Відгуки про роботу, роботодавців і компанії: як їх обернути на свою користь?

HR-бренд компанії – це сума емоційного ставлення колишніх і теперішніх працівників, а також кандидатів, з якими була комунікація про працевлаштування в вашу організацію.

Від HR бренду залежить наскільки сильні люди у вас хочуть працювати, яку зарплату їм потрібно платити і яка на вашому підприємстві плинність персоналу. чоловік пише відгуки про роботодавців
Вже багато років фахівці в рекрутингу говорять про те, як важливо отримувати зворотний зв’язок не тільки від прийнятих на роботу претендентів, але і від кандидатів, які з якихось причин не підійшли на посаду. Якщо у людини після співбесіди або роботи в компанії залишилися певні емоції, він захоче ними поділитися і зробить це на майданчику (а може, і не одному), спеціально створеному для відгуків про компанії.

На жаль, менталітет більшості людей такий, що у 99% випадків вони залишають негативні відгуки, якщо їм щось не сподобалося на співбесіді або в процесі роботи в організації. І тим цінніше той 1%, який залишає позитивні або просто нейтральні відгуки про фірму. У цій статті ми розберемо, на яких сайтах залишають відгуки про роботодавців і як з ними працювати.
вивчення відгуків співробітників

Які є сайти відгуків про компанії?

Насправді, сайтів, де можна почитати відгуки про роботодавця, дуже багато. Є як локальні українські сайти, так і міжнародні майданчики. Також на деяких сайтах з пошуку роботи є розділи з відгуками від тих, хто вже працював або проводити співбесіду в цих організаціях.

Українські сайти з відгуками

В Україні є величезна безліч подібних сайтів. Далеко не всі з них можна вважати надійними. Але здобувачі, в пошуках інформації про роботодавця, читають все, що можуть знайти про компанію, і нерідко звіряються з цими сайтами:
Внутри
Цей сайт постійно оновлюється, є дуже багато як великих компаній, так і маленьких фірм. Додати відгук про роботу може будь-хто – для цього достатньо заповнити всі поля, вибрати організацію або додати її в каталог і написати власний текст. Модерації як такої на цьому сайті немає, одна й та ж людина може додати скільки завгодно відгуків про організацію під різними іменами.

Проте, сайт живий, люди спілкуються на сторінках компаній, діляться досвідом. Також є розділ “Зарплати” – там можна вказати, яку заробітну плату здобувачеві пропонували на співбесіді. Так з’являється середнє значення по кожній посаді. Представник компанії може подати заявку, щоб керувати сторінкою на vnutri.org, відповідати на відгуки, і т.д.
Про роботу
Величезний портал, де зібрано близько 100 000 компаній і 500 000 відгуків. Сюди в основному приходять користувачі, щоб виплеснути негатив – про це варто пам’ятати, якщо ви хочете відповідати на гнівні коментарі про свою організацію. Додати відгук може хто завгодно, ніякої перевірки не проводиться. Повний текст коментаря складається з позитивних і негативних сторін роботи на підприємстві, дат роботи або проходження співбесіди, стартовою і фінальною заробітною платнею.
Про працю
Ще один український портал з відгуками про роботодавців. Крім самого відкликання, тут можна виставляти оцінку за кількома критеріями:

  • оплата праці;
  • керівництво;
  • робоче місце;
  • колектив;
  • кар’єрне зростфння.

Також можна рекомендувати або не рекомендовані роботу в фірмі. Відгуків багато про підприємства різного розміру. Якщо якоїсь фірми в каталозі немає, користувач може сам створити її профіль. І сторінка фірми, і сам коментар проходять модерацію протягом 5 днів. Представники компанії можуть зв’язатися з адміністрацією сайту і отримати безкоштовний доступ в особистий кабінет, щоб відповідати на відгуки про свою фірму.
Як робота?
На цьому ресурсі є відгуки не тільки про українські, а й про зарубіжні організації, що працюють з українцями або на українському ринку. На сайті є топ кращих і гірших компаній, цей рейтинг постійно оновлюється, виходячи з думок користувачів. Є також розділ, куди підтягуються новини і статті з ЗМІ про підприємства, які є на порталі. Додати свій відгук про роботу може абсолютно будь-яка людина, реєстрація не потрібна. Тому далеко не всі відгуки працівників – реальні.
DOU
Це не зовсім база відгуків про роботу, а медіа для фахівців зі сфери IT. Також на цьому сайті є розділ з вакансіями і профілями компаній. На сторінці кожної фірми є відгуки, які можуть залишати зареєстровані користувачі DOU. Це значно підвищує рівень довіри до таких коментарів. На DOU так само, як і на профільних сайтах-отзовіках, представник команії може відповідати на коментарі, вести діалог. Відгуки часто залишають не тільки претенденти, які проходили співбесіду, але і співробітники, які прямо зараз працюють в компанії.
Це тільки мала частина сайтів з відгуками в українському сегменті інтернету. Таких порталів сила-силенна, є навіть окремі сайти, що обіцяють чорний список роботодавців. Але інформація на таких порталах часто ніким не перевіряється.
аналіз відгуків співробітників

Міжнародні сайти відгуків про роботу

Якщо ваша компанія працює на міжнародному ринку, у неї є офіси в різних країнах, вам варто моніторити свою репутацію і на зарубіжних сайтах.
Glassdoor
Це найбільш авторитетний ресурс, де колишні співробітники компаній можуть анонімно залишати про них відгуки. Тут сотні тисяч думок – і поганих, і хороших. Glassdoor користуються здобувачі по всьому світу, щоб дізнатися, як проходить співбесіду в тій чи іншій організації, які запитання ставлять, які реальні зарплати, привілеї, плюси і мінуси роботи.

Грунтуючись на оцінках і коментарях, кожної компанії виставляється рейтинг – максимум 5 зірок. Але таких компаній практично немає – хіба що у зовсім недавно доданих. Навіть у роботодавця року за версією Glassdoor, Airbnb, рейтинг 4,4.
CareerBliss
Ще один закордонний сайт, де можна почитати реальні відгуки про роботу. У кожної компанії тут є свій профіль, можна вивчити опис, подивитися відкриті вакансії, середні зарплати, а також ознайомитися з комменатаріямі. Крім самого відкликання, користувачі порталу виставляють свої оцінки організації за кількома критеріями:

  • культура;
  • колектив;
  • рівень заробітної платні;
  • підхід до роботи;
  • можливості зростання;
  • ваш безпосередній керівник;
  • допомога і підтримка;
  • робоче місце.

По кожному з цих критеріїв можна поставити від 1 до 5 балів і на основі цих даних потім генерується загальна оцінка компанії. Відгуки можна залишати анонімно, але потрібно підтвердження пошти. А ті, кому сподобалися думки про підприємство, можуть підписатися на розсилку і першими дізнаватися про нові вакансії.
Vault
Містить профілі як міжнародних, так і локальних зарубіжних компаній з різних сфер. Про кожну компанію можна почитати огляд (його пише сам роботодавець), причини працювати в цій організації, приклади питань на співбесіді, а також власне відгуки про роботодавця. Щоб читати всі коментарі або написати власний, потрібно зареєструватися.

Як і в Україні, за кордоном багато і інших сайтів, які містять відгуки співробітників про компанію. Але, на відміну від України, щоб висловити свою думку, на більшості цих сервісів потрібно зареєструватися та підтвердити email, тому більшість текстів тут – чесні.
чоловік пише в блокнот

Як перевірити відгуки співробітників про компанії на сайтах відгуків?

За даними Work.ua, більшість українців читають відгуки про роботодавців. При цьому чверть з них вірить всьому беззастережно. Але, як ми вже говорили вище, далеко не на всіх сайтах розміщують реальні відгуки. Щоб працювати з репутацією вашої компанії, потрібно вміти розрізняти реальну думку людини, якій було б важливо отримати зворотній зв’язок, від замовного коментаря або простого бажання людини написати хоч що-небудь.

Якщо проаналізувати відгуки, ви побачите, що більшість негативних коментарів – про конкретних персонах в компанії (HRах, керівництві), про рівень заробітної плати та своєчасність її виплати. Текст може бути і правдивим, але перебільшеним від бажання висловити своє невдоволення, зіпсувати репутацію організації, яка не взяла людини на роботу тощо. Або це може бути навіть спланована акція з очорнення або відбілюванню репутації конкретного підприємства.

Насправді, будь-який відгук досить легко перевірити. Цим варто користуватися і HRам, які хочуть працювати над репутацією компанії, і самим претендентам. Якщо ви хочете перевірити реальність коментаря, зверніть увагу на наступні моменти:

  • Чи легко зареєструватися на ресурсі? Якщо не потрібна навіть адреса електронної пошти та немає модерації, хто завгодно може написати відгук про підприємство – і серед таких комменатарів буде дуже багато несправжніх, не вартих вашої уваги.
  • Автор коментарів пише з одного IP або з різних? Це можна перевірити, натиснувши на кнопку “всі відгуки автора”. Якщо ви бачите, що людина пише різні коментарі під різними іменами, на нього не варто витрачати час.
  • Відгук структурований, конструктивний чи ні? На багатьох сайтах пропонується не просто написати відгук, але і відзначити зірочками різні параметри. Людина, яка дійсно хоче поділитися своєю думкою, заповнить всі поля і напише осмислений коментар, а не накидає пару різких слів.
  • На різних сайтах відгуків один і той же відгук від того ж людини чи ні? Якщо одна й та ж людина постить однаковий текст на різних платформах – це нормально. Якщо ж одна людина пише абсолютно різні речі і в різному стилі на різних майданчиках – варто задуматися. А ось якщо один і той же текст ви бачите на різних майданчиках під різними іменами, або хтось дуже задоволений (або незадоволений) компанією, або це проплачені тексти.

ноутбук і клавіатура

Як працювати з відгуками?

Як ми вже писали вище, більшість висловлювань на агрегаторах будуть негативними, і це нормально, так як коли все добре, людина не відчуває бажання витрачати свій час на написання тексту. Негативні відгуки співробітників або здобувачів про вашу організацію можуть бути декількох видів, про які ми поговоримо нижче.

Конструктивний негатив

Конструктивний негативний відгук – це не просто потік емоцій, а конкретні зауваження “по ділу”. Автор такого коментаря призводить реальні факти, згадує конкретних людей і часто пише під своїм реальним ім’ям. Це однозначно не можна видаляти або ігнорувати, бо обурений клієнт легко продублює свій відгук і не забуде згадати, що ви стерли його минулий коментар. Це напевно помітять і інші користувачі. А якщо ви просто проігноруєте конструктивний відгук, це буде виглядати так, ніби вам абсолютно все одно на думки співробітників і здобувачів.

Що робити?

Переконайтеся, що відгук написано реальною людиною – тобто, що ви проводили з ним співбесіду або ця людина дійсно працював у вашій компанії.
Запропонуйте вирішення проблеми – не пишіть порожні вибачення. Наприклад, якщо людина скаржиться на те, що так і не отримав від вас фідбека, вибачитеся за затримку і надішліть його.

Опублікуйте публічну відповідь на коментар на тому ж ресурсі, де він був написаний, поділіться, як була вирішена проблема.

Деструктивні комментарі і тролінг

Деякі відгуки співробітників про роботодавця інакше як емоційними не назвеш. У таких коментарі найчастіше проблема в самій людині, а не в компанії. Наприклад, хтось міг образитися, що не отримав посаду, і пише на різних сайтах не самі упереджено речі. З такими людьми діалог, швидше за все, побудувати не вийде.

А деякі люди пишуть безглузді коментарі просто “від нічого робити” – це інтернет-тролі. З ними питання ви теж навряд чи вирішите, так як кожен ваш відповідь буде викликати ще одну негативну репліку.

Що робити?

Якщо людина не працювала і не проходила співбесіду у вашій компанії, можете написати формальну відповідь прямо на сайті відгуків. Припустімо, що людина переплутав назву фірми і вкажіть, що ви не спілкувалися ніколи з цією людиною. А в бесіді з тролями можна тільки відбутися жартами.

Проплачений негатив

Випадки, коли конкуренти або просто недоброзичливці купують негативні відгуки про іншу фірму, зустрічаються набагато частіше, аніж ви могли б подумати. Такі коментарі зазвичай характеризуються стихійністю – тобто, вони публікуються хвилями, від різних авторів, на різних ресурсах. У них можуть бути спотворені або зовсім несправжні факти про вашу організацію.

Що робити?

Боротися з такими коментарями практично марно і дорого. Якщо у вас є така можливість, просто своєчасно видаляйте такі коментарі. Або напишіть один, але вагомий коментар, що написане не відноситься до вашої компанії, ви не знаєте автора відкликання, і т.д. Також хорошою практикою буде послатися на інший, позитивний відгук, який спростує написане конкурентами.

Чи варто писати позитивні відгуки про свою компанію?

Якщо мова йде про 1-2 відгуки від співробітників, які дійсно задоволені роботою у вашій компанії, то, звичайно, публікувати такі думки можна і потрібно. Однак вони повинні бути написані самими працівниками і за їх власним бажанням. Замовляти позитивні коментарі точно не варто – вони дуже помітні з першого погляду і підривають репутацію фірми.
Слідкуйте за тим, щоб не вийшла така ситуація, коли у компанії всього 4-5 відгуків, всі вони захоплені і написані топ-менеджментом.
дівчина пише відгук про компанію

Висновки

В інтернеті є безліч сайтів-агрегаторів відгуків, як локальних, так і міжнародних. Варто пам’ятати, що люди найчастіше пишуть коментар, якщо їм щось сильно не сподобалося – позитивні відгуки зустрічаються набагато рідше. З негативом варто боротися, якщо думка містить конструктивну критику – в такому випадку відповідайте по суті. Якщо ж це голі емоції, інтернет-троль або підступи конкурентів, краще обійтися одним офіційним, чітко сформульованим відповіддю і не вступати в довгі дискусії.
У будь-якому випадку, якщо ви дбаєте про вашому HR-бренд, варто моніторити сервіси з відгуками про роботодавців, відповідати на коментарі, щоб сторінка вашої компанії не виглядала занедбаною. І не забувайте, що думки про роботодавців пишуть не тільки на спеціальних сайтах, але також на LinkedIn, в Facebook, на форумах, і т.д. Щоб відстежувати всі згадки вашої компанії, ви можете користуватися спеціальними програмами. А щоб негативні коментарі про вашу фірму не з’являлися, проводите бесіди зі співробітниками час від часу, просите і давайте фідбек, попереджаючи бажання людини написати один раз все, що “накипіло”. Не тільки ви оцінюєте своїх співробітників, але і вони – вас як роботодавця.