Як провести стрес-інтерв’ю правильно

Періодично рекрутерам треба закривати вакансії, де потрібна підвищена стресостійкість. Щоб перевірити цей скіл, іноді використовують формат стрес інтерв’ю. Розберемо його базові принципи, які допоможуть визначити потрібного кандидата, який буде готовий стати до своїх обов’язків, не посивівши після зустрічі з рекрутером.

Що таке стрес інтерв’ю і в чому його суть

Стрес-інтерв’ю – це коли на співбесіді моделюється ситуація, яка створює напружений фон і дискомфорт для кандидата. Мета – порушити його рівновагу і подивитись, як він поводиться в агресивних умовах.

У такий спосіб рекрутер намагається зрозуміти:

  • як адаптується претендент до стресових обставин;
  • що може вивести його із себе;
  • як трансформується поведінка претендента «до» і «після»;
  • наскільки він готовий проявити гнучкість і терпіння;
  • рівень самоконтролю;
  • стійкість до брутальності;
  • талант знайти нестандартний вихід із ситуації і т.п.

У підсумку, основне завдання такої співбесіди – перевірка «захисних» здібностей кандидата, важливих для заявленої вакансії.

Яких кандидатів запрошують на стрес-інтерв’ю

Цей формат може застосовуватись для того, щоб знайти:

  • керівників,
  • спеціалістів з продажів,
  • співробітників сервісних служб,
  • секретарів і асистентів топ-менеджменту,
  • інших професій, які вимагають високого рівня стресостійкості

Також, якщо вакансія пов’язана з об’ємною комунікаційною роботою (політика, ЗМІ, зв’язки з громадськістю), вкраплення стрес-елементів в канву співбесіди може допомогти розібратися, наскільки людина готова до несподіваних, нестандартних ситуацій та інших факторів, які так чи інакше будуть присутні в його щоденній роботі.

розмова

7 правил для стрес-зустрічі

Формати співбесід з істеричними витівками інтерв’юера, наказами продати слона, підкреслено хамською поведінкою вже в минулому. Так, і сьогодні на таких зустрічах допускаються дискомфортні і провокаційні питання, штучно створюється хаос і неприємна обстановка (хтось весь час заважає, телефонує інтерв’юеру, ходить в кімнату для переговорів, де знаходиться кандидат, і т.п.). Але коли на кандидата звалюється неконтрольована грубість і критика, інтерв’юер дуже спізнюється, тому що «забув», або просить присісти на зламаний стілець – це же неприйнятно. 

В чистому вигляді стрес-інтерв’ю сьогодні зустрічається нечасто. Досвідчені рекрутери обирають «мікс»: за необхідності комбінують стрес-включення з іншими форматами, наприклад, DISC чи STAR.

При цьому:

  1. із самого початку треба чітко визначитись з рівнем стресостійкості, який необхідний кандидату для даної позиції. Ця умова допоможе підготувати запитання або ситуації, які не перевищать градус спілкування і дозволять побачити суть;
  2. стрес-питання не радять ставити на першій зустрічі з кандидатом. Краще в нейтральній атмосфері ближче дізнатись про претендента, розповісти про вакансію, справити приємне враження;
  3. напередодні стрес-інтерв’ю краще повідомити претенденту, що планується нестандартна розмова;
  4. важливо контролювати психологічний тиск, не перетворюючи зустріч на суворий допит;
  5. запитання варто ставити, поступово підвищуючи градус, міксувати відкриті і закриті запитання; закриті – формулювати швидко, не залишаючи великої паузи для роздумів;
  6. 15-20 хв. на стрес-тест – цілом вистачить, щоб «роздивитись» кандидата;
  7. не забути вибачитись перед кандидатом після, пояснити, що це було і з якою метою, і пам’ятати, що він теж робить висновки (про рекрутера і компанію).

Стрес-методи на співбесідах

жінка кричить на чоловіка в мегафон

  • Коли рекрутер/HR запізнюється на інтерв’ю.
  • Коли рекрутер під час зустрічі довго говорить по телефону.
  • Неочікуваний перехід на «ти» під час бесіди.
  • Фізичний дискомфорт: у приміщенні гамірно, надто жарко або холодно, надто яскраво чи темно і т.д.
  • Анкети з великою кількістю однотипних запитань.
  • Панельна співбесіда (зустріч з двома і більше представниками роботодавця) в дуже динамічному режимі, з великою кількістю запитань від кожного учасника і мінімум часу на відповідь.
  • Метод «карусель». Коли кандидат починає спілкування з одним рекрутером, через паузу приходить другий, третій, і – все починається спочатку.
  • Часте перебивання співрозмовника і вульгарні коментарі на кшталт «Ви дійсно вважаєте це успіхом?», «Яка нісенітниця!», «Бачу, ви зазнаєте проблем в спілкуванні» і т.п.

Скандальні і неоднозначні запитання, наприклад:

  • Ви дійсно вважаєте, що ваш досвід дозволяє розраховувати на таку зарплату?
  • Ви впевнені, що ваші компетенції до цього часу не застаріли?
  • Чи добре я (тобто рекрутер) веду розмову з вами?
  • Чому вам немає чого сказати
  • А вас штрафували за крадіжку в магазинах?
  • Скільки кроликів поміститься в цьому кабінеті?

жінка рве папір

Але… є і відносно мирні методи:

  • До прикладу, прохання виконати тестове за дуже скромний час. Для багатьох це виклик, перевірка на терпіння, зібраність і самоконтроль.
  • Замінити суворий «допит» можна привітною, але ритмічною бесідою з двома представниками команди – так можна побачити, наскільки добре претендент «встигає» переключатися і взаємодіяти з обома.

Непрямі маркери стресостійкості

  • Знайомство. Можна проаналізувати, як «почуває» себе кандидат при першій зустрічі. Якщо занадто довго і необґрунтовано хвилюється – значить, надто чуттєвий до обстановки.
  • Зоровий контакт. Нерідко претенденти, які часто відвертають погляд у бік, ховають очі – мають підвищений рівень сором’язливості, що може впливати на стресостійкість.
  • Досвід стресу. Запропонуйте кандидату згадати його найсильніший стрес, який він пережив у цьому році, і що при цьому він відчував. Якщо людина розповідає про це стримано і контролює емоції, значить, цілком можливо, що вона успішно впорається із стрес-челенджами і на робочому місці.

Етика

Кожна співбесіда – це завжди стрес для претендента. Далеко не всім легко даються навіть елементарні питання. Що вже і говорити про провокаційні? В такій ситуації рекрутеру варто відчувати міру і «червоні лінії». Допускається запитувати абсолютно все про попередній досвід кандидата, як успішний, так і негативний, про взаємовідносини з командою в цілому і з керівником зокрема. Головне – щоб ця інформація давала рекрутеру основу для аналізу і користь.

Табу: особливості зовнішності, раса, релігія, сексуальна орієнтація і т.д. – все, що надто особисте.

Плюси, мінуси і висновки

Серед переліку плюсів стрес-інтерв’ю – можливість побачити і оцінити претендента і його реакцію в стресовій ситуації. В більшості випадків людина на такому інтерв’ю поводить і проявляє себе абсолютно інакше. Але – тільки якщо зустріч проводиться професійно. Необхідно знати не тільки як занурити кандидата в стрес, але й те, як його звідти витягнути. В протилежному випадку на поверхні можуть опинитись суцільні мінуси – від великого відсотку відмов від офера до репутаційних ризиків компанії.

В цілому стрес-інтерв’ю або його елементи можуть зіграти вирішальну роль при прийомі на роботу кандидата на специфічну посаду з факторами стресу. Так, такий метод допоможе виявити «надстійкого». Але нема гарантії, що після цього він захоче співпрацювати. Відповідно, «підвищувати градус» на співбесіді варто лише тоді, коли це дійсно необхідно. І важливо робити це етично, не порушуючи особисті межі претендента.

рукостискання

Додаткові матеріали:

Як якісно проводити співбесіду онлайн 

Встигнути за 6 секунд: навички профайлера для скринінгу резюме

Кандидати в зоні ризику: 7 приводів замислитись

Як рекрутеру підготувати кандидата до фінальної співбесіди з керівником

FAQ

Що таке стрес-інтерв’ю?
Стрес-інтерв’ю – це один із форматів співбесіди, на якому моделюється ситуація, яка створює певний психологічний дискомфорт для кандидата. Завдання рекрутера на такій співбесіді – побачити, як претендент на вакансію поводиться в цих умовах.
Для яких кандидатів підходить стрес-інтерв’ю?
Стрес-інтерв’ю може застосовуватись для підбору керівників, спеціалістів з продажів, співробітників сервісних служб, референтів і асистентів топ-менеджерів, а також спеціалістів, пов’язаних з постійною комунікаційною роботою – журналістів, PR- і event-менеджерів.
Чи потрібно повідомляти кандидату про заплановане стрес-інтерв’ю?
Правильним буде попередити кандидата про те, що його чекає нестандартне інтерв’ю. Але в деяких випадках про це йому можуть сказати вже після. Як діяти в кожному конкретному випадку – етичний вибір кожного роботодавця.
Чи є альтернатива для стрес-інтерв’ю?
Так, є. Наприклад, можна попросити кандидата виконати тестове завдання за дуже короткий час, провести надзвичайно динамічну бесіду відразу з декількома представниками команди і – подивитись, як кандидат впорається з цими завданнями і запитаннями.