Кар’єра IT-рекрутера: робота в IT-рекрутинговому агентстві (частина 2)

Раніше ми вже розібралися, як розпочати кар’єру в рекрутменті, які скіли допоможуть розвиватися та в яких типах компаній працювати. Сьогодні зупинимося на ІТ-рекрутинговому агентстві. Про плюси та мінуси, розвиток та сеніорність у рекрутингу — розповідаємо.
Експерти статті. ITExpert — українська IT-рекрутингова компанія, яка вже понад 6 років представлена на ринку. Кожен рекрутер команди проходить тривале внутрішнє навчання за технологіями, структурою ринку IT, консультується з ментором. Ми запитали трьох фахівців ITExpert, як вони обрали кар’єру в IT-рекрутинговому агентстві і чому їх так качає ця сфера.

Особливості роботи в агентстві

У попередній статті ми вже говорили про те, що Tech Recruiter’и в IT-рекрутингових агенціях допомагають іншим компаніям шукати розробників з різним стеком, QA/QC-фахівців, DevOps, supports та інших кандидатів.
Якщо спростити, для рекрутера тип компанії говорить про можливість впливати на процеси та обмеження за напрямками / позиціями. Ми б показали це порівняння так:
Як відрізняється робота рекрутера в різних типах компаній
Як відрізняється робота рекрутера в різних типах компаній
Якщо ж заглибитися, то можна виділити значно більше точок для порівняння. Наприклад, варто звернути увагу на такі особливості роботи рекрутера в агентстві:

  • можливість бути кар’єрним консультантом та будувати довгострокові відносини з кандидатом,
  • безліч різноманітних пропозицій від різних компаній у роботі,
  • постійний розвиток,
  • більше інструментів для роботи,
  • можливість аналізувати IT та тренди на ринку кандидатів.

Розглянемо деякі з них.

Можливість бути кар’єрним консультантом для кандидата

Рекрутер в агентстві зазвичай працює не з різними напрямками для однієї компанії, а навпаки, шукає фахівців відразу для декількох компаній.
Наприклад, у вас може бути 10-12 вакансій з React-стеком від різних клієнтів. Коли відгукується зацікавлений кандидат, йому можна запропонувати найрелевантніші технології, відповідну вилку за заробітною платою та домен. Такий підхід покращує результативність.
IT-рекрутери
Анжела Гріневич, IT Recruiter в ITExpert: “Кандидати можуть більш довірливо ставитися до зовнішніх рекрутерів (прим. ред.: рекрутерів з рекрутингових агенцій). Звичайно, ми теж максимально зацікавлені в оффері та намагаємося допомогти компанії. Але якщо кандидату не сподобаються процеси або він не підійде на позицію, ми зможемо запропонувати іншу.
Це дозволяє для кандидата “особистим кар’єрним консультантом”. Наприклад, бувають ситуації, коли не вдається працевлаштувати кандидата, але хочеться допомогти йому. У такому випадку, рекрутер може покращити його резюме і підказати, як скласти стратегію пошуку роботи: від відповідних keywords в LinkedIn до того, який оффер краще вибрати.
У цих умовах створюється набагато більше довіри та впевненості в тому, що кандидат повернеться до тебе ще раз, коли знову розглядатиме пропозиції.”

Постійний розвиток

Найчастіше рекрутери з IT-рекрутингових агенцій не проводять співбесіди. Вони обмежуються короткими HR-скрінами та уточненнями, намагаючись якнайшвидше познайомити кандидата з компанією. Але технічний скринінг проходить максимально уважно: рекрутер перераховує роки досвіду роботи з конкретними технологіями, ставить додаткові питання щодо фреймворків, хмарних технологій та інших інструментів, може провести додатковий дзвінок, щоб уточнити деталі.
Саме тому неможливо орієнтуватися лише в одному стеку та застигнути у розвитку. Вже за кілька тижнів-місяців вам поміняють вакансії в роботі і потрібно буде розбиратися в новому напрямку. Рекрутери з агентств однаково добре знають, як шукати кандидатів, які пишуть Java, Python, .NET, PHP та інших мовах.
Гарна новина: ринок кандидатів ніколи не скінчиться. Завжди можна показати результат з різних вакансій. У цьому допоможуть і технічна база (розуміння суміжних технологій та альтернатив), і володіння різними платформами для пошуку. Але потрібно тримати руку на пульсі та постійно саморозвиватися, вивчаючи нові інструменти.
Так, наприклад, рекрутери в агентстві зазвичай не обмежені у сервісах та платформах. Вони шукають кандидатів за допомогою різних інструментів: від LinkedIn Professional до Recruitika. Зазвичай доступна внутрішня база кандидатів, ATC. Для маленької продуктової компанії було б складно оплачувати всі ці сервіси відразу: вони не використовувалися б на 100%, та й вартість для кількох рекрутерів була б занадто високою. Деякі працюють без автоматизації, ведуть кандидатів у звичайному Excel-файлі. Але для агентства, де працює 15-20 рекрутерів, всі ці інструменти доступніші.
Діана Савенко, IT Recruiter в ITExpert: “В агентстві завжди більше можливостей в інструментах та роботі з вакансіями. Це дає поштовх до швидкого зростання. Ви ніколи не прокачаєтесь так швидко ні в продуктовій, ні в аутсорсинговій компанії. У вас просто не буде можливостей попрацювати з такою ж кількістю напрямків, вакансій, компаній та кандидатів. Можна сказати, що рік досвіду в рекрутинговому агентстві має враховуватись за три! Звичайно, це можливо лише за великого бажання працювати і розвиватися.”

Можливість аналізувати IT та тренди на ринку кандидатів

Рекрутинг в агентстві — гарна можливість глибоко перейнятися сферою IT та першим помічати тренди на ринку кандидатів.
Наприклад, до карантинних обмежень та локдаунів, кандидатів цікавило паркування для машин та велосипедів біля офісів. Це було одним із важливих пунктів для прийняття рішення про вакансію. А зараз кандидати запитують, чи привозять техніку та необхідні офісні меблі додому.
Така інформація “з перших рук” допомагає правильно сформувати пропозицію з вакансією та дати рекомендації компанії, як покращити умови роботи.
Марина Олениченко, Recruitment Team Lead в ITExpert: “IT – динамічна сфера. Сьогодні на хвилі одні технології, а вже завтра буде реліз нових. Працюючи рекрутером, можна глибше розуміти такі зміни. У перспективі це допомагає правильно будувати діалог із кандидатом та допомагати йому у виборі вакансії. З іншого боку, без технічної грамотності рекрутер не зможе виконувати навіть мінімальну фільтрацію кандидатів: буде плутанина навіть між QA Manual і Automation.
Самому рекрутеру ця динамічність допомагає не нудьгувати. Завжди є нова інформація, яку можна дізнатись, вивчити.”
itexpert team

Як розвиватися у рекрутингу

Досвід в агентстві дає гарне посилення для кар’єри рекрутера: швидке зростання, високі бонуси, можливості росту в менеджмент. Зазвичай продуктові та аутсорсингові компанії із задоволенням наймають кандидатів із досвідом в агенції. Навіть якщо сам досвід був відносно невеликим.
Як дізнатися, що ви вже виросли на одному місці? Щоб впізнати Senior Recuiter’а, недостатньо перерахувати роки досвіду в LinkedIn. Але є “маркери”, які допоможуть його визначити:

  • Кейси зі складними та нішевими напрямками;
  • Технічна підкованість (розуміння взаємозалежних технологій, специфіки проектів);
  • Досвід із стратегією найму (вибір каналів, оптимізація бюджету);
  • Вміння прогнозувати результат за вакансіями;
  • Гаряча база кандидатів на різні напрямки (можливість показати результати вже за декілька днів пошуків);
  • Ком’юніті кандидатів, які повернуться, коли розглядатимуть вакансії;
  • Вміння швидко і самостійно знаходити відповіді навіть на складні питання.
  • Особистий бренд: участь у вебінарах, конференціях або власний блог з рекрутингу.

Анжела Гріневич, IT Recruiter в ITExpert: “У рекрутингу багато напрямків, у які можна поглиблюватися: психологія, оцінка технічних навичок, робота з запереченнями, сорсинг, відстеження трендів на ринку кандидатів… Ви виростете і як особистість, і зможете підтримати діалог і про IPO, і про те, якою мовою краще писати Pet-project.
При цьому можна бути також консультантом для компаній: коригувати їх стратегії пошуку, знайомити із ситуацією на ринку та передавати більш чесний фідбек від кандидатів.”
Рекрутери найчастіше виростають у Recruitment Team Lead, Head of Recruitment. Є можливість розвиватись у HeadHunting, Executive Search (найм C-level). Окрім самого рекрутингу, можна переходити і у суміжні напрямки: HR, PR, L&D, Employer Brand Management, Account management. Рідше зустрічаються рекрутери, які переходять у Project Manager, Business Analyst, QA та розробників. Хороший досвід у рекрутингу дає основу для розвитку в IT загалом.