Ресурси для пошуку IT-специалістів

Tech рекрутерам важливо перевіряти і тестувати різні платформи для пошуку кандидатів. Сьогодні Linkedin активний, а завтра — ваш профіль заблоковано. Кандидати закінчуються навіть на найрезультативніших каналах. Тож доводиться шукати Data Science-фахівців на Kaggle або організовувати інтенсиви для QA.
Ми попросили Recruiter Team Lead компанії ITExpert, Марію Куцевол, поділитися своїми порадами та інсайтами з використання різних каналів пошуку. Команда ITExpert вже більше 6 років допомагає в рекрутингу компаніям по всьому світу, працює з мовами від Java до Ruby і постійно тестує нові способи пошуку кандидатів.

Linkedin

Linkedin — професійна соціальна мережа і основна платформа для пошуку IT-фахівців. Всього зареєстровано близько 300 000 Linkedin-профілів з українського IT. Тут кандидати вказують актуальный досвід і стеки проектів.
IT-рекрутерам інколи достатньо лише Linkedin. На платформі високий response rate (прим. ред.: відсоток відповідей) і багато кандидатів з різними технологіями.

  • Як шукати кандидатів в Linkedin:
  • використовувати boolean search і внутрішні фільтри платформи,
  • робити пости з вакансіями,
  • використовувати inmails (листи, доступні користувачам Linkedin Recruiter).

Linkedin Recruiter

Деякі з розширених фільтрів в Linkedin Recruiter

Djinni

Djinni — сайт для анонімного пошуку роботи сфері IT. Зараз на платформі близько 27 000 активних фахівців. Кандидати відкривають свої контакти рекрутерам, тільки коли зацікавлені в вакансії.
За останній рік Djinni став одним з найпопулярніших каналів для рекрутингу. Публікація вакансій і найми Junior’ів безкоштовні. Але якщо рекрутер сам напише фахівцю і він прийме оффер, потрібно буде заплатити платформі 30% від місячної заробітної плати кандидата. Через ці умови не всі роботодавці використовують Djinni “на повну”.
Як шукати кандидатів на Djinni:

  • публікувати вакансії,
  • знаходити кандидатів з допомогою внутрішніх фільтрів і писати їм в особисті повідомлення.

Djinni

Кількість активних профілів на Djinni

Github

GitHub —портал, на якому можна зберігати код і займатися спільною розробкою в open source.
Зазвичай рекрутери використовують цю платформу, коли більше немає кандидатів в Linkedin і на інших ресурсах. Сорсинг на GitHub займає багато часу і не завжди дає хороші результати. З іншого боку, на платформі можуть знаходитися фахівці, які більше ніде не зареєстровані.
Як шукати кандидатів в GitHub:

  • використовувати boolean search і внутрішні фільтри платформи,
  • витягати контакти кандидатів за допомогою функції «.patch». Ось, як це зробити:

GitHub

Алгоритм: як знайти пошту кандидата на GitHub

DOU

Dou — популярний форум в українському IT. Тут розробники пишуть статті, залишають відгуки про роботодавців і перевіряють актуальні зарплати.
В першу чергу компанії використовують Dou для просування бренду роботодавця. На сторінці своєї компанії можна детально розповісти про команду і бонуси, попросити співробітників залишити чесні відгуки, розміщувати стажування або інформацію про вебінари для розробників. На платформі також можна публікувати вакансії.
Як шукати кандидатів на Dou:

  • публікувати вакансії,
  • розміщувати рекламні банери з вакансіями на платформі,
  • знаходити фахівців, які працюють в компаніях з схожим технічним стеком або залишали відгуки про них.

Dou

Приклад оформлення сторінки компанії від Beetroot

Соціальні мережі

В IT рідко використовують соціальні мережі для спілкування з кандидатами. Розробники зазвичай не готові отримувати там пропозиції і можуть негативно ставиться до рекрутерів, які пишуть їм в Instagram.
Але є випадки, в яких соціальні мережі — найкращий помічник рекрутера. Наприклад, коли є запит на Team Lead’а, який зможе мотивувати і надихати команду (а ми правда працювали з такими вакансіями). Тоді рекрутер може шукати експертні блоги на Youtube або лекторів конференцій, які відзначилися на івент в Facebook.
Наприклад, ось як можна шукати кандидатів на Facebook:

  • використовувати boolean search і внутрішні фільтри платформи,
  • публікувати вакансії на сторінці компанії,
  • шукати пости за хештегами (наприклад, #Java),
  • знаходити спікерів або відвідувачів конференцій на IT-тематику.

Класичні Job-портали

Зазвичай IT-рекрутери уникають Job-портали (Rabota.ua, Work.ua, grc.ua). Вони думають, що там неможливо знайти IT-фахівців. Це не зовсім правда.
Наприклад, на Rabota.ua є близько 16 000 активних кандидатів в сфері IT. Звичайно, там ви не знайдете 15 резюме Senior DevOps на Azure. Але можна знайти таких кандидатів:

  • Junior-фахівців з різних стеком,
  • розробників на PHP, WordPress, Joomla і так далі,
  • інші позиції в IT: системні адміністратори, дизайнери, support-фахівці, PM, BA.

Як шукати кандидатів на Job-порталах:

  • використовувати внутрішні фільтри платформи і відкривати контакти кандидатів (зазвичай до 10 контактів в день),
  • публікувати вакансії (кількість і формат публікацій залежить від оплаченого пакету),
  • розміщувати рекламні банери з вакансіями на платформі,
  • купувати базу контактів кандидатів за певними фільтрами.

Що треба запам’ятати

Зараз компанії не обмежуються цими каналами пошуку. Вони запускають програму sign-on бонусів до $4 500 (бонуси за прийняття оффера) і рекламують бренд роботодавця на телебаченні. Завжди орієнтуйтеся на ваші цілі в рекрутменті і підбирайте тільки відповідні канали для них.
А якщо ви не впевнені в тому, які канали для пошуку потрібно підібрати, проконсультуйтеся з рекрутинговим агентством ITExpert. Всі рекрутери технічно підковані і знають, як шукати кандидатів навіть на нішевих специфічних платформах.