7 популярних помилок при виборі системи для рекрутингу

Незважаючи на різноманітність автоматизованих систем для підбору персоналу, що існують на ринку, HR-підрозділи багатьох компаній вважають за краще працювати «по-старому». Найчастіше рекрутери або їх менеджмент продовжують використовувати неефективні методи пошуку співробітників, керуючись поширеними помилковими судженнями.

  1. Наші програмісти самі розроблять таку систему. Вони робили подібні і навіть більш складні сервіси.

    ПЗ для рекрутингу —
    це інтелектуальна і складна програмна система. Приготуйтеся витратити кілька років на розробку хорошого рішення або зробити за півроку-рік слабку «саморобку», яка мало допомагає в результатах.
    Якщо цікаво, чого варто розробити такий софт, почитайте мою статтю про це.

    У рекрутерів постійно виникає дуже багато запитів на нові функції і поліпшення. Робити це для своєї команди рекрутерів від 5 до 30 чоловік – нерентабельно. Вартість реалізації навіть невеликих завдань виллється в тисячі доларів. А ось хмарного софту вигідно робити безліч поліпшень і нових функцій, тому що вони роблять його для багатьох нинішніх і майбутніх користувачів. Вони в конкурентному ринку. Вони все одно багато вкладаються в свій продукт.
  2. Нам айтішники налаштують Jira, і ми будемо з ними користуватися однією системою (замість Jira може бути інший таск-трекер або CRM на ваш смак).

    Друзі, якщо ви вибираєте чудовий, прекрасний софт, який спочатку не призначений для рекрутингу, то це великий стратегічний програш. У вас ніколи не буде парсинга резюме, інтеграції з сайтами пошуку роботи, LinkedIn, і ще безлічі важливих для рекрутингу функцій.


    Тим, хто вже використовує такий софт, рекомендую спробувати щось спеціалізоване для рекрутингу і скоріше поставитися до своєї нинішньої системи відповідним чином – як до тимчасової.
  3. Закордонний софт круче вітчизняного.

    Скоріше ні, ніж так. У зарубіжному софт для рекрутингу є зазвичай такі недоліки:

    • Немає парсинга резюме російською та українською мовами.

    Це величезний недолік. Дозаповнювати дані в інтерфейсі вручну дуже складно, тому рекрутери додають в базу не всіх кандидатів, а тільки самих добірних, яким вже відправили оффер або які виходять на роботу. У підсумку в компанії ніколи не буде власної доброї бази резюме.

    • Немає інтеграції з українськими сайтами пошуку роботи.
    • Техпідтримка, в основному, англійською та рідше – на парі інших мов.
    • Істотно вища вартість.

    Доробки за ціною € 120 на годину – це реальність.


    Переваги можуть бути такими:

    • Більше функцій.
    • Кращий дизайн і юзабіліті.

    Це обумовлено тим, що вони на ринку на кілька років довше.

  4. Потрібен софт на свій комп’ютер або сервер, так як в хмарній системі ми ризикуємо витоком або втратою наших даних.

    Дивно це чути в наш час, коли так багато людей користується різноманітними хмарними сервісами. Пошта, Dropbox, Google Drive, соцмережі, Youtube.

    Якщо політика компанії зобов’язує контролювати сховище даних, то ви зможете знайти на ринку хороші рішення, які встановлять професійний софт для підбору персоналу на вашому сервері.


    Але при цьому потрібно враховувати, що віддалене зберігання даних дає і свої переваги, наприклад:

    • Більш висока надійність (захист хмарних дата-центрів, як правило, вище, ніж це піддається реалізації на персональному сервері – бекапи, рівень Tier і т.д.).
    • Винесення за межі досяжності (як фізичної, так і юридичної) зовнішніх структур і зацікавлених осіб.
  5. Немає часу на перенесення робочої бази. / Ми втрачаємо стару базу кандидатів і історію дій з ними.

    Втрачати базу або самостійно довго переносити – не варіант.

    По-перше, в деяких системах є хороша функція – завантажити відразу архів файлів резюме в систему. А по-друге, якщо в обраній системі такої функції немає, або вашу базу резюме потрібно перенести з іншого софта, то це безумовно може і повинен зробити постачальник софта.

    Укластися в термін до одного тижня цілком реально. А завдяки напрацюванням CleverStaff при перенесенні зберігається історія дій і коментарів щодо кандидатів.
  6. Нам не підійде жодна система через наші унікальні процеси.

    У хороших системах є настроюються частини: етапи трекінгу кандидатів по вакансіях, можливість додавати кастомниє поля в вакансії і картку кандидата, настроюється формат звітів. Іншу кастомізацію варто обговорити з менеджерами з продажу. Якщо на кону довгострокове співробітництво, то постачальник софта може піти назустріч і реалізувати щось на ваше замовлення.
  7. Наш менеджмент не готовий платити за софт.

    Варіанти, як можна донести цінність рішення і переконати керівництво впровадити CRM для рекрутингу:

    • Навіть +1 закрита вакансія цінного айтішника окупить 1 рік користування системою в хмарі.
    • Озвучити, скільки грошей не отримує компанія від того, що на якісь проекти не встигають набрати програмістів.
    • Підрахувати, скільки часу витрачається на складання звітів керівництву, якщо ви їх робили вручну.
    • Прикинути цінність бази контактів в LinkedIn рекрутера, який звільняється, якщо ці контакти є тільки у нього.
    • Якщо є софт власної розробки, порахувати, скільки коштує розробка та доопрацювання софта. У скільки це вже обійшлося і який бюджет необхідно виділити на наступний рік.
    • Конкуренти з просунутим рекрутингом вже використовують професійний софт для підбору персоналу, відставати неприпустимо.


    Провідні компанії США, Британії, Японії, ЄС вже давно системно виділяють бюджети на автоматизацію своїх бізнес-процесів, в тому числі і в рекрутингу. На будь-якому тренінгу з управління підприємством і поліпшенню показників компанії буде хоча б один слайд (або навіть ціла тема), присвячений важливості CRM або іншої системи для обліку та зберігання інформації.
    Нажаль, не у всіх менеджерів по персоналу є доступ до цифр і бюджетам, однак важливо хоча б приблизно розрахувати показники, зазначені в переліку вище. З цими цифрами ви зможете говорити з керівництвом про недоотриманий прибуток і допомагати бізнесу масштабироваться, не бути прив’язаним до окремим співробітникам, зберігати максимум інформації і швидко оперувати нею.
    Ймовірно, комусь описане вище все ще здається непереконливим. «У бізнесі все одно повно витрат. Чому треба терміново вкладати саме в софт для рекрутингу? Потім як-небудь”. Подумайте ось про що. Без потрібного фахівця ви не можете почати проект або не встигаєте знайти потрібні кадри і наймаєте «того, хто є» – ваша репутація страждає, ви втрачаєте час і гроші, тому що працюєте недостатньо ефективно, не використовуєте професійний софт для підбору персоналу. Таким чином, ставки набагато вищі, ніж здається.
    Якісний софт повинен зробити рекрутерів результативнішими, а компанію – щасливішою. Не погоджуйтеся на менше! 😉

    Володимир Курило

    CEO @CleverStaff