Психологічне здоров’я рекрутера: чому це особливо важливо?

Тема психологічного (емоційного) здоров’я стала актуальніша в нашому суспільстві, особливо під час ковіду і війни. Ми більше 8 років займаємось у CleverStaff програмною системою для полегшення рекрутингу. Однак якщо у людини є психологічні труднощі в роботі, то їх наслідки більше впливають на результативність, задоволеність роботою, якість життя, ніж наша система. Тому за допомогою практикуючих психологів ми вирішили розкрити цю тему з різних боків, розповідаючи про можливі психологічні проблеми і методики роботи з ними – в окремій серії матеріалів про те, як підтримувати психологічне здоров’я.

Що таке психологічне здоров’я?

Психологічне здоров’я – це хороший і стабільний емоційний стан людини. Але це зовсім не означає, що вона завжди щаслива і сповнена сил. За словами керівника Психологічного центру «БЕЗ ПАНІКИ» Дар’ї Селіванової, психологічне здоров’я – це швидше корисна звичка звертати увагу на свій емоційний стан і вміння надати собі своєчасну допомогу при виникненні різних емоційних проблем.

Дар’я Селіванова

Здавалося б, до чого тут бізнес і яке взагалі діло керівнику, що там в душі у його рядового підлеглого. Але це достатньо поверхневий і спрощений погляд. Насправді, Україна навіть у довоєнний час була одним з лідерів за кількістю випадків непрацездатності з причини депресії. Це говорить про те, що коли людина страждає на депресію (мова йде саме про діагноз, а не просто погане самопочуття), то вона не має звички своєчасно звертатись за допомогою.

Адже нам всім знайоме це відчуття – «я сам зможу впоратись з усіма своїми проблемами, нічия допомога мені не потрібна», справді? І ось тоді депресія сягає тієї стадії, коли людина просто не в змозі вийти з дому і, що закономірно – повністю втрачає інтерес до роботи.

Напевно, кожний рекрутер може згадати почасти схожий стан, коли він не може примусити себе взятися за звичне і не дуже складне завдання. Просто тому, що немає сили і немає бажання. Щоб не доходити до ситуацій, коли залишається просто «піти в довгострокову відпустку», «звільнитися», «змінити професію», тому що «просто немає сили більше працювати» – саме тому так важливо приділяти увагу своєму психологічному здоров’ю.

 Як і що ми будемо для цього робити?

Рекрутери щоденно працюють з великою кількістю людей і нам хочеться, щоб ви приходили на роботу з палаючими очима, а не з відчуттям, що вам треба «відбути повинність». З цією метою ми вирішили розробити серію матеріалів, які допоможуть вам підтримувати ваше психологічне здоров’я.

Ми розуміємо, що в воєнний час на вас покладено подвійне навантаження. З одного боку, вам треба піклуватись про безпеку себе і своїх близьких. З іншого боку – вам треба продовжувати робити свою справу. І ми будемо вам допомагати:)

Розпочнем з того, що розповімо вам про те, з якими психологічними проблемами ви можете стикатися:

  • Вигорання і втрата інтересу до роботи;
  • Складності в комунікації, конфлікти, непорозуміння з колегами;
  • Прокрастинація і складність з самоорганізацією;
  • Соціальні фобії і страх спілкування;
  • Тривожність і неможливість зосередитись на поставлених завданнях;
  • Дратівливість, зміни настрою;
  • Невпевненість в собі…

Війна розширила цей список, і тепер до найчастіших проблем додались ще:

  • Вимушена міграція і складності з адаптацією на новому місці;
  • Посттравматичний стресовий розлад;
  • Порушення сну;
  • Труднощі з організацією робочого місця;
  • Синдром відкладеного життя або нерозуміння як жити тут і зараз;
  • Страх майбутнього;
  • Втрата близьких;
  • Складність уживатися з іншими людьми на одній території;
  • Розлука з сім’єю і відчуття самотності…

Крім того, зараз загострились ті проблеми, які могли бути і в довоєнний час. Наприклад, панічні атаки, страхи, втрата сенсу жити та ін. І це лише приблизний список.

Коли і як проводити чекап психологічного здоров’я рекрутера?

Як ми сказали вище, дуже важливо завести звичку звертати увагу на свій емоційний стан. І у випадку необхідності – працювати з цим. Чекап свого психологічного стану необхідно робити мінімум один раз на місяць. А краще – раз на тиждень.

Наприклад, кожний понеділок аналізувати, чи маєте ви бажання починати роботу і які емоції вона у вас викликає. Або ж самодіагностику обов’язково проходити в тому випадку, якщо ви помітили, що у вас стали з’являтись проблеми зі списку вище. Ну а поки що пропонуємо вам пройти простий тест, щоб визначити свій рівень емоційного напруження і стресу.

Який у вас рівень напруження чи стресу?

Який рівень морального стану?

Який рівень виснаження?

Результати:

Вам необхідно отримати суму всіх відповідей. Це буде кількісний результат.

Якісний результат.

Якщо у вас хоча б за однією шкалою 7 балів і вище, переходьте в червону зону.

Зелена зона (3-10 балів). Результати, здається, показують, що все добре. У вас нема труднощів зі стресом чи вираженої пригніченості і перевтоми.

Помаранчева зона (11-18). Такий результат може вказувати на те, що життєва ситуація починає продукувати некорисні стрес, пригніченість або втому. Прийшов час для впровадження методик психологічного і фізичного відновлення.

Червона зона (19-30). Цей результат вказує на те, що стрес, пригніченість чи втома загрожують вам.

Що робити, якщо ваше психологічне здоров’я під загрозою?

В подальших матеріалах ми будемо багато говорити про те, як допомогти собі самостійно. Однак будемо закликати вас відноситись до свого психологічного здоров’я усвідомлено. Коли ми подряпались, ми цілком зможемj самі наклеїти собі пластир. Коли ми зламали ногу, нам необхідна допомога лікаря і гіпс, щоб відновити наше здоров’я. Так і з емоційним самопочуттям. Якщо є відчуття, що самостійно не виходить впоратись з тими проблемами, які є, необхідно звертатись за психологічною допомогою.

Ваш психологічний стан нам не байдужий. Давайте вивчати його і покращувати разом ☺

Дякуємо за підготовку матеріалу Психологічному центру “Без паніки”