Гейміфікація в CleverStaff: геймченджер у світі рекрутингу 2022

Отже, у CleverStaff з’явилась гейміфікація рекрутингу. Що це і навіщо – розповімо по порядку. 

Ми 8 років розвивали функціональність CleverStaff, пропонуючи рекрутерам все більше і ще кращий інструментарій для роботи. Цим же займається вся індустрія софту для рекрутингу, і це прекрасно.

Але проблема в тому, що ККД з часом знижується. Коли найзатребуваніші функції реалізовані, спростити рекрутинг ще хоча б на 10% – це дуже складне завдання, скоріше за все на роки наполегливої інтелектуальної роботи.

І при цьому процес рекрутингу містить значну частину рутини, яка виконується рекрутером частково за допомогою софту, але її не стає менше, а навіть більше, тому що потік даних і обсяги баз зростають.

Ми вирішили зробити такий рідкісний, складний і багатообіцяючий хід для програмного забезпечення – зайнятися емоційною частиною рекрутингу.

Гейміфікація в CleverStaff покликана відзначати успіхи, досягнення рекрутерів, які зазвичай не помічаються, тому що їх важко порахувати.

Для чого наша гейміфікація?

Гадаємо, багато хто погодиться, що кінцева мета роботи рекрутера – наймати людей і закривати вакансії. Але цьому передує велика частина одноманітної операційної діяльності – опис вакансії, обговорення вимог, пошук кандидата, спілкування з ним, телефонне спілкування тощо. І вона відчувається як рутина. Адже як буває: ви довго-довго це робите, багато-багато дієте, а по суті хвилинка радості – це коли ваш кандидат приймає офер і виходить на роботу. Ви його бачите, радісно вітаєте, показуєте робоче місце і колег. Сипляться промінчики добра, флюїди, ендорфіни та інший позитив – це дійсно радісні людські моменти. А потім все – час назад, до рутини, до наступного «вихідця» на посаду. 

Не всі рекрутери люблять цю рутину. Її в принципі складно любити Як наслідок – втрачають фокус, відволікаються, примушують себе, а потім прокрастинують, вигорають до такого ступеня, що навіть відпустка не допомагає відновитися. 

Гейміфікація в CleverStaff покликана змінити відношення до тієї великої кількості невеликих, але численних дій, з яких і складається рекрутинг. І вона обов’язково це зробить, тому що містить захоплюючий елемент історії, сюжет, прикольну візуалізацію і багато такого, що треба побачити і спробувати особисто. Ось, наприклад, на старті нас бадьорою посмішкою вітає антична Артеміда – богиня полювання. Зважаючи на свій професійний «профіль», тепер вона вперше в світовій міфології офіційно і за сумісництвом є і покровителькою рекрутерів

 

З чого складається наша гейміфікація?

Перше і головне – це досягнення. Ми відзначаємо їх – і великі, і маленькі. У нас з’явилась спеціальна вкладка, де все фіксується.

Тут ми показуємо рівні, каміння, успіхи за місяць/квартал/рік і т.д. Якщо рекрутера надихає конкуренція – він завжди може втягнутися у цей «спорт», піднатиснути-догнати-посісти призове місце. 

За його досягнення видається коштовне каміння (від рубінів – до смарагдів) і збирається у вкладці «Моя колекція». По суті, ця вкладка – відцифровані успіхи рекрутера, а каміння – його заслужена валюта. 

Друге – ми відцифровуємо всі досягнення. Ми підраховуємо отриманий досвід, ведемо його шкалу з проміжними етапами, поздоровляємо з досягненнями нового рівня.

В цьому нам допомогає каміння різного рівня. Зовсім дрібні – обмінюються на великі 1:10. Наприклад, щоб отримати камінь 2 рівня, треба 10 маленьких, 5 рівня – треба 10000 маленьких. А це не дуже швидко робиться, до великого каміння треба попрацювати. 

Щоб шлях до досягнень був захоплюючим, рекрутер переходить з рівня на рівень, аватарки змінюються. До прикладу, на 1 рівні ми спостерігаємо скромного слідопита, у якого нема поки що ніякої зброї. По ходу діла ситуація змінюється, і слідопити стають могутніми і серйозно озброєними мисливцями. 

У вкладці «Мої нагороди» є підказки, які допомагають рухатись далі. Щоб отримати нову нагороду, до прикладу, потрібно здійснити дзвінок або призначити співбесіду. Робимо – і отримуємо нові нагороди. О, у вас досягнення? Повідомлення про нього бачите ви, бачить команда. Це теж може когось підштовхнути до «ого, я теж хочу!». І якщо «навіть Катя це зробила, то у мене точно вийде!» 😉 

Третє – змагання між рекрутерами. Оскільки досвід і досягнення у нас відцифровані – значить, можна підрахувати у кого їх більше. Можливо, це не для всіх команд є мотиватором, але це тільки одна з ключових механік у CleverStaff. Користувач може сам вибрати, що його більше драйвить, і сконцентруватись на цьому. Наприклад, «Мої нагороди» прикрасять рутину, тому що ти навряд чи сам помітиш «ювілейну» кількість чогось, а система – вона «помітить» і обов’язково про це яскраво повідомить!

Четверте – підведення підсумків. В процесі роботи підбиваються особисті підсумки за місяць/квартал/рік, є можливість порівняти свої результати за поточний період з попереднім і вирушити до нових рекордів. А вони, звичайно, будуть, тому що досвід і професіоналізм з часом зростають, і це якісно відображається на результатах.  Підсумки ми підводимо об’єктивно. Наприклад, якщо просто рахувати закриті вакансії – це не зовсім чесно. Проста, середня і складна вимагають різної кількості зусиль, тому отримують різну кількість нагород. Таким чином, ми маємо можливість відцифровувати успішність будь-якої комбінації закритих вакансій. 

Приводячи все до спільного знаменника за кількістю каміння, ми маємо можливість порівнювати ці результати і відзначати прогрес.

П’яте – відзначаємо «круглі події». Наприклад, закриття 10, 50 і 100 вакансій, додавання такої ж кількості кандидатів, відправлення листів, перегляд звітів тощо. Адже досягнення людини на роботі – це об’єктивна реальність. Прикольно про них знати, радіти їм, цінувати їх. Але часто при високому темпі роботи все це проходить повз. Рекрутер порадіє виходу нового співробітника на роботу чи прийняттю офера, але це не так багато тріумфу в багатоденній чи багатотижневій роботі. Так чому б не повідомити (колегам, керівнику), що в своїй кар’єрі ви вперше закрили 10 складних вакансій за квартал? Це ж круто! 

Важливо! Гейміфікація в CleverStaff не спонукає здійснювати дії, не пов’язані з роботою. Все «заточене» на те, щоб активно додавати кандидатів, створювати вакансії, писати коментарі, листи, офери, проводити співбесіди. Таким чином, гейміфікація по суті заохочує тільки те, що людина і так робить, азартно занурюючи в роботу, а не відволікаючи від неї. 

А як же… керівник?

За логікою, відзначати досягнення співробітників – завдання керівника. Але в реальності навіть найвмотивованішому шефу нереально все це відцифровувати, рахувати, вчасно підбивати підсумки. Самому рекрутеру теж це робити складно, клопітно, немає часу і бажання. Навіть за умови, що в компанії впроваджена якісна система рекрутингу з хорошою звітністю. Всі ці досягнення рекрутерів, які ми заохочуємо – вони реальні. Але без програмного підходу їх дуже складно самостійно відслідкувати, особливо коли в штаті декілька рекрутерів.

Ну і наостанок

Ось і виходить, що гейміфікація – зовсім не гра, а інтерактивна подача інформації про реальні досягнення, успіхи і підсумки. Відцифровування дає можливість зрозуміти, скільки вам треба зробити до 1-го місця, до особистого рекорду, до нового рівня. 

Є не так багато компаній, які запровадили гейміфікацію в принципі. В софті – ще менше. 

В свою чергу, гейміфікація CleverStaff покликана впливати не на інструментарій рекрутера, а на емоційну складову; на те, щоб погляд на одну й ту ж саму роботу став більш приємним і позитивним. І це цілком особливий хід, який зробив наш проєкт не тільки унікальним технічним, але і культурним. Рішень з таким бекграундом поки що немає ні в українському, ні в зарубіжному сегменті. Ми перевіряли Це свого роду геймченджер. 

Поки ми розповідаємо вам про це, деякі наші клієнти вже приміряють на себе нову екіпіровку просунутих «мисливців» і підраховують камінчики. Про їх враження ми напишемо зовсім скоро