Кар’єра IT-рекрутера: поради для новачків (частина 1)

Професія IT-рекрутера тільки-но набирає популярність. Рекрутингу не навчають в університеті, якісних курсів мало на ринку. Тому ми вирішили розібратися, як рости в рекрутингу і з перших вуст дізнатись про особливості роботи в IT-рекрутинговій компанії.
Експерти статті. ITExpert — українська IT-рекрутингова компанія, яка вже більше 6 років на ринку. Кожний рекрутер команди проходить довготривале внутрішнє навчання за технологіями, структурою ринку IT, консультується з ментором. Ми запитали у трьох спеціалістів ITExpert, чому вони обрали кар’єру в IT-рекрутинговому агенстві і чому їх так приваблює ця сфера.

Чим приваблює IT-рекрутинг?

Новачків в цій сфері приваблює її динамічність, можливості розвитку і зарплати. До прикладу, за даними Djinni за 2021 рік, в HR-напрямку в IT можна заробляти до $4 000.
it рекрутинг

Зарплати в сфері HR і рекрутингу за 2021 рік за даними Djinni

При цьому попит на IT-рекрутерів стрімко зростає. Наприклад, кількість вакансій в сфері HR виросла в 3,5 рази за останні три роки за інформацією з ресурсу DOU.
Поріг входження в цю сферу не такий високий: достатньо розуміти структуру найму і IT, мати мінімальну англійську мову. Найчастіше при великих IT-компаніях є свої курси для рекрутерів, а найталановитішим пропонують офер вже під час навчання.

Кому підійде IT-рекрутмент?

На курсах продають красиву картинку про IT без кодингу і з зарплатами в тисячі доларів зі старту… І трохи замовчують про стрес і швидке вигорання. Робота рекрутером не така проста, як здається. Навіть через п’ять-сім років в сфері потрібно буде активно навчатись і постійно стикатись з відмовами від кандидатів.
Ось декілька якостей, без яких не варто починати кар’єру IT-рекрутера:

  1. Любов до постійного спілкування та емоційний інтелект. 95% часу рекрутери спілкуються з людьми: кандидатами, командою розробки, hiring manager’ом. Треба бути гнучким і з розумінням ставитись до кожної сторони: і до розробника, який сумнівається, чи приймати офер, і до менеджера, котрий хоче “подивитись ще декілька резюме”, і так далі…
  2. Високий рівень самомотивації. Зараз кандидати все менше відповідають на повідомлення рекрутерів і все більше відмовляються від оферів. В таких умовах вигоріти дуже легко – рекрутер повинен вміти зберігати спокій і вмотивованість в будь-якій ситуації.
  3. Готовність весь час розвиватись. Сфера IT швидко зростає, одні технології втрачають популярність, інші навпаки, з’являються нові інструменти для сорсингу, пул вакансій швидко оновлюється… В таких умовах неможливо зупинитися в розвитку!
  4. Бажання приносити користь людям. Бонуси за закриття вакансії можуть в декілька разів перевищувати ставку рекрутера. Але це не повинно призводити до конвеєрного підходу: рекрутмент — взаємодія і допомога людям. Кандидати повернуться тільки до тих рекрутерів, які справді намагались допомогти та були ввічливими.

Діана Савенко, IT Recruiter в ITExpert: “Мені важливо приносити користь людям. Я пропрацювала в різних сферах. Але навіть після волонтерства я не відчуваю такої віддачі, як від рекрутингу. Я знаю, що моя робота – не “для галочки”. Я пропоную класну роботу, корисні продукти. Той же інтернет-банкінг робить життя людей легшим, а проєкти на ШІ допомагають підвищити продуктивність команд… Коли я знаходжу таланти для корисних продуктів, я сама відчуваю велику причетність.”

Де працювати рекрутеру?

Є три основних типи IT-компаній, в яких працюють рекрутери: продукти, аутсорси / аутстафи і рекрутингові агенції. Крім того, рекрутери можуть працювати “самі на себе”, на фрілансі. Основна відмінність функцій рекрутера в тому, для кого проходить пошук програмістів:

  • в продуктових компаніях ви шукаєте кандидатів для своєї ж компанії, детально знаєте про всі процеси і бачите, як спеціаліст, якому ви тільки вчора писали, виходить на роботу;
  • в аутсорсингових компаніях треба шукати спеціалістів для замовників, проєкти які розвиває ваша компанія, таких проєктів в роботі відразу може бути декілька;
  • в IT-рекрутингових агентствах треба допомагати з рекрутингом іншим компаніям: тим же продуктам і аутсорсам. Рекрутер агентства може одночасно шукати кандидатів для 5-7 різних компаній.
  • на фрілансі рекрутер також допомагає багатьом компаніям, може сам регулювати завантаження за кількістю вакансій. Але при цьому потрібно самостійно шукати замовників і спілкуватись з ними напряму.

Функції рекрутера можуть достатньо сильно відрізнятися. Наприклад, в невеликих компаніях рекрутер також може виконувати деякі HR-функції з онбордингу, оформленню новачків в команду. А в ентерпрайзах, навпаки, для пошуку кандидатів виділяють окрему позицію – сорсера / ресерчера.

Success stories рекрутерів ITExpert:

Анжела ГриневичАнжела Гріневич, IT Recruiter в ITExpert: “Я вирішила змінити професію, тому що не бачила розвитку на попередньому місці роботи. Там я швидко досягла «стелі». Для мене було важливо знайти не стільки роботу з красивим тайтлом, скільки знайти місце, де можна буде реалізовувати свої навички.
При цьому багато моїх друзів працюють в IT. Для мене ця сфера завжди була цікава: в ній багато викликів, можливостей і відчувається піклування роботодавців про свою команду. Щоб зрозуміти, як розвиватися, я прослухала курс від Happy Monday, пов’язаний з профорієнтацією. Лекції розповідають про процес найму в сучасних компаніях і дають поради з кар’єри. В якийсь момент я усвідомила, що мені дуже подобається вивчати рекрутинг саме з боку роботодавця. Мені сподобалась ідея проведення співбесід, спілкування з кандидатами, аналізу резюме…
Так я вирішила спробувати себе в IT-рекрутингу. Це та робота, де можна круто прокачати навички зі спілкування з людьми і організації процесів. При цьому є можливості росту: від менеджмента в рекрутменті до HR, PM, L&D-менеджера… Вже незабаром після старту пошуків я отримала офер на позицію в ITExpert.”
Діана Савенко це it recruiterДіана Савенко, IT Recruiter в ITExpert: “З рекрутментом мене познайомила подруга, яка працювала в продуктовій компанії. Спочатку мені дуже сподобалась ідея, що основна функція рекрутера – піклування про кандидатів. Я знала, що буде складно і потрібно вивчити багато інформації, але вирішила спробувати.
Я почала вивчати онлайн-курс з рекрутменту. Під час навчання проходила співбесіди в різні продуктові і аутсорсингові компанії. Але отримати офер було не так легко — всі роботодавці вимагали хоча б мінімальний практичний досвід.
Пізніше я почала свою роботу технічним рекрутером в IT-рекрутинговій компанії. Протягом року мені вдалось попрацювати з десятком різних напрямків і сотнею вакансій. Наразі я можу похвалитись таким досвідом і кейсами, які зустрінуться не кожному рекрутеру з великим досвідом в продукті”.
Марина ОленіченкоМарина Олениченко, Recruitment Team Lead в ITExpert: “Раніше я працювала помічником в IT-рекрутинговому агенстві. Мені подобалось, що є багато спілкування з людьми і динамічність в роботі. Самі рекрутери здавались дуже “зарядженими”, їх драйвив процес.
Паралельно з цим у мене з’являлись мінімальні обов’язки з рекрутингу – відправка резюме, передача фідбеку, координація деяких процесів. І мені дуже сподобалось.
Я пройшла курси з IT-рекрутменту, на яких змогла попрактикуватися ще більше. А пізніше почала повноцінну роботу рекрутером в ITExpert.”

Як розпочинати кар’єру: поради новачкам

Наразі на ринку достатньо багато пропозицій для стажування в рекрутмент-відділі. В деяких компаніях є внутрішні курси з основ в IT. Але всеж треба буде дуже постаратись, щоб досягти хороших результатів. Ось деякі поради від експертів статті, які допоможуть вам це зробити:

  • Багато вчіться і “закатайте рукава”:
    На початку кар’єри треба буде багато вивчити і намагатись відразу ж застосовувати ці підходи в роботі. При цьому сфера швидко змінюється: інструменти, які були актуальні вчора, сьогодні вже не працюють. Тому навчання ніколи не закінчиться.
  • Знайдіть ментора:
    Ідеальний варіант — починайте кар’єру там, де є інші рекрутери, з якими можна буде порадитись. Але якщо це неможливо, знайдіть ментора, більш досвідченого спеціаліста, який зможе давати вам невеликі консультації з різних питань і ділитись своїм досвідом.
  • Приходьте з рішеннями, а не з проблемами:
    Вже за декілька тижнів роботи старайтесь продумувати можливі рішення проблем. Наприклад, якщо кандидат не може пройти співбесіду в робочі години компанії, можна попросити менеджера затриматись або провести мітинг у вихідний день. Скоріше за все в перші рази ви будете отримувати відмови на ваші ідеї. Але пізніше будете самостійно вирішувати навіть найскладніші кейси.

Марина Олениченко, Recruitment Team Lead в ITExpert: “На початку кар’єри я витрачала колосальний час на навчання: потрібно було проходити технічні лекції, розбиратися з вимогами на вакансії, пам’ятати про 20 кандидатів на різних етапах. Багато часу витрачалось і на розсилання пропозицій: хотілось робити тільки максимально релевантні вакансії і не викликати негативних емоцій у кандидатів. Будьте готові дуже багато працювати і навчатись у найближчі шість місяців від початку роботи! Нудно точно не буде.”
Вагаєтесь, в якій компанії працювати рекрутером? Зовсім скоро ми продовжимо діалог про кар’єру рекрутера. Спеціалісти ITExpert детальніше розкажуть про те, як побудувати кар’єру в IT-рекрутинговому агенстві і як швидко вирости з сорсера до Recruitment Team Lead.