Кандидати “в зоні ризику”: 7 приводів замислитись

01
Іноді доволі складно вибрати кращих зі стосу резюме, складених за всіма правилами. Ще важче вибрати надійних з численних професіоналів, які відгукнулись на вакансію. Як розглянути тих, хто в силу обставин може виявитись неоднозначним колегою або тим більше – «зоною ризику»?
Отже, люди. Крім досвіду і резюме, вони обов’язково принесуть з собою в ваш колектив свої характери, переконання, звички, проблеми, сорт чаю-кави і навіть улюблені серіальчики. Вони принесуть все те, що робить їх людьми. Вони принесуть з собою своє життя, яке може зіпсувати ваше чи вплинути на мікроклімат в цілому.
Участь досвідченого психолога, який би глибоко заглянув у внутрішній світ претендента, дописав би на полях резюме свій професійний висновок, була б доречна, але таку розкіш собі можуть дозволити поодинокі роботодавці. У випадку, якщо в штаті «Фрейди» і «Юнги» відсутні, уникнути помилок допоможе… певна частка цинізму і холоднокровність під час аналізу кандидатур.
Звичайно ж, ситуації бувають різні, завжди є місце виключенням і виняткам, плюс рекрутеру особливо важко бути неупередженим в умовах складних вакансій. Наводим так звані маркери відсіву, які буде незайвим враховувати при підборі.
Отже, кого ж варто брати на роботу з обережністю?

Зона ризику 1. «Кум королю і сват міністру»

Як би це цинічно не звучало, не варто брати «близьких»: родичів і друзів. В робочий час ви в будь-якому разі будете до них ставитись лояльніше, ніж до інших, і інші це обов’язково помітять і перемиють кісточки. А в неробочий час ви будете продовжувати спілкуватися вже не з друзями, а зі співробітниками-колегами, і ваш робочий день ніколи не закінчиться. Якщо раптом близьку вам людину доведеться звільнити – вона не зможе піти як «просто колишній співробітник». Вам так чи інакше доведеться переживати цю драматичну ситуацію разом і дуже довго. Це несприятливо позначиться на ваших взаємовідносинах. А якщо це ще і родич – обговорення і переживання цього прикрого факту за участі всього сімейного кола не закінчиться ніколи! Так що краще і не починати, якщо це не питання виживання близької людини.

Зона ризику 2. Люди, які «занадто»

Занадто балакучі на співбесіді, занадто голосні, дуже стараються сподобатись, надто фонтанують емоціями. Це може приголомшити і вразити, але співбесіда – не побачення на один вечір. Ви приймаєте людину в колектив надовго, і це щоденне «занадто» гарантовано дуже швидко почне дратувати. Ну хоча б тому що… занадто. Звичайно, це може бути побічний ефект від хвилювання претендента на співбесіді. Але і в цьому випадку варто замислитись: навіщо вам співробітники, які так погано володіють своїми емоціями?
02

Зона ризику 3. Кандидат, якому вже тісно

Якщо ви це помітили в процесі співбесіди, але не можете запропонувати іншу, більш високу посаду або посаду, яка відповідає рівню претендента – теж краще йому відмовити. Людина не на своєму місці, на посаді, яка йому тісна вже відразу – це бомба уповільненої дії, яка рано чи пізно спрацює, але не на користь команді. А якщо претендент демонструє, що і сам повною мірою усвідомлює свої переваги – ризик прийняти на роботу «зіркового» співробітника зі всіма наслідками дуже зростає.

Зона ризику 4. «Колишні капітани»

Як бути з тими, хто прийшов найматися на посаду більш високу, ніж він коли-небуть посідав, чи з тими, хто навпаки – грає на заниження своїх кар’єрних ставок? Ті, що грають на підвищення, мають переваги: на їхньому боці кар’єрна мотивація (звичайно, якщо професійний рівень і набір компетенцій передбачає можливість зростання). А ось приймати колишнього директора на посаду звичайного співробітника ризиковано. По-перше, в його житті очевидно щось трапилось, і це «щось» безслідно не проходить, а по-друге – «генеральські» звички мають властивості одного разу проявитись неочікувано і в складних обставинах.

Зона ризику 5. «Ті, що втомились від всього». І від вас вже теж…

Не варто брати «перенавантажених» життєвими проблемами і тих, хто втомився від життя. Співробітника на новому місці чекає адаптація і вирішення нових для себе завдань. А він вже – втомлений, у нього своїх проблем повно, а тут ви ще…
03
Звичайно, претендент не буде афішувати проблеми в сімейному житті чи невиплачену іпотеку. Але декілька хитрих «соціальних» питань можуть зачепити болючу тему і дати їй проявитись. Поговоріть «про життя». А ще подивіться на претендента уважно. Людину, втомлену «від усього», зазвичай видно. Це винуватий погляд і опущені плечі, намагання стати непомітним, зайняти мінімальний простір в кімнаті тощо. Загалом, якщо вам з якоїсь причини стало претендента жаль – це сигнальний маркер «брати не варто».

Зона ризику 6. Любителі бонусів

Ви відчули на співбесіді, що кандидат з перших хвилин пропонує не себе, свої вміння і компетенції, а прямолінійно тягне бесіду в русло премій, страховок, надбавок, призначеної йому оргтехніки, компенсації у відрядженнях і місць на парковці. Безумовно, все це важливі речі, які заслуговують уваги. Але якщо саме це, а не спектр майбутніх обов’язків, у претендента виходить на перший план – час замислитись. З великою вірогідністю, кандидат прийшов брати і отримувати, а вже потім працювати.

Зона ризику 7. Комунікабельні імітатори

На жаль, розповсюджена в наш час категорія. Це співробітники, які вміло заповнюють свій робочий день всіма атрибутами бурхливої діяльності. Вони снують коридорами з документами, беруть участь в кава-паузах, які не припиняються, щось видивляються в моніторах, з кимось спілкуються по телефону, створюють офісний гамір і видимість роботи. На співбесіді їх часто виказує манера спілкування: розмиті відповіді на питання, конкретика ховається за модною термінологією, вони заповнюють діалог «водою», в якій неможливо вловити зміст. Вони весь час щось «позиціонують», «ресорчать», «фіналять». Все виглядає не так райдужно, якщо попросити розповісти про конкретну роль в конкретному проєкті або розписати свій звичайний робочий день на попередній роботі. Запитайте «а що конкретно робили ви?», і отримаєте перевірочний результат – в плюс чи в мінус кандидату.
04
Отже, тепер можете обережно виглянути в коридор чи зазирнути в список кандидатів. Там ще хтось залишився? 🙂 Якщо так, то це вірна прикмета, яка обіцяє щасливе і швидке закриття вашої вакансії!