Jira для рекрутингу гірше імітації оргазму

У цій замітці я розповім, чому не варто використовувати Jira для ведення бази кандидатів, вакансій, замовників, співбесід і для трекінгу всієї активності, пов’язаної з ними.

Цікаво, звідки взагалі у рекрутерів взялася ідея використовувати Jira?
Jira – це хороший bug tracker, task tracker і project management software. Вона дуже хороша для ІТ-команд, для розробки софта. ІТ-компанії її полюбляють.
На запит рекрутерів про систему для рекрутингу, вони отримують приблизно таку відповідь від керівництва: «Вам базу вести? У нас же є Jira. Там все налаштовується».

А я стверджую, що Jira не годиться для рекрутингу. І ось чому:

1. Неможливо швидко додати резюме кандидата в базу.

І на цьому пункті можна зупинитися. Прикріпити файл до створеної «ТАСК» – це не те. І це ще не все.
В хорошому софті для рекрутингу є кілька функцій для швидкого додавання кандидатів в базу:

  • Парсинг резюме. При отриманні файлу з резюме система сама «дістає» з нього, як мінімум, ПІБ, контакти, фото, дату народження, місто.
  • Можливість додати кандидата в один клік з LinkedIn і сайтів пошуку роботи.
  • Автоматичний імпорт резюме, що приходять на email.
  • Масове завантаження резюме у вигляді архіву.

Кандидатів в базі має бути багато, щоб можна було закривати вакансії з внутрішньої бази, не витрачаючи час і гроші на зовнішні ресурси. Досвідчені команди рекрутерів намагаються максимізувати цей показник.
Якщо немає можливості швидко додавати кандидатів в базу, то рекрутери будуть додавати в базу не всіх кандидатів, а мінімально достатню кількість резюме, щоб формально закрити вакансію в системі.

2. Перевірка на дублі при додаванні нового кандидата.

Така перевірка повинна бути по контактам і ПІБ з урахуванням транслітерації.

3. Звіти по рекрутингу.

І ще безліч корисних і зручних функцій, які задумані і реалізовані з урахуванням специфіки і потреб рекрутерів.
Jira – це хороший сервіс, але його не варто використовувати для рекрутингу. Навіть якщо він налаштований під побажання рекрутерів, це слабка імітація професійного софта для підбору персоналу.
Деякі компанії використовують Jira з метою економії грошей на платному софті для рекрутингу. Очевидно, що така економія ілюзорна. Втрата в ефективності, мінус одна або дві закриті вакансії матимуть більшу вартість, аніж оплата професійного софта на рік.
Тому ваше життя стане набагато яскравішим і «смачнішим», якщо ви переконаєте ваш менеджмент в необхідності покупки спеціального програмного забезпечення для підбору персоналу. Але про це – вже в іншій нашій замітці;)
Володимир Курило
CEO @CleverStaff