Чому важливо оцифровувати досягнення рекрутера: гейміфікація по-українськи

Робочий день рекрутера часто передбачуваний, а досягнення не завжди очевидні іншим. Та що там казати – нерідко і сам рекрутер не завжди помічає те, який він молодець і як круто все (ну або майже все) у нього виходить. Так чому б не відзначити день, коли ви проведете 100 чи 1000 співбесід, закриєте перші 10 чи 100 вакансій? Чи можна зробити так, щоб робота починалась не з примушенням себе, а з ентузіазмом? Давайте розберемося, що таке гейміфікація і як вона працює.

Що таке гейміфікація на роботі?

Гейміфікація – це запровадження ігрових підходів у повсякденну рутинну роботу. У світовій практиці відомі гейміфіковані приклади в продажах, бізнес-симуляторах, навчанні, внутрішньому PR – для підняття корпоративного духу тощо. Її головне завдання – збадьорити співробітників, додати елемент змагань в робочий процес, позитивно вплинути на мотивацію і продуктивність.

Є такі методи, як

  • ачівки – для фіксації досягнень,
  • рейтинги – принцип конкуренції,
  • бонуси – заохочення за добре виконане завдання,
  • змагання – для стимулювання командної роботи,
  • квести – в якості пригоди на роботі і т.д.

Це найбільш поширені методи, насправді їх набагато більше. І масштаб може бути різним – в залежності від мети і фінансових можливостей.Спектр ідей – від мотивуючих стікерів в офісі і до грандіозних внутрішньомережевих проєктів. Головне – оригінальність концепції, бездоганно пов’язаної з бізнес-процесом. Якщо з цим все «ок», то досягаються кінцеві цілі гейміфікації. Наприклад, навчання персоналу проходить легше, клімат всередині команди стає здоровішим, простіше вводити нові правила і стандарти, лідери стають очевидніше, зовнішній і внутрішній рекрутинг – просунутішим. Список «плюсів» можна довго перелічувати.

Цифри на користь гри

Згідно з дослідженням TalenLMS, гейміфікація збільшує продуктивність 89% співробітників. 69% з них планують пропрацювати в компанії довше, якщо вона буде використовувати нестандартні засоби мотивації. А це вже приємні цифри.

Крім цього,

  • 80% співробітників позитивно відносяться до гейміфікації на роботі
  • 82% – відчувають себе більш щасливими
  • 85% – готові приділяти більше часу гейміфікованому ПЗ
  • 87% опитаних вважають, що гейміфікація робить їх більш продуктивними.

Тому все частіше компанії звертаються до гейміфікації в мотивації персоналу. І що ну зовсім вже приємно – запровадження ігрових технік підвищує залученість співробітників в роботу на 48% (!), за даними агентства  Anadea.

Подолати «синдром понеділка»: вперше в українському рекрутингу

Чому гейміфікація тішить і мотивує людей? Тому що процес входження в гру завжди більш повільний і цікавий, ніж спроба включитись в роботу в похмурий понеділок зранку. Ігрова механіка збільшує залученість, дозволяючи перейти з песимістичної моделі «Я не хочу + але я повинен» в більш привабливу модель «Я можу + я хочу». Адже гроші – це не завжди і не все, а ось самореалізація, визнання успіху, соціальний статус в команді і т.д. – це інше. І гейміфікація дійсно з цим справляється, тому що у людини в роботі з’являється додатковий ігровий контекст – з елементами змагання, призами і візуально представленим зростанням досвіду. Саме цей цікавий і заохочувальний віртуальний світ і змінює ставлення до своєї роботи на краще.

Володимир Бархат

Ан Копенс, бельгійський експерт в області гейміфікації, стверджує, що гейміфікація може стати саме тією сферою, в яку будуть інвестувати великі ресурси. На її думку, успіх гейміфікації починається там, де на першому місці стоїть мотивація і визнання досягнень співробітників. Точку зору Ан Копенс поділяє і Володимир Бархат, СЕО української автоматизованої системи для рекрутингу CleverStaff.

«Відзначати успіхи, заохочувати досягнення, підтримувати рекрутерів в проміжних результатах – завдання керівників. Але у них не завжди є час, технічна можливість, банально сили і бажання. Тому завдання мотивувати себе і зробити свою роботу цікавою поки що залишається повністю на рекрутерах», – ділиться спостереженнями Володимир.

Програмна система для рекрутингу теоретично може взяти це на себе, але такої функціональності поки що ні в кого в світі нема. А в Україні – вже є і тестується. Ось-ось в цьому питанні врешті-решт буде заявлено прорив – разом з релізом гейміфікації, який найближчим часом представить CleverStaff.

Чому так важливо оцифровувати досягнення рекрутера?

«За роки роботи з сотнями рекрутерів у нас накопичилось багато унікальних даних про активність і результати користувачів. Тому ми подумали – а чому б нам не відцифрувати ці результати для того, щоб творчо, не нудно відзначати досягнення рекрутерів, – розповідає Володимир. – Так з’явилась ідея гейміфікувати рекрутинг в нашій системі.

В основі гейміфікації CleverStaff – декілька ключових для успішного рекрутингу дій, які зазвичай не відзначаються як важливі, як досягнення. Виконуючи їх, рекрутер рухається по шкалі рівнів все вище і вище. Ось тому ці досягнення надзвичайно важливо відцифровувати. Навіть найскромніші і невеликі. Чому б не відзначити хороший робочий тиждень, якщо він пройшов успішніше, ніж попередній? Чому не відзначити освоєння нової фічі? Ну а 100 проведених співбесід і 100 закритих вакансій? Всі ці події часто залишаються «за кадром», не дивлячись на те, що це нові знайомства, нові люди, нові сторінки в їх кар’єрі, які вони починають саме з рекрутерами, які прийняли їх на роботу.

Гейміфікація в рекрутингу: коли ти – супергерой

Делікатно додаючи елемент змагання в систему для рекрутингу, також можна побачити, хто в команді рекрутерів найбільший молодець за останній місяць/квартал/рік. І який місяць був найбільш успішним особисто для вас і що треба зробити, щоб його перевершити. Але питання не тільки в тому, щоб працювати більше – багато рекрутерів і так перепрацьовують. Адже якщо ти справжній герой рекрутингу в своїй команді – то гейміфікація обов’язково підкреслить твоє лідерство, додасть прикольність, забезпечить визнання і пошану з боку колег 🙂

«В нашому варіанті гейміфікації ретельно оцифрований реальний досвід користувачів і їх досягнення, а успіхи обов’язково яскраво і інтелектуально заохочуються. Саме це робить звичайний підбір персоналу захоплюючим, надихає рухатись далі і досягати більшого. Я скажу більше – через гейміфікацію в CleverStaff ми почали усвідомлювати непомітну на перший погляд, але дуже значущу частину роботи рекрутерів. Ці досягнення треба підкреслювати і робити очевидними, яскраво візуалізуючи і наповнюючи новим значенням. Найближчим часом ми презентуємо наш проєкт. І щось мені підказує, що наші рекрутери будуть задоволені, а головне – ще раз переконаються в тому, як багато вони можуть і роблять», – говорить Володимир.

P.S Ну що ж, чекаємо. За інсайдерською інформацією, гейміфікація в CleverStaff має творчий концепт, з яким система стане культурним продуктом. Деталі ми розкажемо в наступному матеріалі, отже, не пропустіть!