Як заснувати власну tech recruitment агенцію: повірити в себе vs. подумати

Ви працюєте в рекрутингу N років і успішно закриваєте вакансії IT-фахівців. У вас є кілька клієнтів, з якими ви розумієте один одного з півслова. Можливо, ви той самий фрілансер, який працює коли, де і скільки хоче, впевнено орієнтується на ринку і прекрасно себе почуває на вільних хлібах. Що далі? На цьому етапі багатьом спадає на думку відкрити власну справу. Тобто, власне рекрутмент-агентство, звичайно.

Плюси бачаться такі:

Мінімум вкладень на старті, адже все, що потрібно рекрутеру для успішної роботи, це його особиста експертиза, телефон, ноутбук і Wi-Fi. Лояльні клієнти, база кандидатів, методи роботи — все також в наявності. Як правило, є досить розвинена мережа професійних зв’язків, а то і кілька особливо дружніх рекрутерів-фрілансерів, з яких залишилося сформувати “команду мрії” – і власний бізнес готовий. Здається, що масштабувати таку діяльність легко, а результат у вигляді збільшився в рази доходу не змусить себе довго чекати.   
І ось на ринку IT-рекрутингу з’являється ще одне noname-агентство (на додачу до сотень вже існуючих), щоб стати головним болем його засновника і зміцнити негативне ставлення до рекрутерів в цілому. Про прибуток, на яку розраховував власник, часто і говорити не доводиться, тут би в мінус не втекти. Такий стан справ дуже шкодить ринку рекрутингових послуг. У бізнесу формується стійке упередження до індустрії зовнішнього рекрутменту, а кандидати строчать гнівні статті на всіх можливих ресурсах про те, як їх дістали шаблонними розсилками і follow-up’амі.

Чому так відбувається?

Низький поріг входу в професію і ілюзія, що в “айті” -рекрутінге можна заробити легкі гроші, привели до того, що, за деякими даними, в Україні на сім програмістів і суміжних фахівців доводиться один рекрутер. Схожа ситуація і з компаніями, що надають послуги зовнішнього рекрутингу: тільки на work.ua зареєстровано 411 агентств різних видів. Порядку 160 з них – стабільно діючі. Решта припиняє діяльність протягом року, так і не зумівши налагодити якісний підбір і, безсумнівно, залишивши після себе шлейф з незадоволених клієнтів.
У вас-то все буде по-іншому, чи не так? Перевірте, чи готові ви до відкриття власного агентства або варто ще раз зважити всі “за” і “проти”. Променисті перспективи, що відкриваються перед власником / засновником компанії з підбору IT-фахівців, кожен може намалювати собі самостійно, а я тут трохи розповім про “підводні камені”, які очевидні не для всіх.

Простір для фейлів

Робота в рекрутинговому агентстві набагато складніша, аніж в IT-компанії, тому що зовнішнім рекрутерам часто дістаються найскладніші вакансії, які штатні рекрутери клієнта не змогли закрити своїми силами. Щоб працювати над ними, потрібно бути на порядок професійніше, мати широку базу кандидатів і корисних контактів. Доведеться постійно тримати руку на пульсі подій в індустрії найму, щоб не відстати від конкуруючих фірм і фрілансерів.
Керуючи власною компанією з підбору фахівців, можна вибирати, з якими клієнтами працювати і на яких умовах. Але! Розбіжності і непорозуміння можуть трапитися навіть з перевіреними замовниками, час від часу вам гарантовано потрібно буде вирішувати складні ситуації, а для цього потрібен певний склад характеру і вміння вести переговори, відстоюючи свої інтереси. Крім того, потрібно ще на старті реалістично оцінити перспективи знайти достатню кількість нових клієнтів для оптимального завантаження команди, а також прикинути план дій на випадок, якщо вони відмовляться від співпраці, не платитимуть вчасно та інших форс-мажорних ситуацій.  
Якщо ви власник агентства, до цього додається вірогідність відходу ваших кращих співробітників в інші компанії. Перед власником такого бізнесу постає завдання, з якою він навряд чи стикався, працюючи самостійно: розробка системи мотивації своєї команди, як грошової, так і нематеріальної. А це дуже важливо, адже якщо ваші рекрутери будуть постійно йти на кращі умови, в бізнесі буде текучка, навчання і введення в курс справи новачків буде віднімати у вас багато часу, а сам процес підбору кадрів для клієнтів, швидше за все, постраждає.
Створення та підтримка правильної атмосфери в компанії – також відповідальність власника / керівника. Якщо ви ніколи раніше не займалися нічим подібним, то побудова власної команди, що діє як єдине ціле, може стати справжньою проблемою.
Окрема тема — керування віддаленою або розподіленою командою. Якщо це ваші підлеглі, яким ви платите зарплату, взаємодія буде абсолютно не такою, якою вона була б між рекрутерами-фрілансерами, наприклад. Людей потрібно буде контролювати, щоб завдання виконувалися, і в той же час оцінювати їх зусилля адекватно, щоб розуміти, в чому можуть бути проблеми (поганий результат – це не завжди вина рекрутера). Дуже важливу роль в цьому відіграє зручна CRM-система для трекінгу кандидатів на вакансії і складання звітів.
Професійні ATS (applicant tracking system – система трекінгу здобувачів) для рекрутингу дозволяють бачити роботу кожного рекрутера в реальному часі, а також координувати команду і збирати детальну аналітику. Якщо ви відкриваєте власну агенцію, про зберігання бази кандидатів та історії дій по ним в Excel або неспеціалізованому таск-трекері не може бути й мови. Подумати про те, якою системою буде користуватися ваша команда, слід ще до старту, щоб закласти її вартість до бюджету.   
Так, бюджет теж потрібно обов’язково продумати і прорахувати наперед. Надії на те, що ваші витрати як організатора будуть мінімальні завдяки специфіці надання консультаційних послуг, м’яко кажучи, абсурдні. Бізнес любить цифри і розрахунки. Доведеться багато вважати, освоювати управління фінансами, вчитися планувати і вникати в юридичні тонкощі. Цим важливим речам тут буде присвячена окрема стаття.

Уже не раз обдумали все це і тим не менш сповнені рішучості?

Окей, я розповім, як зробити правильно.
 
Влада Лященко
Консультант @СNA International IT