії. Завдяки цьому на співбесіду приходять більш компетентні кандидати, серед яких врешті-решт знаходиться «той самий». 
Є певні тонкощі, які допоможуть зробити скринінг резюме якіснішим. 

Скринінг починається з… вакансії

Важливий етап скринінгу – визначення ключових критеріїв пошуку. Це профіль посади, заявка, інший документ, який детально описує критично важливі й бажані вимоги до кандидата, основні функції, заробітну плату тощо. Всі резюме рекомендується співвідносити з цим. Тому, щоб мінімізувати кількість «слабких» для конкретної посади кандидатів, перед розміщенням на job-порталах необхідно подбати про коректний і чесний опис вакансії. 
Складаючи вакансію, варто конкретизувати вимоги. Наприклад, вказати бажаний перелік навичок, вимоги щодо досвіду, рівень винагороди хоча б у форматі «від», форму оплати (фіксована і змінна частини). Рекрутер має прочитати вакансію очима кандидата, який має чітко розуміти, які вимоги до нього висунуті. Так є шанс отримати більшу кількість адекватних відгуків. 

Алгоритми скринінгу


Відбирати кандидатів за резюме досвідчені рекрутери радять в кілька етапів. Не варто відразу ж розглядати кожне, зручніше виділити час на розгляд «оптом», в залежності від кількості відгуків. 
Щоб не витрачати даремно час на дзвінки, зустрічі та подальший процесінг кандидата, варто читати резюме, звертаючи увагу на головні блоки: освіту, досвід, досягнення, бажаний рівень винагороди тощо. Також має сенс відбирати для подальшого розгляду ті резюме, в яких вказана сума більш-менш відповідає фінансовим можливостям компанії. 

Досвід роботи 

Вивчаючи досвід кандидата, важливо проаналізувати сфери діяльності роботодавців, кар’єрне зростання, кількість та тривалість роботи в компаніях. Такий скринінг допомагає співставити профайл кандидата з позицією, над якою рекрутер працює. При цьому буде корисним поставити питання:

  • чи важливий досвід роботи кандидата у конкретній сфері діяльності?
  • чи важливий наразі наявний кар’єрний ріст у досвіді кандидата?
  • чи важливий для позиції тривалий досвід роботи на минулих місцях роботи?

Варто бути уважними з резюме, в яких перераховані кілька робочих місць і компаній протягом короткого відрізку часу. «Стрибки» з роботи на роботу можуть вказувати на те, що у кандидата відсутня лояльність до роботодавця, він не вміє взаємодіяти з командою, при першій же можливості уникає вирішення проблем, перебігаючи на інше місце.

Обов’язки, вміння, навички

Варто уважно переглянути функціональні обов’язки, оскільки вони можуть не збігатися з функціями спеціаліста, який потрібен компанії – в різних компаніях назви посад можуть передбачати різний функціонал. Тому визначаємо:

  • чи є важливими якісь функціональні обов’язки, без яких ми не можемо розглянути кандидата?
  • чи варто прояснити цей момент по телефону?

Корисним буде відзначати тих, хто вказує в резюме не тільки функціональні обов’язки, а й досягнення. Це говорить про фокусування людини на своїй діяльності. Так, це може бути передчасним висновком, але завжди буде нагода перевірити на співбесіді. Теж саме стосується вміння та навичок – про них свідчить професійна термінологія, конкретика в їх описанні, без перебільшень і нарцисизму.

Освіта

Цікаво не лише подивитися на профільну освіту і виш, коли кандидат колись закінчив, а й на те, чи підвищує він свій рівень і нині. Він однозначно викликає повагу, якщо працює над своєю кваліфікацією, проходить тренінги або курси у своїй сфері. Ці люди вмотивовані. І тим не менш, пам’ятаємо про нашу позицію та всі дані пропускаємо через призму ролі:

  • чи важливо це для нашої позиції зараз?
  • чи буде це допомагати фахівцю ефективніше виконувати функціональні обов’язки?

Особисті дані

Вік, місце проживання, сімейний стан – ця інформація не є вирішальною, але може бути важливою, коли вакансія, наприклад, має чітку географічну прив’язку і не передбачає формат дистанційної роботи.

Підхід до оформлення резюме

У першу чергу варто поглянути на грамотність. Якщо в резюме є незначні помилки, не слід його відразу відкладати. Але якщо компанія шукає юриста, копірайтера, PR-директора, редактора тощо – це принципово.
Багато залежить від структури резюме в цілому. Якщо текст має чіткі абзаци, назви, булети – це дає розуміння певного бачення людини свого досвіду та можливості виділяти ключові моменти й у подальшій роботі. Цікаво все – акценти, стиль викладу інформації, наявність професійної термінології й те, наскільки резюме є читабельним.
Якщо є позитивне враження про претендента, але він не відповідає вимогам вакансії, раціонально буде тримати його «в резерві» або розглянути на інші/майбутні позиції.

Шукайте прогалини

Потрібно вчитись читати та бачити, яка людина ховається за документом. Важливо вміти включати критичне мислення та аналізувати всі факти, які є доступними. Етап скринінгу є таким самим важливим, як і етап проведення інтерв’ю. Швидкий та неуважний скринінг може привести до того, що ви пропустите важливу інформацію про необхідні знання і навички, або навпаки, отримаєте хибне враження про кандидата. Тому тримаємо фокус на якості, а швидкість прийде вже під час п’ятого скринінгу резюме і суттєво вплине на воронку рекрутингу.

Додаткові способи відбору резюме

Щоб оптимізувати роботу з резюме, можна попросити кандидата до відгуку на вакансію додати супроводжувальний лист, виконати невеличке тестове (якщо воно доречне), поділитися портфоліо чи посиланнями на виконані роботи (знову ж таки, в залежності від специфіки), попросити посилання на сторінки в соцмережах. Можна навіть попередньо зателефонувати, поставити уточнюючі запитання, якщо резюме зацікавило. У такий спосіб істотно збільшується ефективність пошуку, відфільтровуються випадкові або нерелевантні кандидати.

Автоматизований скрінінг

Варто відзначити, що скрінінг резюме буде продуктивнішим, якщо користуватись розумними фільтрами в автоматизованих системах для рекрутингу. Наприклад, у CleverStaff є функції, які істотно пришвидшують роботу з карткою кандидата. Одна з них – розширений пошук. Налаштувавши його під вимоги до бажаного кандидата – від посади і сфери до знання мови до рідкісних компетенцій, можна створити шаблони і ефективно працювати. Також дуже зручно проводити масові операції з резюме – імпортувати з пошти, завантажувати архівом, переносити з Excel тощо. Пізніше, коли база сформована, дуже комфортно використовувати «Автопідбір» – у такий спосіб можна шукати кандидатів набагато швидше, вести їх етапами воронки, зберігаючи всю історію спілкування.
Отже, вдало поєднуючи вищенаведені засоби та алгоритми скрінінгу, рекрутер чи сорсер може істотно спрощувати та прискорювати процес підбору в цілому, знаходити дійсно потрібних людей та заощаджувати свій час та зусилля.
Спробувати безкоштовно