Принципи та цінності компанії, організації

Цінності компанії: що це таке і навіщо вони потрібні?

Цінності компанії – це набір правил, моральних і ділових принципів, які поділяють працівники організації. Інакше кажучи, це принципи, які залучають людей з аналогічними поглядами на життя, кар’єру, досягнення і т.д. Бізнес успішний тільки якщо учасники проекту розуміють, навіщо вони тут, і в якому напрямку повинна рухатися компанія. Персонал повинен бути єдиним організмом, що працює заради досягнення результату. І корпоративні цінності – це орієнтир, до якого повинні прагнути працівники, від молодших співробітників до ТОП-менеджерів.
корпоративні цінності це фото 1

Чому корпоративні цінності важливі?

В організаціях, де корпоративна культура на низькому рівні, персонал ставить в пріоритет завдання власного відділу. Виникає дисбаланс, коли робота підрозділу може бути заблокована через те, що поставлені раніше завдання не вирішено іншим відділом, а співробітники зосереджені на інших справах. Терміни здачі проектів зсуваються, виникають конфлікти, з якими доведеться боротися керівнику.
Читайте також: Адаптація персоналу
Місія та принципи компанії дозволяють вирішити проблему. Співробітникам важливо відчувати себе частиною одного проекту, цінність кожного фахівця. Працівникам потрібна мотивація, цілі яких вони досягнуть в роботі. Фахівці, які відчувають, потреба компанії в них, працюють з високою самовіддачею. Тому важлива така цінність, як, наприклад, довіра.
Персонал, що працює в єдиній системі цінностей компанії, самостійно протидіє порушенням. Чітка корпоративна культура покращує взаємини на робочому місці. Якщо в пріоритеті довіра, то відносини в організації будуть відкритими, а працівники – готовими допомогти один одному.
Цінності організації важливі і в критичних ситуаціях. Проблеми, які можуть викликати паніку серед персоналу, сприймаються інакше. Співробітники розглядають проблему крізь призму системи ключових принципів. Вибирається рішення, відповідне місії організації, і працівники мислять, враховуючи ключові принципи.

Цінності компанії: приклади і групи

Корпоративні принципи поділяються на 2 групи:

  • Базові. Дозволяють підтримувати ефективність роботи компанії і її відділів на прийнятному рівні;
  • Вищі. Встановлюються, щоб домогтися проривів і роботи на досягнення лідерства на ринку, виходу на міжнародний рівень або інших великих цілей.

Розберемо групи цінностей детальніше.
цінності компанії це фото1

Базові принципи компаній

Розглянемо цінності компаній на прикладах. До числа базових відносяться керованість, досяжність, коммандність та темп.
Керованість розуміє собою оцінку працівника або керівника відділу по вкладу в успіх організації, а дотримання правил – важливий критерій для роботи колективу. У колективі, де на чолі ця цінність, управління персоналом простіше і зручніше.
Досяжність стимулює фахівця домагатися результату. Досягнення співробітника – основа оцінки ефективності та заохочення. Помилка крізь призму достіжітельних – досвід, а не причина для покарань. Завдання персоналу – уникнути повторення помилок: помилився, запам’ятав, більше не допускай.
Командність – фундамент будівництва колективу. Має на увазі взаємозамінність в команді, відносини між працівником і начальником на рівних. Будь-яка цінна інформація для інших співробітників передається відразу. Без перекладання відповідальності, конфліктів і відмов у допомозі. Також командность має на увазі переважання заохочень над покараннями.
Темп. Основний ресурс – час. Будь-яка робота виконується в термін, без нагадувань. Для кожної роботи є дедлайн, обов’язковий до дотримання всіма співробітниками. У пріоритеті термінові завдання. І головне: час – гроші. Зрив термінів означає втрату грошей для компанії, отже і для співробітника.

Вищі цінності організацій

Проактивність – це прагнення випередити ринок, запропонувати продукт раніше за інших, передбачати проблеми і підготувати рішення до того, як їх знайдуть конкуренти. Бути проактивним – значить, йти попереду попиту, і готувати продукт, який буде актуальний не тільки сьогодні, але і завтра. Якщо зазначений принцип в пріоритеті, підбір персоналу здійснюється відповідним чином.
Прагнення до іновацій. Завдання співробітників – розробка інноваційних проектів, генерація ідей. За кожною ідеєю стоїть конкретна людина, і для автора передбачено винагороду. Інноваційність – ознака творчої особистості і може використовуватися, як показник для оцінки.
Кліентність. Організації групують клієнтів і вибирають найбільш пріоритетні групи. В цьому напрямку концентрується увага співробітників. Втрата замовника з важливою групи – надзвичайна подія, що вимагає з’ясування причин і аналізу допущених помилок. Про клієнтів потрібно знати все, і докласти максимум зусиль, щоб отримати інформацію. І головне – клієнту не можна сказати “ні”, але йому можна пропонувати альтернативи.
Конкурентність.. У організації є конкурентні переваги, і персонал працює над розвитком цих переваг. Співробітники повинні розуміти, в чому вони сильніші за конкурентів, і як можуть посилити перевагу.

Цінності компанії Apple

корпоративні цінності компанії apple фото1
Apple – один з найуспішніших виробників техніки XXI століття. Інноваційний підхід і прагнення до вдосконалення товарів поставило американську компанію в один ряд з азійськими гігантами. Цього вдалося домогтися за рахунок грамотно сформованих цінностей компанії Apple:

  • Наші товари змінюють життя і роботу людей, роблять їх краще і простіше. Бренд прагне до розробки і виведення на ринок більш функціональних гаджетів і програмного забезпечення;
  • Жодного компромісу з етикою заради грошей. Apple виступає виключно за чесну конкуренцію. Співробітники компанії працюють задля вдосконалення та просування своїх товарів, жодні “чорні” методи неприпустимі;
  • Ми розраховуємо на захопленість кожного співробітника, і його досягнення. Організація показує, що для неї важливі абсолютно всі працівники, незалежно від того, в якому регіоні США або світу вони трудяться і яку посаду займають. Важливі досягнення людини, а не проведений нею на роботі час;
  • Будь-яка нагорода для співробітника повинна бути фінансовою і моральною. Система заохочень передбачає задоволення не тільки фінансових потреб людини, а й бажання бути цінним, визнаним;
  • Працівник повинен довіряти керівникові. Довіра – ключовий фактор роботи Apple. Мінімум конфліктів – продуктивна робота.

Прагнення до інновацій, довіра і турбота про кожного співробітника зробили Apple одним з найбажаніших місць роботи в світі.

Корпоративні цінності Google

корпоративні цінності google фото1
Google – найбільша світова IT-компанія, продуктами якої щодня користуються мільярди людей. Організація не змогла б домогтися успіху без ключових цінностей, в тому числі:

  • Ніхто не подбає про людину, крім неї самої. Організація нагадує, що від їхнього успіху на робочому місці залежить їхнє майбутнє і закликає працювати ефективно, щоб майбутнє було безхмарним;
  • Завжди придумуйте нове. Google став гігантом галузі, завдяки сміливому відношенню до інновацій. Компанія працює над продуктами, які стануть затребувані вже завтра;
  • Всякий лідер повинен інвестувати. У цій цінності маються на увазі як матеріальні блага, так і інвестиції свого часу і праці, які принесуть результат завтра, через місяць, через рік;
  • Компанія має потребу в даних. Будь-яка інформація цінна. Хай це буде ідея, або аналіз конкурента, або що-небудь ще.

Корпоративні цінності Google також стали найважливішим фактором розвитку компанії, і саме завдяки їм бренд зміг стати тим самим IT-гігантом, яким ми знаємо його сьогодні.