Яких змін прагнуть рекрутери: розбираємо результати дослідження

Виявляється, що на роботі відчувають стрес понад 36% рекрутерів. Приблизно така ж сама кількість розмірковує над тим, щоб нарешті змінити роботу. Ці дані містить дослідження «Ментальне здоров’я українського рекрутера 2023», яке провела команда CleverStaff. Результати дослідження проаналізували фахівці Human resources. Які саме висновки вони зробили і як їх можна використати вже сьогодні?

У дослідженні (травень-червень 2023 р.) взяли участь 272 спеціаліста. Переважну більшість склали жінки – 91% віком 25-50+ років. За напрямками діяльності фахівці розподілились наступним чином:

  • 58% – лінійні рекрутери, сорсери;
  • 18% – HR-спеціалісти;
  • 24% – Recruiting Team Lead, HRD, керівники департаментів управління персоналом та інші.

Які ж факти вдалося встановити?

Робота у цифрах

В ході опитування з’ясувалось, що 51% рекрутерів та HR-менеджерів працюють у стандартному форматі – 40 годин, 5 днів на тиждень. 28% – мають овертайми на постійній основі.

Більше половини спеціалістів – 53% – встигають закривати до 3-х вакансій на місяць, інші розділилися так: 19% – від 3 до 5 вакансій; 13% – від 5 до 10; 6,5% – понад 10 вакансій на місяць; 8,5% – не займаються наймом.

Скільки годин на тиждень ви в середньому приділяєте роботі?

А тепер стосовно максимального навантаження на прикладі співбесід. Для 37% респондентів – це загалом 5 співбесід з кандидатами на день. Для 19% – 8 інтерв’ю, для 17,5% – максимум 3; для 12,5% — понад 10 і для 4% — максимум 10 співбесід. 10% опитаних не проводять інтерв’ю з кандидатами.

Будуючи робочий процес, 60% опитаних заявили, що використовують професійні ATS та інші інструменти, які допомагають оптимізувати процес рекрутменту. Меншість – 40% – поки ні.

Стрес&задоволення

Оцініть за шкалою від 1 до 5, як часто ви відчуваєте стрес на роботі

Виявилось, що 36,4% респондентів регулярно переживають стрес протягом робочого дня.

Найбільше вони сумують через те, що відсутній позитивний фідбек, обов’язки – нечіткі та заплутані, компанія не розвивається технологічно, сам процес рекрутменту організований вкрай кепсько.

А от найбільш відчутну насолоду забезпечує швидке та якісне закриття тієї чи іншої вакансії, гарний зворотній зв’язок від керівництва і колег, особисті досягнення і перемоги.

На чому базується ефективність?

Що вам допомагає працювати ефективніше?

Всі учасники опитування переконані, що саме підтримка команди є ключем до їх власної ефективності. Цікавий факт: ті, які працюють з ATS, поставили це на 1-е місце, а системну організацію процесу – на 2-е.

Натомість ті, які не мають професійних систем для автоматизації, виводять в «топ» саме системність і впорядкованість підходів, а вже потім – прагнуть підтримки і фідбеку від колег.

Окремо варто сказати і про важливість якісного визнання з боку команди персональних досягнень. В цьому контексті опитування показало, що найчастіше відзначаються досягнення і успіхи в командах, які працюють з ATS. Чому так відбувається? Тому що софт для рекрутингу оцифровує потрібні дані, і у такий спосіб колективні або особисті успіхи стають більш очевидними.

Залишитись або…звільнитись?

Чи плануєте ви змінювати роботу?

Переважаюча більшість опитаних (56,6%) наразі не бажає полишати свою роботу в Human resources або сферу загалом. Але кількість тих, хто припускає такий розвиток подій, і тих, хто вже прийняв рішення стосовно звільнення, відповідно становить 35,7% і 7,7%. І це досить серйозні цифри. 

Багато фактів цього дослідження підтверджують настрої та психологічну «погоду» на ринку – так вважає Микола Клєстов з компанії ITExpert.

«Аналізуючи, ми бачимо, що більше третини фахівців нашої сфери розмірковує над тим, щоб змінити професію. Це явище я пояснюю в певному сенсі саморегуляцією ринку. Справа в тому, що у 2021 р. найм у компаніях був на піку, вакансій було багато. Відповідно, був високий попит на фахівців з рекрутингу. Наразі вакансій значно менше, попит на рекрутерів знизився. Декому не щастить з тією кількістю вакансій, з якою доводиться працювати, іншими поточними задачами. І це цілком природньо викликає розчарування. Але треба розуміти, що подібне відбувається в багатьох країнах, Україна – не виключення».

Отже, як можна сьогодні вплинути на цю ситуацію, щоб зробити роботу рекрутера більш мотивуючою і комфортною?  

Адекватне навантаження та автоматизація

Тетяна Бикова, засновниця “Bykova Recruitment Agency”

Психологічний стан рекрутера особливо важливий зараз, адже ринок турбулентний, багато скорочень, спостерігається певна криза, в тому числі і в IT. Тому керівникам в нашій сфері слід працювати над тим, щоб покращувати умови для роботи. Наприклад, важливо справедливо аналізувати щоденне навантаження, не видавати одночасно 5-10 вакансій для опрацювання джунам або мідлам. 

Також я рекомендую частіше хвалити підлеглих за виконані задачі, створювати доброзичливу, комфортну, а не перенапружену конкурентністю атмосферу. Паралельно, в кого ще немає – поміркувати над перенесенням роботи в ATS.

Щодо останнього – я була щиро здивована тим, що і нині цілих 40% учасників опитування працюють без професійного софту для рекрутингу. Переконана, що всю рутину слід якомога більше автоматизувати, бо вона найчастіше й провокує професійне вигорання.

Не можу не звернути увагу й на те, що багато фахівців моєї сфери серйозно замислюються над зміною не лише місця роботи, а й професії в цілому. Ці настрої підігрівають скорочення, нестабільність, зменшення доходу. І це досить прикро.

Нові бонусні системи – перший крок до змін

Микола Клєстов, CTO і co-founder ITExpert

Сьогодні питання здорового психоемоційного стану особливо актуальне для фахівців Human resources. Адже часто в основі повсякденної роботи рекрутера є саме дофаміновий цикл і певний азарт: рекрутер завжди переживає про закриття вакансії, бореться за інтерес цінних кандидатів, намагається виграти «перегони», зробивши якісний контрофер. І очікувана нагорода – бонуси за виконані КРІ. Приблизно так було тривалий час. Але нині сама структура ринку найму змінюється – через зменшення наймань, складність вакансій тощо.

Змінюється і система заохочень, все частіше виникає питання – а чи дійсно вона впливає на мотивацію? Все ці «системні переналаштування», на які ти не можеш особисто вплинути, не завжди можна подолати і втриматись у професії.

І це, на мою думку, буде досить серйозною проблемою для фахівців з рекрутингу, адже важко працювати довго і результативно, якщо відсутня позитивна мотивація. Тому, щоб утримати зацікавленість до роботи, керівникам рекомендується працювати над додатковими стимулами. Це можуть бути абсолютно нові системи бонусів, які стосуються не лише фінальних оферів кандидатам, а й нестандартних, цікавих задач, пов’язаних з потребами компанії в конкретний проміжок часу і, само собою, з особистими інтересами кожного окремого рекрутера. Це може бути і менторинг, і активна участь у онбордингу майбутніх колег, і ще багато чого нетривіального.

Досить болючим питанням традиційно залишаються овертайми. В дослідженні йдеться, що майже третина рекрутерів працює понаднормово. Цей факт теж має негативний вплив на психоемоційне здоров’я, і потребує уваги і перегляду навантаження.

Про досягнення мають знати всі

Надія Савченко, СЕО HR Agency Key People

У дослідженні йдеться про те, що фахівці Human resources хочуть, щоб команда визнавала їх особистий внесок, а керівництво – хоча б іноді дякувало. І це нормально! Здорові, зважені відносини та комунікація з колегами позитивно впливають на наше ментальне здоров’я. Тому очільникам департаментів, тім лідам я рекомендую вже сьогодні почати приділяти увагу і демонструвати вдячність своїм підлеглим за їх напружену і копітку роботу. Адже всі вони намагаються досягти успіху у надскладних реаліях ринку та постійному «полюванні» на талановитих людей.

Сучасні управлінці мають навчитися вітати і великі, і маленькі здобутки команди. Особливо зважаючи на те, що цілих 86% наших рекрутерів насолоджуються закриттям вакансій! Отже – вони вмотивовані, і це дуже позитивний показник.

Так, дехто замислюється над зміною професії, але ж переважна більшість прагне залишатись і працювати далі. І якщо керівник знайде час на добре слово, аргументований фідбек, добре сформовану задачу – це однозначно знизить напругу і стресовість на роботі, причому для всіх.

Також не варто забувати про автоматизацію роботи, але й тут бачимо прогрес – вже 60% опитаних використовують ATS, і це прекрасно! Інші підтягнуться, адже все одно приходить розуміння того, що зона відповідальності рекрутера мультизадачна, а тому блокнот і Еxcel – це вже не інструмент. Особливо в умовах постійного цейтноту і КРІ ручна рутина і призводить до початку вигорання.

Думку Надії поділяють і Микола з Тетяною, наголошуючи, що без софту для рекрутингу практично неможливо масштабувати найм і адаптувати до вимог роботодавців або замовників. В той же час саме через це часто і стресують рекрутери, розуміючи, що мають все тримати в голові. З’являється хаос, побоювання забути чи загубити якусь важливу інформацію. Це б’є не лише по продуктивності, а й негативно впливає на ментальне здоров’я рекрутера. З софтом, який забирає рутину і звільняє час для дійсно важливих завдань, працювати справді легше.

Робота з особистостями: експрес-експеримент

Дар’я Селіванова, Психологічний центр «Без паніки»

Вивчати такі дослідження – і корисно, і приємно. Адже турбота про ментальне здоров’я команди – це не лише профілактика вигорання, а й дійсно дбайливе ставлення до колег; коли керівник сприймає їх не в ролі гвинтиків, які повинні добре працювати, а дивиться на них як на незалежних особистостей, що мають свої потреби і особливості.  

У дослідженні мене зацікавив той факт, який вказує на важливість позитивного зворотного зв’язку. Якщо керівництво його не надає, виникає ризик демотивації, тривожності, занепокоєння.

Я добре пам’ятаю момент, коли подібний фідбек надала мені моя команда. Я була щиро здивована, адже вважала, що моя задоволеність якістю її роботи була цілком очевидна. Моя команда – потужна і професійна, скарги, непорозуміння чи проблеми – відсутні. Навіщо піднімати такі питання? А виявилось, що це просто необхідно, і учасники опитування це підтверджують.

Але й це ще не все. Здається, що гарно і щиро хвалити колег – це нескладно. В той же час наш культурний код у діловому спілкуванні вимагає концентрації саме на стражданнях і проблемах, і аж ніяк – на тому, як їх попередити і уникнути завдяки якісній комунікації.

Давайте проведемо експеримент! От просто зараз. Сядьте, згадайте і напишіть 10 пунктів, які протягом дня ваші колеги виконали філігранно, якісно, вчасно – якнайкраще. А що з цього списку ви помітили ще до того, як почали ці досягнення виписувати? А кому з колег ви сказали про це щиро, приязно? Пам’ятайте, що дуже важливо вміти концентруватися на всьому, що круто виходить у ваших людей, і – якнайчастіше висловлювати своє задоволення, завжди говорити їм про це.