AI в рекрутингу, чи ChatGPT – як третя рука рекрутера

ChatGPT, один із найбільш обговорюваних проєктів у сфері штучного інтелекту (ШІ), вже наробив галасу в багатьох галузях. І рекрутинг – не виключення. Давайте розглянемо, як його можна використовувати в поточних задачах рекрутера.

Що таке ChatGPT?

ChatGPT від дослідницької компанії OpenAI (США) – це система чат-ботів, яка вміє надавати відповіді на запити у форматі природної мови, ніби жива людина, і в реальному часі. Щоб почати користуватися ChatGPT, треба зареєструватися на сайті OpenAI та почати вводити запити (prompts). 

Наразі існує 2 версії алгоритмів з різними оновленнями. 

Перша версія працює з інформацією та загальновідомими даними станом на 2021 рік. 

В останньому – 4-ому оновленні – є більше інформації, тому нейромережа працює краще та швидше, але доступна вона лише за платною підпискою.

Яка користь ChatGPT для рекрутерів?

На думку експертів RecMate, рекрутер може  досить успішно його використовувати для автоматизації щоденних завдань – від складання посадових інструкцій до розробки питань для співбесіди. Розглянемо основні зони, куди можна «залучити» ChatGPT.

Копірайтер для вакансій

ChatGPT допоможе написати ефективний текст-опис для вакансії, який буде переконливим і цільовим. За участю чат-бота рекрутер може організовувати цей «контент» для кандидата так, щоб він був лаконічним і зрозумілим. Але йому треба давати максимально точний запит, і паралельно продумати структуру, кількість абзаців тощо. 

“ШІ – він як людина, тому краще за все він буде генерувати відповідь, якщо йому одразу роль, – радить Катерина Козачук, маркетолог і SMM-фахівець у CleverStaff, яка вже тривалий час вивчає його алгоритми. – Наприклад, це може бути так: «Привіт, сьогодні ти – рекрутер, і допомагаєш мені з…». Зверніть увагу – якщо писати промт англійською, то вийде більш точний результат, адже нейромережа краще за інші знає саме цю мову”.

 E-mail асистент

ChatGPT може створювати стандартні листи та скрипти під конкретного кандидата. Мова йде про персоналізовану комунікацію, яка відповідає інтересам та досвіду претендента. За його допомогою можна підготувати заготовки для запрошень на співбесіду, основу для тексту фідбеку після співбесіди, повторний лист, супровідний лист для оферу тощо. “Для максимально коректного запиту можна дати йому приклад або задати конкретну структуру. Наприклад, потрібна таблиця з: датами, метою та текстом. В такому випадку він зможе навіть “дерево” емейл-листів побудувати”, – ділиться досвідом Катерина.  

Інформатор

ChatGPT може працювати в певній мірі словником, особливо для IT-рекрутера. Наприклад, пояснити терміни з резюме або портфоліо кандидата, знайти аналоги технологій або процесів. І зробить це швидко, тим самим заощадивши час на скрінінгу резюме.

Посадовий інструктор

ChatGPT впорається зі складанням посадових інструкцій. В цьому переконаний експерт з рекрутингу Глен Кеті. Він попросив ChatGPT зробити нову посадову інструкцію, в якості прикладу запропонувавши варіант із Google Jobs, а потім порівняв їх. На його погляд, варіант від ChatGPT був краще оригіналу за багатьма параметрами, а всі ключові тези викладені в більш привабливій тональності, лаконічному і зручному для читання форматі. На думку Катерини, якщо задавати відповідний tone of voice кожному своєму запиту, і, як у випадку з посадовою інструкцією – не лінитися зазначати стиль написання та інші деталі, то і результат буде набагато краще.

Референт інтерв’юєра

ChatGPT може генерувати запитання для співбесіди, адаптовані до конкретних посад і галузей. При чому він здатен запропонувати цілком солідний список запитань. Звичайно, за умови, що у вас є на руках вичерпні, деталізовані вимоги до кандидата. Ймовірно, в цьому переліку будуть типові і розповсюджені запитання, але вони можуть надихнути рекрутера на креативні та «авторські» ідеї для співбесіди. 

Також при створенні нетипових запитів на кшталт «Створи 5 питань для кандидата на цю вакансію» або «Напиши 10 нестандартних питань для кандидата на цю вакансію”, щоб виявити найсильніші софт скіли претендента, варто додати у цей запит вимоги по принципу “щоб що?”, то рекрутер зможе отримати істотно кращий результат від чат-боту.

А ось з Boolean Search (запит за допомогою ключових слів для максимально точного пошуку кандидата) у ChatGPT не все так просто. Глен Кеті переконаний, що тут ChatGPT  найближчим часом навряд чи замінить рекрутерів. Він припускається низки помилок, особливо йому складно з багаторівневими запитами. Рекрутеру в такому випадку швидше самому написати свій запит. 

Як бачимо, ChatGPT може автоматизувати деякі аспекти найму і заощадити час і зусилля рекрутера. Але він може мати потенційні недоліки. Наприклад – питання щодо конфіденційності і безпеки даних. Адже OpenAI може збирати дані про звички користувачів в Інтернеті і сайти, якими вони користуються, а також має право передавати зібрану інформацію третім особам. Саме через це Італія на державному рівні заблокувала ChatGPT на своїй території до моменту, коли OpenAI задовольнить вимоги з усунення проблеми конфіденційності і навіть віку користувачів. 

З метою запобігання втрати даних багато потужних компаній з різних галузей заборонили використання ChatGPT своїм співробітникам. Наприклад, Apple обмежила його використання, оскільки розробляє власну аналогічну технологію. Там стурбовані тим, що працівники можуть розкрити конфіденційні дані користувачів, оскільки пам’ятають усі введені запити та отримані відповіді. Ще раніше це зробив найбільший банківський холдинг США JPMorgan Chase, а у травні цього року Samsung – через те, що його інженери випадково злили у ChatGPT внутрішній вихідний код. 

Але GPT-4 вже інтегрувала в свою роботу чимала кількість інших потужних компаній, таких як Microsoft, Google, Facebook, Amazon, IBM, Salesforce, Duolingo та інші. Вони успішно використовують його для покращення своїх систем машинного перекладу, інших чат-ботів та цифрових асистентів. 

“Доповнені” можливості

Поки що жодний сервіс з ШІ не може провести повноцінне, деталізоване інтерв’ю з кандидатом – для об’єктивної оцінки його знань, навичок і досвіду. Кінець кінцем лише рекрутер може зрозуміти – чи є той самий надихаючий «метч» між кандидатом і роботодавцем, чи ні.

Теж саме можна сказати про пошук кандидатів. ChatGPT не має доступу до бази даних різних платформ, тож не зможе проаналізувати профілі та знайти потрібних людей. Крім того, через обмежений доступ до статистичних даних він не покаже відповідні дослідження зарплат і не допоможе з актуальною вилкою по вакансії

Натомість ChatGPT можна використовувати для покращення результату рутинних, завдань, про які йшлося вище. В цьому теж є сенс. На думку того ж Глена Кеті, справа тут не в заміні людини на машини (технології це роблять вже понад 100 років), а в тому, щоб ми сприймали ШІ як «можливість для можливостей». Якщо ChatGPT допоможе рекрутеру якісніше підготуватися до зустрічі з кандидатом, а кандидату – покращити свій профіль в LinkedIn, чому ні? Головне, на думку Глена, дослідити способи використання чат-боту, які будуть корисні саме вам.

“У будь-якому випадку нейромережа не є (можливо, поки що :)) замінником людської праці. Але те, що вона стає класним додатковим інструментом, який доповнює професійні можливості людини і оптимізує її час – це факт. Зрозуміло, якщо фахівець вчиться з ним працювати і знає, що за результат своєї роботи відповідає він, а не машина”, – підкреслює Катерина Козачук.