Кожен день – нове досягнення: як гейміфікований софт підвищує продуктивність

У 2022 році CleverStaff представив своє ексклюзивне оновлення – гейміфікацію. Її головна мета – покращення користувацького досвіду рекрутера через більшу зацікавленість у роботі, яку він виконує щодня. CleverStaff став першим серед світових розробників систем для рекрутингу, хто запропонував таке рішення. Тому через деякий час команда вирішила встановити, чи змінилося щось після того, як користувачі почали працювати вже з гейміфікованим софтом. Після бета-тестування, в якому взяли участь рекрутери провідних IT-компаній, були зроблені досить несподівані висновки.

Що сказали учасники бета-тесту?

Вони розповіли, що гейміфіковані механіки суттєво змінили їх особисте ставлення до щоденної рутинної «операційки». Більшість із них поділились позитивними враженнями і зазначили, що завдяки гейміфікації ця частина їх роботи стала більш цікавою і різноманітною, з’явилась інтрига і зникла напруга. 

Цікавий факт: чималій кількості учасників бета-тесту сподобалося отримувати заохочення – нагороди. Це системна «валюта» у вигляді яскравих дорогоцінних камінців, які видаються за будь-які (і маленькі, і великі) досягнення в роботі – від листування з кандидатами до організації співбесід. 

Під час тестування рекрутери на власні очі бачили, як система оцифровувала всі їхні досягнення, набутий досвід, нагороди, етапи, рівні тощо. Також у них була нагода відсвяткувати якусь невелику, але «круглу» подію на кшталт урочистого закриття 10-ї вакансії, або позмагатись з колегами, хто більше додасть кандидатів. При чому рекрутери виконували лише дії, які пов’язані виключно з роботою – від створення вакансій до написання оферів. Але все це з більшою залученістю – завдяки сюжету та оригінальній візуалізації. Якщо цікаво, з результатами цього опитування більш детально можна ознайомитися тут.

Але далі події розвивались ще більш показово. Коли сплинув місяць з гейміфікацією, учасники тесту разом з розробниками порівняли свої KPI «до» і «після». І з’ясувалось, що їх ефективність збільшилась на 18,6%! І все це завдяки тому, що фахівець просто змінив своє ставлення до щоденних рутинних завдань.

 Володимир Бархат, засновник CleverStaf

“Рутинна частина роботи доволі часто виглядає одноманітною і пустою. Але через гейміфікацію ми змінюємо ставлення до неї. Якщо робота захоплює і драйвить – то про ніяку рутину вже не йдеться”

Коли відчувається найбільший ефект? 

Ще до релізу гейміфікації в CleverStaff доказово підрахували, що рекрутер заощаджує до 20% часу, якщо працює з автоматизованою системою. В еквіваленті це може бути до 2,4 місяці на рік. Своєю чергою, професійний софт з гейміфікацією дозволить заощадити ще більше! У який спосіб? Давайте промоделюємо ситуації.

Якщо рекрутер:

  1. взагалі не користувався софтом – то після старту роботи з ним він з високою ймовірністю підвищить свою продуктивність приблизно на +20%;
  2. користувався CleverStaff до релізу гейміфікації – то з оновленням буде ефективнішим приблизно на +18,6%;
  3. «переїжджає» зі звичайного ПЗ на CleverStaff – то завдяки гейміфікації його чекає зростання продуктивності на +18,6%;
  4. не використовував софт взагалі, але вирішив попрацювати в CleverStaff з гейміфікацію – то варто очікувати, що ефективність може зрости на цілих 42%(!).

Від 2 до 5

А скільки часу у такий спосіб можна заощадити за рік? Обмірковуючи вищенаведені показники, бачимо наступні можливості:

  • коли рекрутер – чинний користувач CleverStaff – починає працювати з гейміфікацією, то заощаджує 2,23 місяця роботи (12 міс. х 18,6%).
  • коли рекрутер не використовував софт раніше і стартує з CleverStaff з гейміфікацією, то може вивільнити 5,04 місяця роботи (12 міс. х 42%).

Від 2 до 5 місяців збереженого часу на роботі – це вагомий бонус, чи не так? Особливо в умовах, коли гейміфікація впливає на процес з якісного боку: всі досягнення рекрутера набувають чітких форм, користувацький досвід стає веселішим, про ризик вигорання чи прокрастинацію навіть не йдеться, а робота навпаки – набуває захоплюючого сенсу 🙂