Відкрити IT-рекрутингову агенцію в Україні: місія передусім

Як кораблю потрібен курс, щоб припливти хоч куди-небудь, так і у будь-якого проекту повинна бути мета. Інакше вкладати в цю справу свою енергію не має сенсу. У цій статті я пропоную вам подумати, що ви особисто чекаєте від відкриття власної агенції, до чого прагнете, як це корелює з вашими життєвими цінностями.
Як вже, сподіваюся, стало зрозуміло з попередньої публікації, рекрутингове агентство – це зовсім не джерело надзвичайного пасивного доходу, а щоденна праця, часто в умовах стресу і ненормованого графіку. Займатися цим тільки заради фінансової вигоди набридає дуже швидко.

Все погано

Є ще один демотивуючий фактор. Ні для кого не секрет, що до рекрутерів в українському IT-середовищі часто ставляться, скажімо, зневажливо. З негативом можна зіткнутися в спілкуванні і з кандидатами, і з замовниками. Причина цього – у відсутності стандартів якості на місцевому ринку рекрутингових послуг. Така ситуація б’є як по всім учасникам процесу підбору співробітників, так і глобально по економіці в цілому.
Фірми, що займаються tech-рекрутінгом, відкриваються у величезній кількості, працюють абияк, дратують шукачів та дезорієнтують клієнтів. Паралельно виникають підозрілі курси, що обіцяють з будь-якого охочого без досвіду роботи і потрібної освіти зробити IT-рекрутера мало не за три дні. Останні множать число спамерів, бездумно розсилають кандидатам однотипні нерелевантні листи з помилками.
Така гримуча суміш з некомпетентності і амбіцій в глобальному плані призводить до того, що закордонні компанії, які задумали відкрити офіс в Україні і зіткнулися з неможливістю знайти постачальника рекрутингових послуг адекватного якості, можуть взагалі відмовитися від цієї ідеї. Ось так “якось-будешники” шкодять економіці і діловій репутації країни.

Що стосується місцевого бізнесу, то, як вже було сказано вище, у нього формується упереджене ставлення до ідеї зовнішнього рекрутингу як такої. Це на певних етапах може заважати розвитку компанії, коли стороннім постачальникам рекрутингових послуг немає довіри, а для побудови власного грамотного in-house відділу підбору персоналу не вистачає досвіду і знань, і взяти це ніде, бо навколо величезна кількість дилетантів.

З іншого боку

Розмовляючи з власниками бізнесу на випусках MBA, СЕО-клубах і бізнес-івентах різного профілю, я чую скарги на те, що в Україні неможливо знайти потрібних фахівців, незрозуміло, як і де їх шукати і хто взагалі може зробити це якісно. Компанії готові платити за підбір великі гроші, навіть авансом, аби закрити свої вакансії. Багато заявок і на НЕ-IT персонал: сейлзів, бухгалтерів, маркетологів.
Таким чином, попит на рекрутингові послуги є, так само як і платоспроможні замовники. З іншого боку, є 16 тисяч LinkedIn-профілів, що містять ключові слова “IT Recruiter Ukraine” – космічне кількість, навіть з огляду на, що якийсь відсоток з них фейки. Щось не сходиться, вірно? Чому всі ці рекрутери не можуть допомогти бізнесу в пошуках співробітників?

По-перше, людей найбільш перспективного працездатного віку в Україні дійсно мало. Сьогоднішні 22-30-річні, на яких робить ставку роботодавець, народилися в складні 90-ті роки, тому їх в принципі менше, ніж представників попереднього покоління. До того ж, багато молодих людей в пошуках кращих умов прагнуть за кордон: їдуть туди вчитися і залишаються або шукають роботу з релокейтом.
По-друге, при гігантському кількості тих, хто іменує себе IT-рекрутером, якісним підбором персоналу займаються одиниці. Порочне коло пошуку фахівців в наших реаліях найчастіше виглядає так: зовнішній рекрутер отримує в роботу нерелевантні опис вакансії (завищені “про всяк випадок” вимоги, зарплата нижче за ринок, якщо взагалі вказана, невиразні обов’язки і т.п.) => спамить шаблонної розсилкою всіх підряд, у кого в профілі вказано кілька ключових слів з опису => відправляє замовнику тонну CV від невідповідних претендентів, які не заглиблюються ані в суть вимог клієнта, ані в деталі резюме кандидатів => замовник переконується в марності рекрутерів.      

Нормально роби нормально буде

Структура оплати праці in-house рекрутерів в українських компаніях і співробітників рекрутингових агентств істотно відрізняється. У більшості фірм розмір компенсації штатним HR і рекрутерам складається з ставки і лише іноді до неї додаються бонуси. В агентствах самі рекрутери часто працюють тільки по системі бонусів, без ставки взагалі або з мінімальною гарантованою виплатою. При цьому, ефективність підбору персоналу для IT у зовнішніх рекрутерів нижче, ніж у їхніх колег, які працюють in-house: половина опитаних співробітників агентств закривають 1-2 вакансії на місяць – менше, ніж штатні HR в продуктових і аутсорсингових компаніях, в середньому.
Ця статистика відповідає моїми спостереженнями і показує залежність якості підбору від стабільного фінансового становища рекрутерів і наявності у них відповідальності перед керівництвом / замовником. Очевидно, що в гонитві за заробітком більшість фрілансерів і співробітників агентств на “мінімалки” намагаються взяти кількістю, хапаючись за все підряд і не вдаючись в деталі, але в підсумку це не приносить очікуваного результату.
Ефективний рекрутинг – це відповідальний процес, що вимагає системного підходу, знання ситуації на ринку праці і занурення в бізнес клієнта. Думаючий рекрутер є експертом в широкому колі питань на стику Human Resources, talent sourcing і бізнес-консалтингу. Це не може коштувати дешево ані для його керівника, ані для клієнта. Зате на такого фахівця клієнт може покластися, так як в своїй роботі він керується користю для проекту замовника в довгостроковій перспективі, а не миттєвою вигодою для себе особисто. Саме такий підхід є стандартом якості в країнах, де зовнішній рекрутинг як послуга існує вже багато десятиріч.  
Як будь-яка робота з людьми, рекрутинг вимагає дуже великих емоційних вкладень, незалежно від того, яку позицію людина займає в агентстві, засновник він або рядовий співробітник. Робити це абияк, тільки заради бонусів, без прагнення постійно розвиватися, тримати руку на пульсі нових тенденцій, приносити в світ щось важливе – занадто енергозатратно і зовсім не так вигідно, як здається. Рекрутинг = спосіб життя. Якщо ви до цього готові, у вас вийде!
Влада Лященко
Консультант @СNA International IT