Адаптація персоналу

Зміни в штаті компаній відбуваються регулярно. Хтось звільняється, хтось приходить на вакантне місце. Часто новому фахівцю може бути важко пристосуватися до колективу, який вже сформований, а також звикнути до нових вимог. Через це на робочих місцях виникають конфлікти, а продуктивність нового працівника низька, допоки він не адаптується до нового місця. Щоб таких проблем не виникало, проводиться адаптація персоналу. Поговоримо більш детально про те, що це за процес, як правильно його провести і що зробити, щоб фахівець швидко став частиною в трудового колективу.
адаптація персоналу фото1

Що таке адаптація персоналу?

Адаптація персоналу – це процес ознайомлення співробітників з умовами і правилами роботи в організації, а також допомога в інтеграції працівника в колектив. Вона необхідна як для фахівців, які тільки прийшли працювати в компанію, так і для співробітників, які були підвищені на посаді. При призначенні на нову посаду працівнику необхідно звикнути до нового середовища і вимогам, тому адаптація – важливий процес, який не можна пускати напризволяще.
Адаптація співробітників дозволяє домогтися кількох цілей, в тому числі:

  • Зниження витрат, необхідних для введення співробітника в курс справи. За допомогою адаптації працівник швидше розуміє, що від нього потрібно і як виконати поставлені завдання, тому ефективно працювати стане швидше;
  • Зменшення невизначеності серед новачків. Люди, які щойно заступили на посаду, часто губляться в колективі, не знають, до кого звернутися за допомогою і що робити в складній ситуації. Адаптація дозволить їм швидше зрозуміти всі тонкощі роботи організації;
  • Зниження ймовірності швидкого звільнення. Нерідко новачки відчувають себе непотрібними на робочому місці, тому змушені звільнитися. Адаптація допоможе їм відчувати себе важливою частиною колективу;
  • Економія часу кожного працівника. Людина, яка ще не увійшла в курс справи, змушена звертатися за допомогою, тим самим відбираючи час інших людей. Грамотно проведені заходи дозволять співробітнику швидше зрозуміти всі особливості роботи і не відволікати колег.

адаптація персоналу це фото3
Крім того, адаптація нових співробітників розвиває у них позитивне ставлення до роботи і у фахівців з’являється додаткова мотивація виконувати поставлені завдання швидко і якісно.

Етапи адаптації персоналу

Всього виділяють 4 основних етапи адаптації співробітників. Розглянемо кожен з них більш детально.

  1. Оцінка підготовленості співробітника. Фактично це попередній етап адаптації персоналу, який проводиться відразу після прийому на роботу. Завдання фахівців полягає в тому щоб з’ясувати, чи доводилося новому співробітнику працювати в таких умовах, чи працював він за такою схемою організації праці, яка діє в компанії. Зверніть увагу, оцінка підготовленості не має відношення до професійного досвіду.
  2. Орієнтація. Необхідна, щоб співробітник зрозумів порядок роботи, структуру організації, внутрішні правила, традиції, корпоративні цінності. Під час орієнтації фахівця представляють колективу. У деяких компаніях прийнято проводити знайомство в неформальній обстановці. Цей етап в системі адаптації персоналу потрібно провести в перші 5-10 робочих днів нового співробітника.
  3. Дієва орієнтація. Практична частина програми адаптації персоналу. Всі знання, які були дані працівникові на минулому етапі, необхідно застосувати на практиці і надати необхідну допомогу. В даному випадку потрібно переконатися, що фахівець все засвоїв, прийняв правила компанії, освоївся в колективі і т.д.
  4. Функціонування. Фінальний етап, при якому співробітник вже повністю занурюється в роботу і потребує мінімальної допомоги.

Підприємствам рекомендується організувати спеціальний відділ, який буде займатися управлінням адаптацією персоналу.

Види адаптації персоналу

Існує два основних види адаптації персоналу. В їх число входять:

  1. Первинна. Призначена для працівників, які не мають досвіду професійної діяльності та молодих випускників ВНЗ;
  2. Вторинна. Необхідна для фахівців у своїй галузі, які були підвищені на посаді або прийшли ззовні, але мають досвід роботи.

У кожному разі потрібен свій план адаптації та конкретні заходи, які допоможуть співробітнику швидше влитися в життя організації.

План і мотивація

Для того щоб кожен новий співробітник швидко влився в колектив і починав ефективно працювати, рекомендується мати загальний план адаптації персоналу. Ця робота вимагає комплексного підходу, одного або двох заходів буде недостатньо. Правильно організований план дозволяє розвивати відразу два види мотивації у співробітників – економічну і нематеріальну.
адаптація співробітників фото 2
З економічної мотивацією все досить просто. Правильно підібрані методи адаптації персоналу допомагають фахівцеві працювати з більшою продуктивністю. Це призводить до підвищення заробітної плати, отримання різних матеріальних винагород, премій, бонусів і т.д. У співробітника зростає добробут, а значить, з’являється і бажання працювати з кращою самовіддачею.
Однак, гроші – це не єдине, що мотивує працівників. Однією з цілей адаптації персоналу є і нематеріальна мотивація. Багато фахівців приходять на роботу не тільки щоб отримати гроші, але і щоб рости, розвиватися в професійному плані. Цінності співробітників повинні збігатися з корпоративними. У такому випадку робота буде максимально ефективною. Працівник повинен брати активну участь у житті компанії. Розглянемо кілька методів, які допоможуть фахівцеві швидше адаптуватися і отримати економічну та особисту мотивацію.

Методи адаптації

Існує безліч методів адаптації, використання яких виправдано в різних сферах бізнесу і для кадрів з різним рівнем професійних знань. Пропонуємо вашій увазі 6 найбільш популярних і універсальних способів інтеграції співробітника в колектив і роботу підприємства.

Тренінги

Спеціаліст може працювати продуктивно тільки тоді, коли розуміє все правила і особливості поставлених перед ним завдань. Щоб прискорити процес, використовуються тренінги. Співробітникові наочно пояснюють, що від нього вимагається, як виконати поставлене завдання, що робити при виникненні позаштатної ситуації. При цьому тренінги рекомендується проводити не тільки в теоретичній, але і в практичній формі.
види адаптації персоналу фото 4

Контакт керівника і новачка

Між новим працівником і безпосереднім керівником потрібно відразу встановити контакт. Завдання фахівців відділу адаптації полягає в тому, щоб проконтролювати, наскільки успішно керівник і співробітник працюють між собою. Якщо начальник не доносить до підлеглого потрібну інформацію, необхідно провести відповідну роботу. Також потрібно стежити за тим, щоб новий фахівець не соромився задавати питання і відповідально ставився до поставлених завдань і зауважень керівництва.

Поступове ускладнення завдань

Новачкам рекомендується ускладнювати завдання поступово. Починати необхідно з простого, і контролювати, як працівник справляється з завданнями. Далі можна ставити більш складні завдання. Так співробітник плавно увіллється в робочий процес.

Громадські доручення

Новим фахівцям можна довірити будь-які громадські доручення, які дозволять їм швидко познайомитися з колективом. Якщо адаптації в робочому колі не станеться, співробітник може виявитися “в стороні” від колег, що призведе до серйозних проблем.

Тімбилдинг

Ще один спосіб прискорити вливання новачка в колектив. Приклад адаптації персоналу таким способом – виїзд на природу або проходження будь-якого квеста всім відділом. Тимбилдинг – це відмінний варіант для спільного проведення часу, який дозволить співробітнику швидше освоїтися в колективі, і підніме настрій всім працівникам відділу.

Корпоративний PR

Як правило, компанії приділяють увагу тільки зовнішнім PR. Однак вкрай важливо, щоб всі співробітники розуміли і поділяли цінності компанії. У цьому допоможе програма корпоративного PR. Для новачків це особливо важливо, оскільки в очах нового фахівця організація повинна постати надійним роботодавцем, де важливий кожен співробітник.

Висновки

Адаптація нових працівників на робочому місці – це важливий процес. Без неї ви ризикуєте зіткнутися з підвищеною плинністю кадрів і звільненнями співробітників вже через 1-2 тижні. Якщо провести всі заходи правильно, фахівці швидше увіллються в роботу і будуть працювати з більшою віддачею. Працівники отримуватимуть моральне і матеріальне задоволення від роботи в компанії, працювати на її благо і розвиватися разом з підприємством. Якщо ж адаптації на підприємстві не приділяється необхідна увага, компанії буде набагато складніше отримати повагу з боку співробітників. Вони можуть подумати, що їх не цінують, і вони нікому не потрібні. Тому не ігноруйте необхідність адаптації.