Безкоштовні сайти для пошуку співробітників: міф чи реальність?

Без рекрутингових сайтів фахівець з підбору персоналу в наш час як без рук. Тому ми досліджували популярні майданчики для пошуку фахівців і розібралися, де і на яких умовах ви можете розмістити свою вакансію безкоштовно, а де потрібно буде за це заплатити і на які суми розраховувати.  

Класика жанру – ТОП-3 сайта пошуку роботи в Україні

  • work.ua – найбільший в Україні сайт для пошуку співробітників. Тут ви знайдете більш 66 000 вакансій і 2 468 500 резюме. Згідно з рейтингом top.bigmir.net, в пошуку роботи щомісяця понад 3,5 млн осіб відвідують цей сайт, понад 115 тис. роботодавців розміщують тут свої вакансії. Після реєстрації рекрутер отримує безкоштовну пробну публікацію. За наступну вакансію доведеться заплатити – від 350 гривень за одне оголошення.
  • Rabota.ua – перший сайт з пошуку персоналу, який 19 років тому почав працювати на просторах українського інтернету. 75% українських інтернет-користувачів вибирають саме цей майданчик для пошуку роботи (за даними дослідження TNS). Для додавання першої вакансії рекрутеру необхідно також зареєструватися як роботодавець. Коли на таку тестову вакансію ви отримаєте 10 відгуків або пройде один місяць з моменту її розміщення, вона автоматично завершиться. Подальше розміщення буде коштувати від 399 гривень за оголошення.
  • Hh.ua – щомісяця відвідує близько 1,6 млн відвідувачів.Співпрацюють з понад 70 тисячами кращих компаній в напрямку підбору персоналу в 28 професійних сферах. Тут ви знайдете більш 1,2 млн резюме. Для рекрутерів тут є пакет “Вакансія« Безкоштовна »”, який дає можливість публікувати 5 безкоштовних вакансій щомісяця. Вони розміщуються на сайті на 30 днів, і в результатах пошуку здобувач побачить її після блоків «Преміум» (від 1100 гривень за одну публікацію) та «Стандарт» (від 313 гривень за публікацію)..

Прицільний пошук

Є спеціалізовані ресурси, головна мета яких не стати сайтом пошуку персоналу. На них розміщуються колонки експертів, аналітичні статті, репортажі та додатково вакансії в вузьких сферах. наприклад:
Dou.ua – найбільше українське співтовариство програмістів. На сайті зареєстровано більше 272 тисяч користувачів. В місяць – близько 7 мільйонів переглядів сторінок видання. Вакансії можна знайти в розділі Робота. В середньому тут публікується 5 тисяч вакансій на місяць. Вартість розміщення однієї вакансії – $ 20. Термін дії опублікованій вакансії – 1 місяць.
Знайти фахівців в певних сферах також можна на не зовсім традиційних сайтах пошуку співробітників. Одним з таких є Djinni.co. Це сервіс анонімного пошуку роботи для програмістів. Щомісяця сайтом користуються десятки тисяч програмістів і кілька тисяч роботодавців, від лідерів ринку до стартапів. Тут діє дуже цікава система взаємодії. Ось як автори сайту роз’яснюють умови розміщення: “Для кандидатів послуги сайту безкоштовні. Як роботодавець, ви платите бонус уже за фактом найму, тобто коли кандидат прийняв ваш оффер і вийшов на роботу. Цей бонус дорівнює 25% зарплатних очікувань кандидата з профілю на Джині. Наприклад, найм Android розробника, у якого в профілі вказана зарплата $ 2000 на місяць, обійдеться компанії в $ 500. Розмір бонусу завжди можна побачити на сторінці профілю кандидата, в формі «Запропонувати вакансію». Сума бонуса фіксується в момент вашого першого контакту на Джині “.

Друга ліга

Це не лідери рейтингів, але тим не менш у них теж є своя аудиторія і варто спробувати пошукати кандидатів там. Тим більше, що на цих сайтах пошуку співробітників безкоштовні опції трапляються частіше, ніж зазвичай.

  • https://novarobota.ua/ – тут ви можете безкоштовно розмістити 5 вакансій
  • https://trud.ua/ – допускається безкоштовне розміщення 1 вакансії. Також є варіант публікації вакансії безкоштовно, але платити доведеться за можливість переглянути відгуки на неї (20 гривень за відгук), або вносити оплату за розміщення вакансії щодня від 2 гривень за день.
  • https://ua.jooble.org/ – тут передбачено безкоштовне розміщення вакансій. Але при цьому є платний преміум-пакет, який збільшує охоплення і виводить ваше оголошення в топ пошуку. На Jooble ви платите не за розміщення, а за просування публікацій. Ціна за перегляд – 0.5 грн.

Додай мене в друзі

Соціальні мережі – вже давно стали must інструментом для рекрутерів. Такий спосіб підбору персона вже виділяють в окремий вид рекрутингу. Більше 60% фахівців з підбору кадрів постять вакансії у себе в профілі або в спеціальних групах. Але якщо ви хочете успішно шукати там кандидатів, переконайтеся, що у вас “прокачаний” профіль на LinkedIn і Facebook.

  • LinkedIn. Розміщення вакансії тут дозволяє охопити аудиторію найбільшої в світі мережі професійних контактів, щоб залучити до вашої вакансії увагу підходящих кандидатів. Особливо, якщо це IT-фахівці.
  • Facebook. У цій соціальній мережі є сенс шукати керівників середньої ланки, представників творчих вакансій (журналісти, PR, маркетологи).

Безкоштовні сайти з пошуку співробітників існують, тільки часто вони дають вкрай обмежені можливості для публікації вакансії. Якщо ви не хочете витрачатися на Джоб-сайти, то тоді вам допоможе соціальний рекрутинг або нетворкінг. Вливайтеся в ком’юніті, формуйте власну базу кандидатів, використовуйте сучасні інструменти підбору і тоді відповідні кандидати не змусять себе чекати.