Світлана Майборода: «Ринок праці вже змінюється: перезавантаження чекає на багатьох»

Не встиг ринок праці оговтатися від кризи коронавірусу, як перейшов у наступну, але більш невизначену та небезпечнішу кризу через війну. Що відбувається сьогодні в Україні і які перспективи ймовірні для кандидатів та роботодавців протягом року – розповідає Світлана Майборода, Group Team Leader компанії Smart Solutions.

Світлана Майборода

  • Світлана, як почувається ринок праці у ситуації, коли пандемію змінила війна?

Разом із втратою роботи багато хто втратив житло або доступ до нього, був вимушений екстрено переїжджати у більш безпечні регіони або країни. Роботодавці змушені приймати важкі рішення щодо скорочення штату, зменшення рівня заробітної плати як мінімум на період війни або відправки персоналу у відпустку за власний кошт. На початок війни вакансії якщо і були розміщені на роботних сайтах, то перебували у режимі паузи. Більшість із них врешті-решт були відкладені до кращих часів або ж зовсім відмінені. Затишшя також спостерігалося і з боку кандидатів.

  • Зараз є регіони зі знищеною інфраструктурою, або щойно звільнені з окупації, і ті, що далеко від лінії фронту, але переповнені біженцями. Які аспекти виникли у зв’язку з цим?

Якщо дивитися на ринок праці по регіонам, то для Київської області, Харкова, Чернігова, Охтирки, Маріуполя – це більше поле праці волонтерів та спеціальних організацій. Бізнеси решти України частково та поступово повертаються до своєї діяльності, наскільки це є можливим. Найбільша концентрація трудових ресурсів все ще залишається на території Західної України. Але без створення додаткових робочих місць працевлаштування внутрішньопереміщенного населення не є можливим, тому що і в мирний час даний регіон був трудонадлишковим.

  • Які особливості пошуку роботи у військовий час?

Зважаючи на обставини, ринок праці знов став ринком роботодавця. Для тих, хто може дозволити винаймати персонал, є можливість залучити кращі кадри. Для тих, хто втратив роботу, гостро стоїть питання її пошуку, адже більшість не завжди має фінансову «подушку безпеки» довше ніж на 2-3 місяці. Для кого критичний пошук роботи, готові відгукуватися на вакансії, нижче рівня свого досвіду, на нехарактерні роботи. Спостерігається тенденція пошуку роботи ближче до місця проживання, що дає змогу менше переміщатися та швидко бути в укритті, якщо того потребує ситуація.

  • Які галузі ринку виявилися найбільш стійкими до впливу війни?

Окремо хотіла б виділити сферу ІТ, яка хоч і зазнала негативного впливу, але завдяки тому, що зазвичай ІТ бізнес – міжнародно орієнтований, більшості компаній вдалося утриматися на плаву і продовжити розвиток бізнесу навіть з розширенням штату, найманням нових співробітників. Крім того, в даній сфері популярний віддалений формат роботи, що дозволяє залучати фахівців, що залишились в Україні та не можуть виїхати за кордон до міжнародних проєктів без особистої присутності. Як відомо, попит на українських ІТ спеціалістів завжди був високий за кордоном. Для більшості європейських країн існує дефіцит на кваліфікованих ІТ спеціалістів.

  • Які вакансії «на паузі», а які – відновлюються?

Найбільш постраждали сфери послуг (ХоРеКа, салони краси, спортклуби та ін.). Майже відсутні вакансії для керівників. Сфера, яка найшвидше відновлюється – це рітейл (роздрібна торгівля). Саме в ній зараз найбільше з’являється вакансій. Також є пропозиції в сфері логістики, зовнішньо-економічної діяльності, фармацевтичній галузі, медичній сфері, сільському господарстві, IT. Нині найзатребуваніші – продавці, касири, водії, аптечний персонал, медичний персонал, вантажники, пакувальники. Вже зараз виникає попит на будівельників.

  • Одного дня війна скінчиться. Як зміниться ринок праці?

Для вірогідних змін вже зараз є передумови як в Україні, так і в світі, зокрема – в Європі. По-перше, питання безпеки, оборони. Маючи агресивного сусіда, слід забезпечити безпечні умови для цілісності нашої країни, що сприятиме її розвитку та залученню інвесторів. По-друге, енергетичний розвиток, в т.ч. альтернативної енергетики, енергетична незалежність, тому очевидно, що буде потреба у відповідних спеціалістах. По-третє, переформатування економіки країни, зміщення виробничих потужностей ближче до ринку збуту, зі Східної України на Захід, більш тісна кооперація, складське та логістичне покриття з країнами Європи, Польщі в першу чергу. Вже зараз надходять запити від українських виробничих та аграрних компаній щодо аналізу ринку праці, наприклад, у Польщі – з метою відкриття там своїх представництв, логістичних центрів. Щодо першої умови, світ переконався у професійності української армії, а зараз – ще й у її універсальності, коли всі види військ отримують реальній бойовий досвід з використанням найрізноманітнішої зброї. Вочевидь, такий досвід буде затребуваним в майбутньому і на міжнародному рівні.

Схоже, що Україна візьме на себе роль Запорізької Січі по відношенню до Європи, маючи таке географічне положення. Припинення війни не значитиме зупинення розвитку воєнної галузі України. Крім того, мова також йде і про військових розробників, дизайнерів, кіберспеціалістів, інженерів з телекомунікацій тощо. На фоні цього матиме розвиток медицина, психологія. Українські інженери здатні до розробки новітнього обладнання, протезування.

  • Україна зазнала масштабної руйнації інфраструктури, промислових підприємств, бізнесу. І нам потрібне відновлення. Як відреагує ринок праці на цей запит?

Звісно, першочерговим постає питання відбудови країни, міст, селищ. Тому будуть затребувані будівельники, проєктанти, архітектори, інженери з будівництва доріг та мостів, іншої інфраструктури, а отже, буде попит на будівельні матеріали. Говорячи про відбудову, розуміємо, що це не буде повторення того типу житла, що було раніше. Зміняться пріоритети, і укріплення будівель буде важливішим за панорамні види.

  • А як зміняться ті, хто працюватиме, або шукатиме роботу, і ті, хто створюватиме робочі місця?

Новий час потребуватиме нових знань, нових підходів в освіті. Є надія, що професія вчителя, викладача буде затребуваною і престижною. Зараз для тих, хто знаходиться у пошуку, варто правильно оцінити ситуацію, визначити свої сильні сторони. Якщо потрібно – набути необхідні навички шляхом навчання, інвестуючи в себе, щоб бути затребуваним на ринку праці. Для підприємців саме час заявити про себе, свій продукт чи послугу, в т.ч. на світовому ринку. Зараз вся увага світу прикута до України, в режимі реального часу, є можливість спостерігати за розвитком подій з будь-якого куточку світу. Підтримка, яка відчувається звідусіль – від аватарок у профілях кандидатів в Лінкедин з різних країн і прапорів України на всіх будівлях Польщі, Чехії, Німеччини тощо до мирних мітингів по всьому світу проти війни в Україні говорить про те, що бренд України впізнаваний в усьому світі та матиме попит.

  • Як в цих умовах почувається ваша компанія, що плануєте?

У Smart Solutions ми зберегли штат. Компанія має офіси по всій Україні: в Києві, Дніпрі, Одесі, Львові. Дехто з колег переїхав в межах України, дехто знаходиться за кордоном. Наша компанія мала плани виходу на європейський ринок у 2022 році, війна змусила прискорити ці плани. Вже зараз відкрили офіс у Варшаві, завершуємо відкриття в Румунії, в середині літа плануємо офіційне відкриття офісу в Чехії. Наша компанія має широкий спектр послуг в Україні, займаємося не тільки рекрутментом білих та блакитних комірців, Еxecutive Search, але також надаємо послуги з аутстафінгу, аутсорсінгу, лізінгу персоналу, аутсорсингу бізнес процесів, в т.ч. в ІТ, маємо ряд послуг у напрямку фасіліті включаючи клінінг (рітейл, ХоРеКа, промисловість, складські приміщення). Тобто можемо бути корисними в усьому, що стосується персоналу та оптимізації процесів у компанії.

Звісно, що ринок Європи конкурентний, але наш досвід, команда, глибокий аналіз ринку, можливість охоплювати широкий спектр сервісів як один постачальник для клієнта, але при цьому виявляти гнучкість, швидкість та низку інших переваг, про які краще говорити згодом, дає підстави успішного старту. Більшість з клієнтів, з якими ми тривалий час працюємо в країнах нашої присутності – це міжнародні компанії. Вихід на нові ринки – можливість розширити нашу співпрацю в межах країн Європи.

  • Які конкуренті переваги сприяють розвитку компанії і створюють підґрунтя для оптимістичних планів на майбутнє?

Ми не фокусуємося на перевезенні персоналу з України для працевлаштування в Європі, ми більше орієнтовані на роботу з місцевими кандидатами. Наша компанія націлена допомогти у пошуку роботи тим, хто був змушений виїхати. Також ми плануємо здійснювати підтримку з приводу надання роботи і по поверненню в Україну. Післявоєнна економіка потребуватиме відновлення, надходжень до бюджету у вигляді податків, тому важливо створити умови для швидкого повернення населення і створення робочих місць для тих, хто виїхав за кордон. Сподіваюсь, що об’єднання України, яке зараз відбувається, взаємодопомога, політика держави створять міцне підґрунтя для наступного розвитку.

CleverStaff дякує Світлані за інтерв’ю!