Словник IT-термінів для рекрутера: типи компаній та оперативна лексика. Частина 2

01
Друзі, продовжуємо словник термінів для IT-рекрутера. В першій частині ми запропонували найпоширеніші терміни, які притаманні розробникам, тестувальникам, project-менеджменту. А в даному матеріалі розглянемо типи компаній (їх специфіка теж впливає на лексику) і базовий словниковий запас рекрутера.
Аутсорсингова компанія – це тип компанії, де винаймають спеціалістів для виконання завдань або надання послуг іншій компанії. Адже для сучасного бізнесу тримати великий штат співробітників нерентабельно і неефективно. Значно раціональніше делегувати виконання завдань іншій організації. По суті, аутсорсингові компанії стають посередниками між спеціалістами і компанією замовника: купують послуги у розробників, перепаковують години їх роботи і продають споживачу. На аутсорсингу контроль об’єму робіт і менеджмент команди здійснює менеджер проєкту компанії-підрядника, а клієнт не спілкується з командою розробників напряму. Міжнародна профільна асоціація IAOP випустила щорічний рейтинг кращих аутсорсингових компаній світу, серед яких Intellias, Miratech, N-iX тощо.
Аутстафінгова компанія – модель віддаленого найму, коли виділену групу технічних спеціалістів передають сторонньому підряднику для основного клієнта або роботи над IT-проєктом. При цьому клієнт платить компанії-підряднику за послуги аутстафінгу, а він направляє зарплату спеціалісту. Крім того, клієнт сам керує своєю командою і персоналом, наданим компанією-аутстафером. Приклад аутстафінгу: в компанію з метою розширення потрібно терміново винайняти персонал, однак потреба в нових співробітниках перевищує план по персоналу на рік. Тоді варто скористатись послугами аутстафінгової агенції: нових співробітників візьмуть на роботу, вони будуть виконувати свої обов’язки в компанії, працюючи нарівні з іншими співробітниками, але будуть відноситись до штату аутстафінгу.
Продуктова компанія – компанія, яка розробляє продукт: софт, призначений для продажу користувачам. Приклади продуктових компаній: Microsoft, Google, Grammarly, GitLab, Petcube, MacPaw, Preply.
Компанії-єдинороги – це, як правило, технічні стартапи з оцінкою вище $1 млрд. Наприклад, Airbnb оцінюється в $30 млрд. Компанію випереджає Uber (з оцінкою $50 млрд) і китайський виробник телефонів Xiaomi ($46 млрд). Приклади таких компаній в Україні – GitLab, Grammarly, Preply, People.ai і Firefly Aerospace. Потенційні «єдинороги» – Monobank, Restream, Reface, Rozetka, Letyshops, Rocket і Ajax Systems.

HR+IT: оперативна лексика

02
Співпрацюючи з IT-компаніями будь-якого типу, рекрутер регулярно чує і вживає безліч специфічної термінології – з часом це стає звичним та нативним явищем. А наразі пояснюємо основні поняття.
Стартап – комерційний проєкт, заснований на будь-якій ідеї, який потребує фінансування для розвитку. Ось декілька прикладів успішних стартапів: Slack, Uber, Pinterest, SpaceX і Snapchat.
Скейлап – це компанії, які показують значне зростання ринку. У них – розширений доступ до ринку і значне зростання доходів. Вони більш зрілі, ніж стартапи, але ще не є корпораціями.
OKR (Objectives and Key Results) – розробка корпорації Intel, яку також використовують в інших великих IT-компаніях, наприклад, в Google і Twitter. Метод допомагає синхронізувати цілі бізнесу, команд і індивідуальні, а також дотримуватись процесів і реалізовувати амбіційні завдання.
Воркейшн – це робота в іншому місці (місті, країні), куди співробітник направляється для зміни картинки. Не варто плутати з відпусткою чи digital nomading – стилем життя, при якому людина постійно переміщується з місця на місце, при цьому працюючи онлайн. Ідея воркейшна в тому, щоб поєднати роботу і подорож – так, що робочий процес при цьому не постраждає.
Офер – пропозиція роботи.
Контрофер – відповідь роботодавця на офер співробітника від іншої компанії, спроба «утримати» його від переходу до конкурента, «перебивши» пропозицію. За даними HeadHunter, 47% компаній намагаються втримати співробітника, який повідомляє про намір піти, збільшенням зарплати і бенефітами.
Онбординг – програма адаптації нового співробітника. За даними досліджень, 26% новачків йдуть з організації, якщо там немає онбордингу. І навпаки: в компаніях з налагодженим процесом адаптації показник втримання «новачків» зростає на 82%, а їх ефективність – більш ніж на 70%.
03
Овертайм – робота понад норму/графік.
Релокейт – переїзд, пов’язаний з працевлаштуванням в компанію в іншому місті чи країні. Часто компанії оплачують кандидату релокейт, якщо спеціаліст рідкісний, цінний, такого не знайти у вашому місті чи країні, а тому треба залучати і мотивувати до переїзду ззовні.
Ремоут – формат віддаленої роботи. За даними DOU, більше половини вакансій на ІТ-ринку зараз пропонують віддалену роботу. Oracle, Facebook і Twitter оголосили про перехід на безстрокову віддалену роботу, якщо співробітник цього захоче. Готуйтесь, що кандидат на технічну позицію може відмовитись від оферу навіть при високій зарплаті, якщо ви не пропонуєте ремоут. В липні 2021 Apple попросила співробітників повернутися в офіс, але ті готові були звільнитись із-за відсутності віддаленої роботи. Уже в грудні Apple вирішила відкласти повернення співробітників в офіс.
Саббатикал – творча відпустка, період, протягом якого співробітник не працює і може відпочивати від повсякденної роботи, подорожувати, займатися саморозвитком. Роботодавець зачасту оплачує відсутність співробітника або зберігає за ним робоче місце. Деякі компанії, наприклад, LinkedIn, Nike і Bumble, влітку 2021 року дали кожному співробітнику додатковий тиждень відпочинку. А американський банк Synchrony Financial з січня 2022 року надає персоналу можливість взяти «творчі канікули» на термін до року з пониженою зарплатою.
Світчер – спеціаліст, який перейшов в IT з інших сфер.
Скіли – навички. Бувають hard – «жорсткі» (в IT це знання і вміння, пов’язані з технологіями і програмуванням) і soft – «м’якими» (критичне мислення, емоційний інтелект, креативність, стресостійкість, лідерство).
Фідбек – зворотній зв’язок, спосіб зрозуміти потреби, вимоги, результати в роботі співробітників компанії. За даними Officevibe, 23% співробітників незадоволені якістю зворотного зв’язку від керівника, а 65% опитаних хотіли б отримувати більш регулярний фідбек.
Це основні терміни для IT. Але в програмуванні ще є специфічний сленг. Наприклад, «робити милицею» – виправляти серйозні баги на швидкоруч. Кодер – це програміст. Галера – компанія, де працює програміст. Іноді у вакансіях можна побачити, що «Галера шукає весляра». Це означає, що компанія шукає технічного спеціаліста. Але це все інша історія, до якої ми повернемося згодом :).