Коротко і чесно: перші відгуки про гейміфікацію у CleverStaff

В липні CleverStaff надав доступ до beta-версії гейміфікації частині клієнтів. Як вона працює нині, ви можете детальніше дізнатися в гайді. А ми, в свою чергу, провели опитування, щоб отримати початковий фідбек, і сьогодні вже можемо проаналізувати перші відгуки.

В опитуванні взяло участь більше 20 рекрутерів і тім лідів з 6 провідних IT-компаній. Анкета складалася з кількох питань. Перше стосувалося враження від знайомства з гейміфікацією під час тестування. Переважна більшість респондентів відповіли, що воно було «позитивне» і «було цікаво». 

Так, Катерина з iLogos Game Studios зазначила, що «це вносить різноманіття в рутину, і тематика грецьких міфів мені особисто теж дуже подобається». Тезку підтримала Катерина з QATestLab, зробивши акцент на тому, що це «яскраво, інтригуюче і певною мірою знімає робочу напругу». Аліна з iLogos відповіла, що гейміфікація дуже зацікавила, мотивує більше працювати з системою. Що ж, приємно чути, дівчата! 

Є також респонденти (поодинокі, але є), які не змогли сформулювати враження – в силу того, що не встигли детальніше зануритися в гейміфікацію, щоб оцінити її. Також є ті, які висловили здивування і як «нормально, вау ефекту немає, але це точно плюс». Що ж, приймаємо і це

Йдемо далі. З приводу того, чи сподобалося, як візуалізована гейміфікація, думки розподілилися наступним чином 👇

Тут все більш-менш зрозуміло: в цілому візуалізація сподобалася. Відверто негативних відгуків немає зовсім (і це приємно!), але є над чим ще попрацювати. І ми обов’язково це зробимо.

Після цього логічно спитати, що вам більше за все сподобалося. І ми нескромно спитали

Бачимо, що людям більше за все подобається отримувати нагороди, досягати нових рівнів та заробляти призові місця у змаганнях з командою. От і виявляється, що рекрутери – відчайдушно азартний народ

Далі ми спитали, чи легко було користувачам зрозуміти принцип роботи гейміфікації. Якщо ні, то що саме було не зрозуміло, і з якими складнощами (якщо вони були) зіткнулися. Від 17 респондентів ми отримали лаконічне – «досить легко». Інші – ще «в процесі» або на якомусь етапі бракувало більш детальної інформації в описі завдань. Перевіримо і це.

Напевно, одне із найбільш дискусійних питань стосувалось неупередженості і об’єктивності при оцифровуванні досягнень. Результати виявились кращі, ніж ми очікували. Більша половина ствердно кивнула – і це враховуючи, що учасники опитування «в режимі» гейміфікації працюють лише 2-3 тижні.

А потім ми спитали у рекрутерів, як на їх думку гейміфікація може вплинути на мотивацію та залучення у сам процес роботи. Один з респондентів відповів, що не вплине, бо в кого є мотивація працювати, то буде працювати і без гейміфікації. 

Ще один зазначив, що на джуніора гейміфікація дуже позитивно подіє, а от стосовно senior – цілком залежить від типу особистості, комусь допоможе, а комусь і ні; на мідл – 50 на 50. «Так, це позитивно вплине на мотивацію» – відповіли 15 рекрутерів проти «Ні, ніяк не вплине» від 2-х своїх колег. 

Також були відповіді з іншим фокусом. Так, на думку Катерини із QATestLab, вплив гейміфікації на мотивацію співробітників залежить від того, який стиль прийнятий у команді. «У нас, до прикладу, мінімізована конкуренція у команді, тому рейтинг у деякій мірі може навіть демотивувати (не можу стверджувати, адже ще не збирала фідбек від колег). Але для команд з іншим стилем, темпом та процесами, де прийнятий змагальний дух та КРІ – це точно додаткова мотивація та приємний стимул 🙂 В нашому випадку – це яскраве доповнення до буденної частини роботи, емоційно і гарно!», – підкреслює Катерина. 

Катерину підтримує її колега Лілія. Вона переконана, що гейміфікація створює певний азарт, можна порівнювати свій результат з колегами і цим самим мотивувати себе на більше. Аліна з iLogos зауважує, що «буде більше бажання додавати нових кандидатів та співпрацювати з CleverStaff». Що й казати, ми згодні

Ну і наостанок ми попросили учасників опитування сформувати побажання по вдосконаленню системи гейміфікації, а саме – що додати, прибрати або змінити. 12 респондентів цілком все влаштовує, нічого не планують порадити. Від 2-х пролунали побажання щодо доопрацювання дизайну у більш мінімалістичний бік. Ще прозвучала порада щодо вдосконалення фінальних рейтингів і присвоєння кожному з рекрутерів команди персональних статусів за певний період. Також 2 респонденти висловили занепокоєння, що гейміфікація буде перевантажувати систему і впливати на процес обробки інформації. Одразу відповімо – не буде!

В свою чергу, один з тім лідів філософські написав: «Гадаю, все просувається добре. Бачу, що моя команда активно збирає камінці, підвищує свій рівень. Значить, все прикольно ». Дуже сподіваємося на це і будемо прискіпливо опрацьовувати кожний відгук, зауваження або побажання. 

Сьогодні рекрутинг з додатковим, захоплюючим супроводом доступний всім юзерам системи.