Особистий бренд рекрутера у соцмережах: поради від Тетяни Бикової

Якщо рекрутера немає в соцмережах – про професійний нетворкінг або власний бізнес годі й говорити. В цьому переконана власниця «Bykova Recruitment Agency», кар’єрний консультант, авторка популярних курсів «ІТ Рекрутинг для початківців» і «Технічний Рекрутер», а також партнерка CleverStaff Тетяна Бикова.

В нашому інтерв’ю експертка ділиться власним досвідом, як формувати особистий бренд  в Instagram, TikTok, Linkedin, Facebook; з чого почати, скільки це коштує і що обіцяє?

  • Тетяно, розкажіть, з чого почати?

Перш ніж будувати особистий бренд, важливо відповісти на ключове запитання: «Яка моя мета і щоб що?». Треба визначити цілі. Якщо немає конкретики – то і зусилля будуть розпорошені або марні. 

Особисто для себе я вивела три:

  1. заробляти більше грошей;
  2. тобі більше довіряли;
  3. про тебе говорили.

Адже всім завжди цікаво дізнатись хто стоїть за цим чи іншим брендом, компанією, як ця людина виглядає, як себе поводить в повсякденному житті, як взаємодіє з аудиторією.

  • Чи були у вас страхи, переживання на старті?

Звичайно! Як і більшість початківців, я боялася, що про мене подумають люди, чи будуть хейтити, що не буде підтримки аудиторії, зроблю помилку – і всі одразу побачать це. Згодом я зрозуміла, що для особистого бренду в соцмережах важлива щирість, харизма і експертність. А про страхи запам’ятайте: зі 100% людей – 50% байдуже до тебе, 25% – тебе хейтять і 25% – підтримують і навіть люблять. От така математика

  • Яким був ваш особистий трек в Instagram?

Свою професійну сторінку – @it.career.recruiter – я створила ще у 2020 р. З 2022 р. починаю її вести професійно. На той момент в мене було всього 300 підписників. Але з’являється ідея ділитись порадами з кандидатами кожного дня, знімати рілси, просувати свій бренд. Я сама налаштовувала таргетовану рекламу, кількість підписників зросла до 2300 буквально за 2 місяці. У 2023 р. починаю вести інстаграм з агенцією (таргет + smm). Наразі – залишила тільки smm-ника. За три роки мій блог виріс до 5725.

  • Якщо розкласти старт на задачі, що туди входить?

Перше – це аналіз конкурентів. Подивіться сторінки, випишіть ті, які вам подобаються.

Друге – подумайте, чим ви зможете виділитись серед інших, знайдіть в собі щось особливе. При цьому відкиньте сумніви, що у вас не вийде, що будете «як усі». Якщо добре все обміркуєте – не будете

Третє – зробіть гарну фотосесію, продумайте візуал. І – нарешті почніть вести сторінку в Інстаграм. Моя подруга PR-менеджерка, яка працює із зірками, почала це робити ще років 9 тому. І я її не розуміла, навіщо вона весь час щось робить в Інстаграм замість того, щоб потеревенити з нами в кафе. А от тепер розумію. Цей тренд в плані персоналізації професійних брендів тільки набирає обертів. І ти можеш самостійно його просувати, почати у будь-який момент без особливих інвестицій. 

  • І…

І… я записала свій перший рілс – на тему «другої роботи» кандидата і чому про це не варто говорити одразу, бо в більшості випадків на позицію фултайм буде автоматична відмова. І понеслось! Щодня – корисний або експертний рілс або/і пост. Сама креативила, сама постила. Трошки переживала, як на це подивиться аудиторія, хейтери. Але зрозуміла, що потрібно рухатись далі. Сама налаштувала перший таргет з бюджетом до 500 доларів, додалось понад 2000 нових «живих» підписників. Також зверталась до професійного таргетолога і смм-ника – працювали півроку десь. Виходило дорожче, але при цьому думати, що «все, віддала профі і забула» – хибна думка. Ми постійно спілкувались, довго опрацьовували стиль, підбирали шрифти і tone voice профілю, в нас був чат, плюс на мені була підготовка особистих постів та рілс (12 на місяць). Переважна більшість – про мою власну експертизу. Ну і гумор, професійні меми. «Мамські поради», особисте життя, хобі я вирішила мінімізувати – цього і так вистачає й Інстаграм. 

  • Якої структури контент-плану дотримуєтесь зараз?

В постах це експертний і гумористичний контент, рілси з вакансіями моєї агенції, мої власні роздуми. В сторіз – лайф стайл, хоббі role dance, меми (без них життя неможливе ), свої думки. Постинг кожен день, 5-10 сторіз. Прямі ефіри з експертами з рекрутингу або ІТ-сфери – обов’язково раз на місяць. Свій Інстаграм я розглядаю як канал для пошуку і кандидатів, і замовників, тому дуже стараюсь, щоб контент був релевантний.

  • Хто вам допомагає?

Наразі в мене є смм-ниця з агенції. Вона допомагає з референсами – для рілсів. Плюс багато я сама продумую і креативлю. Щотижня в мене по півдня йде на зйомки контенту. Це все я надсилаю смм, вона все це монтує, я так заощаджую собі час. Для монтажу тексти я пишу, але мене редагують – є копірайтер, який це все красиво оформлює. Мені комфортно працювати з смм-агенцією, тому що вони мотивують рухатися. В мене є обов’язки, я плачу за це гроші, отримую за це допомогу і менторство. 

Стосовно таргетолога. Я зверталась і до таргетолога, і сама це робила і роблю – налаштовую рекламу в Інстаграм. Якщо таргетолог не дає потрібний результат – сміливо звертайтесь до іншого. Невдовзі я планую знову звернутись до нього, але вже збільшити рекламний бюджет. 

  • Ну а що скажете про хейтерів? 

Так, були 2 два епізоди 🙂 Один хейтер написав мені «в таком возрасте женщине постить на пилоне свои танцы… отписываюсь от вас!». Інша дівчина написала, коли в мене було зовсім мало підписників і я лише починала, так: «Ну, напевне, у вас не дуже цікавий контент, що так мало підписок…». Звичайно я була обурена, хотіла відповісти на грубість, але вирішила просто блокувати таких, щоб не заважали і не паплюжили настрій. 

  • А як щодо роботи з блогерами?

Я мріяла зробити рекламу у блогера-мільйонника – на кшталт Тані Пренткович. Тоді ще були рожеві окуляри, я думала, що така реклама дасть 5000, або принаймні 500 підписників, прийдуть «ліди» по агенції, додаткові підписники, які будуть потім звертатись за кар’єрною консультацією. Коштувало це 30 000 грн, подача була не на 100%, м’яко кажучи. Результати: 30 підписників і 2 ліди на послуги агенції, які виявилися нерелевантними. От і думайте-рахуйте. Я вважаю це «фейлом». 

Чого точно не раджу – так це брати участь у всіляких гівах. Вони «вбили» мій попередній акаунт. Окрім кількості «мертвих» підписників, гіви нічого не принесуть. Всі дивляться на статистику сторіз, рілсів, лайків, постів, і, на жаль, кількість підписників не завжди дорівнює адекватній кількості переглядів.

  • Які тренди ви відзначаєте в Інстаграм?

Зараз Інстаграм самостійно просуває рілси. Якщо твій рілс залітає ЦА – він йде у ТОП, і ви отримуєте десятки тисяч переглядів навіть без таргету. Тому я раджу постити більше рілсів. 

Також за допомогою Інстаграм можна легше й ефективніше організовувати івенти. Наприклад, HR-рекрутмент-сніданки у Києві і Львові. У такий спосіб ми не лише спілкуємося з колегами, а й збираємо кошти для ЗСУ, на ліки для тих, хто потребує. 

Інші тренди я б виділила у тези:

– Ідеальний бренд – поганий бренд, неможливо бути ідеальною, набридло дивитись цю штучність.

– Дуже багато людей хочуть бути краще, ніж вони є, вилизана картинка й ідеальний світ вже в Інсті не працює.

– Тренд на щирість, бо “вилизаність вже дістала”.

Тож, обирайте свій формат

  • Якщо не таємниця, поділіться, будь ласка, витратами на Instagram – на рік

Ну давайте порахуємо. Із постійних витрат протягом року: фотограф і фотосети (мінімум 3) – до $800, таргет – до $3000, послуги SMM і таргетолога – від $4000 до $5000, блогери – за бажанням. Про свій досвід я вам розповіла, але знаю, що навіть мікро-блогери хочуть не менше 8000 грн. за один епізод співпраці. 

Так, сума досить відчутна, але це дозволило мені активно продавати свої ІТ-курси і кар’єрні консультації (хоча консалтинг і не є моєю супер-ціллю, але мені вдалося підвищити чек), залучати нових «лідів» і вийти в «+».

Я переконалась, що чим більше рекламний бюджет – тим більше «лідів» приходить до тебе, особливо, коли у вас співпадають цінності, світобачення. Інстаграм дозволяє це показати наочно. Ком’юніті – це сила. Проявлятись і ділитись своїми думками – це круто. Незважаючи на багато приділеного часу, Інста заряджає, допомагає заробляти більше, є чудовим додатковим ресурсом для пошуку кандидатів і закриття вакансій.

  • Поговоримо про TikTok?

Моя ідея тут – постити смішні відео про ІТ, рекрутинг, робочі моменти і також ділитись експертним контентом. Профіль у TikTok я створила у 2021 р., наразі веду самостійно. Зараз більше роблю акцент на гумористичні відео, які дублюються рілсами з Інстаграм. Нині маю 448 підписників, і одне відео вже залетіло на 327 000 переглядів! Досить складно визначити, «залетить-не залетить». Іноді «залітає» досить неочікуване )). Тому експериментуйте.

Щодо активності – 1 відео на тиждень, іноді на 2 тижні. Моя ціль – збільшення підписників в Інстаграм через переходи з ТikТok, впізнаваність бренду, залучення нових лідів на мої послуги, кар’єрні консультації, курси, послуги агенції. З чого почати? Шукати референси у TikTok, завантажити Inshot, почати щось робити самостійно або найняти людину для цієї справи. 

  • Що скажете про Фейсбук?

Молода аудиторія ігнорує цей сервіс, тому він зростає за рахунок людей 35+. Моя аудиторія у Фейсбуці – колеги, яких немає в Інстаграм, власники бізнесів, спільнота рекрутерів та HR. Але я продовжую його вести задля впізнаваності бренду, спілкування з колегами з минулих компаній, постингу вакансій агенції і нової аудиторії, яка зможе порадити кандидатів, хтось зацікавиться позицією. Моя активність тут – 1-2 поста на тиждень, сторіз дублюються з Інсти, рілси не зайшли мені у Фейсбуці, і в порівнянні з Інстою працюють гірше.

  • А про LinkedIn? 

Нині в мене тут 19183 підписників. Це мережа №1, яку повинен розвивати рекрутер та HR для нетворкінгу, збільшення професійних контактів, залучення аудиторії, впізнаваності бренду. Серед трендів Linkedin, які я спостерігаю зараз – писати не тільки про роботу, постити смішні меми/відео, пропонувати провокаційні теми, частково люди переходять на англійську для залучення іноземної аудиторії. Моя активність в Linkedin – 1-2 поста на тиждень, дублюю пости з Інстаграм чи пишу нові – про відкриті вакансії в агенції. Завжди пишу тексти, закінчуючи пост питанням, яке спонукає відповісти/поділитись своєю думкою.

Отже, щоб формувати свій бренд у соцмережах, важливо регулярно нагадувати про себе ЦА – про свої сильні сторони і компетенції, про те, що саме відрізняє вас від конкурентів, говорити про одне й те саме різними словами, роблячи апдейти у 4-х різних мережах. При цьому експертизи, навіть гумористичної, має бути більше ніж лайфстайлу – адже ви профі, чи не так?

CleverStaff щиро дякує Тетяні за цікаву розмову і бажає успіхів!