Словник IT-термінів для рекрутера: розробка, тестування, Project Management. Частина 1

1
Після нашої перемоги на всіх нас триває довгий час відновлення і нові суворі виклики. Вже зараз можна сказати, що ринок праці суттєво зміниться – і для рекрутерів, і для тих хто шукає роботу. Але в силу того, що рекрутинг в IT має міжнародний бекграунд, можна обережно припустити, що він буде активно функціонувати й надалі. Тому якщо ви маєте на меті піти цим шляхом – потрібно ґрунтовно готуватися. Найближчим часом ми обов’язково зробимо рев’ю курсів та шкіл IT-рекрутингу. Але ж «слона варто їсти частинами», згодні? Тому в першу чергу публікуємо словник найрозповсюдженіших IT-термінів, з якими рекрутер може зіткнутися ще до початку занурення в професію. Адже часу, щоб довго озиратися навкруги, у найближчий рік точно не буде.
Без сумніву, IT-терміни для рекрутера дуже важливі в роботі з кандидатами. IT-спеціалісти регулярно використовують слова, зрозумілі лише тим, хто «в темі». А якщо тільки прийшли в Tech-рекрутинг чи менеджмент IT-проєктів, розібратись в IT-термінології для рекрутера може здатись mission impossible. Але Don’t panic! Ми обрали найважливіші і найпотрібніші.

Розробка

2
Bug – помилка в роботі програмного продукту, яка спричинена недопрацьованим кодом. Іноді слово використовують в якості прикметника: «Твій код надто забагований».
Cloud – ПЗ або сервіс, який працює онлайн, дозволяє зберігати дані і працювати з ними.
MVP (Minimum Viable Product) – метод розробки, при якому на ринок виводять продукт з базовим функціоналом. При цьому розширений продукт випускають після збору фідбека користувачів. Адже продукт, який здається розробникам геніальним, може провалитись, якщо користувачам він непотрібний. Тому розробляється спрощена версія, після чого творці продукту відслідковують: він «заходить» чи ні?
Pull request – пропозиція зміни коду в чужому репозиторії (місці зберігання пакетів ПЗ). Таким чином вони потраплять до господарів проєкту.
БД (база даних) – організований набір даних, які зберігаються в електронному вигляді в комп’ютерній системі. БД бувають реляційними (дані зберігаються у вигляді таблиць і рядків) і нереляційними (зберігаються в колекціях документів JSON).
Бекап – копія комп’ютерних даних, яку можна використовувати в майбутньому для відновлення оригіналу при втраті даних.
Бібліотека – набір готового коду, який користувачі застосовують для оптимізації завдань. Наприклад, бібліотеку Pillow на Python використовують для роботи з графікою, Almanac Converter – для роботи з датами і часом. А Scribe Java – проста у використанні бібліотека для авторизації користувачів.
Деякі слова, які наводимо нижче, знайомі людям не зі сфери IT, однак часто вони означають зовсім інше. Наведемо приклади.
Компілятор – програма, яка переводить комп’ютерний код, написаний на одній мові програмування (початковий), на інший (цільову мову).
Опенсорс – підхід до створення програм з відкритим початковим кодом або програма з відкритим початковим кодом. Приклади Open Source проєктів: браузер Firefox, Google Chrome, системи управління контентом сайту WordPress і Drupal, віртуальні планетарії NASA World Wind і Google Sky.
Пет-проєкт – другорядний проєкт, яким розробник може займатись у вільний від роботи час. Часто такі міні-проєкти розробляють для прокачки скилів: наприклад, якщо треба вивчити нову мову програмування або освоїти незнайомі технології.
Фіча – функція або особливість продукту. Розрізняють декілька видів фіч.
Базова фіча – основна функція продукту. Наприклад, базова фіча месенджера – пересилати повідомлення.
Wow-фіча – функція, яка може зробити користувача фанатом продукту. Приклади: автоматичне відключення праски чи фронтальна камера. Важливо: wow-фіча швидко втрачає унікальність, тому що її активно починають впроваджувати у себе в проєкті конкуренти.
Killer-фіча – унікальна особливість продукту, яка виокремлює його серед конкурентів.
Фреймворк – заздалегідь підготовлений набір рішень для розробки. Під «капотом» фреймворка – мільйон нюансів: робота з файловою системою і базами даних, обробка помилок, захист паролем і інші. Наприклад, Angular.JS – JavaScript-фреймворк від Google для динамічних веб-додатків. А Bootstrap використовують для створення сайтів з адаптивною версткою.
Usability – оцінка простоти використання програми чи веб-сайту. Оцінюють юзабіліті функцій, інтерфейсу і навігації. Наприклад, якщо користувач плутається в навігації сайту, не може зареєструватись чи провести онлайн-платіж, рівень usability веб-ресурсу можна вважати низьким.

Тестування та процеси

3
Pen test – імітація кібератаки на систему для перевірки слабких місць.
Smoke test (димове) – тестування софту на початковому етапі, яке визначає, чи є продукт стабільним і якісним. Складається з мінімального набору тестів для перевірки програмного забезпечення. Димові тести виконують щоразу, коли команда отримує нову версію системи, при цьому вважаючи її відносно нестабільною.
Load (навантаження) – тестування ПЗ, при якому елемент чи систему піддають підвищеному навантаженню для вивчення продуктивності. В якості інструменту для аналізу продуктивності сайтів можна використовувати фреймворк.
Регресійне – тестування програм, яке допомагає переконатись, що зміна або доповнення не порушує всіх функцій. Регресійне тестування варто проводити кожний раз після коригування програми/сайту.
Код-рев’ю – процес покращення якості коду і продукту в цілому. Забезпечується аналізом початкового коду – мануально чи за допомогою інструментів автоматичної перевірки.

Project Management

4
Agile – гнучкий підхід до управління проєктами, який дозволяє компаніям стати більш адаптивними, оптимізує процеси і не перевантажує команду. Аджайл-команда виконує роботу невеликими кроками або ітераціями тривалістю в 1–3 тижні. Замовник приймає результати кожної з них і пропонує зміни, після чого команда допрацьовує продукт. Виділяють декілька Agile-методологій (фреймворків): Scrum, Kanban та інші. Згідно з опитуваннями, їх використовують майже половина компаній з 19 країн світу (Apple, Adobe, Microsoft, Procter & Gamble та інші).
Daily – щоденні зустрічі команди протягом 15 хвилин, під час яких кожний ділиться своїми завданнями на день і повідомляє, чи потрібна йому допомога в їх виконанні.
One-to-one – індивідуальні зустрічі менеджера і підлеглого для обговорення робочих питань чи кар’єрного розвитку.
Performance Review – підхід в оцінці персоналу, який дозволяє виміряти продуктивність кожного співробітника компанії. Під час рев’ю обговорюють поточні показники, продуктивність і плани. Наприклад, в Google проводять щорічне визначення ефективності і окремо щомісячні перевірки продуктивності. А Tesla звільнила 700 співробітників після того, як виміряла їх ефективність, і рівень виявився низьким.
Scrum – гнучка методологія управління проєктами для ефективного контролю процесів розробки. Скрам ефективно використовувати на старті проєкту, оскільки він дозволяє точніше означити терміни релізу і тісно взаємодіяти з командою.
Беклог продукту – перелік завдань для створення і покращення продукту. Відповідає за беклог product owner, project-менеджер або scrum-майстер.
Покер планування (Planning Poker, Scrum poker) – метод, який команди використовують, щоб передбачити об’єм завдань управління проєктами. Він дозволяє залучати в процесс оцінки всіх учасників і за обмежений час визначити складність завдання. Згідно з дослідженнями, такі оцінки виходять менш оптимістичними, але більш точними.
Реліз – фінальна версія програмного продукту. Може бути публічним або приватним. Релізу передує випуск альфа- і бета-версії софту.
Продовження словника, де ми розглядаємо типи компаній та оперативну лексику IT-рекрутера – тут.