Чого хочуть «зумери» від рекрутера: особливості хайрінгу особливого покоління

Зумери – це нині молоді люди, рік народження яких припадає на період між 1996 та 2010 роками. Нині вони вже складають солідну частку тих, хто виборює собі місце під сонцем. The Center for Generational Kinetics свідчить, що найближчим часом саме вони будуть активно виходити на ринок праці. Отже, чого хоче зумер від рекрутера? Спробуємо проаналізувати з нашими експертами.

Цифровий світ та офісофобія

Дар’я Селіванова, психологиня, керівник Психологічного центру «Без паніки»

Зумери не схожі на старші покоління, адже все їх свідоме життя проходить в інтернеті та соцмережах. Причому багато з них зберігає «екологічність» в інших сферах – наприклад, намагається вести здорове життя, відмовляючись від поганих звичок (паління, алкоголь тощо). Натомність багато зумерів обирають вегетаріанство та щиро виступають за екоактивізм.

«Зумерів дратують норми і необґрунтовані правила, які традиційно нав’язує суспільство, але відстоюють свою думку і переконання. Зумери нетерплячі, не хочуть виконувати нудну роботу. Їм притаманна таз звана «офісофобія». При цьому вони демонструють неабиякі здібності в мультизадачних проєктах, – розповідає Дар’я Селіванова, психологиня, керівник Психологічного центру «Без паніки».

Зумери дуже критично ставляться до визнаних, «титулованих» суспільством інфлюенсерів, і в той же час спроможні оцінити більш професійних, ніж вони, співробітників. Звісно, якщо ті доведуть це.

А ще молоді люди дуже волелюбні, хочуть самовиражатися, прагнуть додати креативу навіть у буденні справи. Вони не хочуть чекати, адже намагаються бути дотичними до великих подій і корисних справ тут і зараз. Тому історія з «кар’єрною драбиною» – не про зумерів.

Але в усьому цьому є своя ложка дьогтю. Комунікативні навички цього покоління часто походять зі спілкування в соцмережах. А це не завжди реальне життя. На думку Дар’ї, саме через це зумери відчувають певні складнощі в командній роботі «офлайн». «Вони не хочуть залежати від роботодавця, плекають мрію про свою власну компанію або бізнес. І не зважаючи на те, що ззовні демонструють підкреслену незалежність, все одно хочуть, щоб їх підтримували, заспокоювали, радили».

Але факт є факт: зумер надзвичайно складно приймає рішення щодо майбутньої професії, часто не розуміє, що «його» або ні. І навіть якщо рішення є – то воно може бути тимчасовим, і на завтра пріоритети зміняться. Звідси і пояснення того, чому зумери дуже легко кидають одну роботу і аж ніяк не квапляться на іншу. Так, вони готові працювати 24х7, але якщо розуміють, що отримають потім.

Зі свого боку, проаналізувавши базу CleverStaff, ми підрахували, що нині в системі – понад 20% саме 25-річних або трохи старших кандидатів. Це велика частка, яка вже має сформовані вимоги до роботодавців і стає поштовхом для досліджень. Наприклад, детально цінності зумерів у контексті «роботи мрії» – від суто індивідуальних задач до максимальної гнучкості компаній – дослідили у Deloitte.

Ну а Glassdoor визначив критерії зумерів стосовно роботи, які вони вважають «хорошою»:

«Колись, у перспективі, ви зможете…» – це не для зумерів

Світлана Майборода, Group Team Leader зі Smart Solutions

«Зумери сприймають гнучкість роботодавців по відношенню до них як норму, – коментує Світлана Майборода із Group Team Leader зі Smart Solutions. – На першому місці – фінансове питання і комфортна для зумера корпоративна культура. Але далекоглядні кар’єрні плани в одній і тій же компанії вони навряд чи схильні будувати».

Світлана схвально відгукується про комунікацію з «цифровими аборигенами» – вони оперативні, можуть першими вийти на контакт з рекрутером, швидко реагують на повідомлення, відкриті до пропозицій.

Тому легко приймають нові офери і легко полишають «стару» компанію – якщо працюють без підвищень чи не отримують розвитку.

Щодо скилів – часто зумери знають іноземну мову, вчились чи стажувались за кордоном. Тому досить швидко сприймають нові умови, вміють використовувати свій «шанс».

За власним досвідом Світлани, іноземні компанії прихильно ставляться до молодих українських фахівців, відзначають їх професіоналізм і часто пропонують гідні офери.

Але зумерам притаманна деяка самовпевненість – і це їм заважає. Так, був випадок, коли кандидат після співбесіди з керівником вже вважав, що офер – вже його, адже він – найкращий! І щиро образився, коли все вийшло не так, і потім ще багато разів згадував про те, як його несправедливо оцінили в цій компанії.

В той же час зумери легко забувають про те, що виявилося не цікавим для них, не повідомляючи рекрутера. Одного разу кандидат взяв «на подумати» тиждень і пропав. Потім виявилося, що він вже має кращий офер від інших, а про те, що обіцяв повідомити своє рішення за тиждень – ну таке, забув, буває…

Зумери вже на етапі співбесіди намагаються оцінити – чи перспективно (фінанси, розвиток, корпоративні профіти) мати справу з цим роботодавцем. Коли є сумніви або перспективи нечіткі і незрозумілі в розрізі року-двох – без жалю змінює напрямок і шукає далі, навіть якщо для цього треба щось довчити чи опанувати.

«У найближчі роки саме зумери будуть складати понад 50% працюючих людей. Це вже впливає і буде впливати на ринок праці. Тому компаніям доведеться ставати ще більш гнучкими, маневреними і адаптивними до співпраці з цим поколінням».

Що допоможе у наймі цифрових аборигенів?

Анна Васюхно, засновниця рекрутингової компанії A-HR

Цю думку поділяє і Анна Васюхно, засновниця рекрутингової компанії A-HR. «Транслюйте гнучкість компанії, наголошуйте на конкретних можливостях, розповідайте про актуальні проєкти, в які хоча б теоретично можуть залучити вашого зумера – адже в нього доволі сильний запит на професійне зростання», – рекомендує Анна.

Також треба бути готовим до того, що на співбесіді молодий кандидат одразу поставить питання «А чи можна не ходити в офіс?». Зумери не люблять чіткі графіки, часто просяться працювати дистанційно чи хоча б у гібридному форматі. Для них дуже важливий work-life balance, але якщо роботодавець пропонує солідну фінансову винагороду – зумери готові на понаднормову роботу.

Зумер буде вдячний рекрутеру не лише за вакансію, а й за планування майбутнього і додаткові переваги. Це може бути навчання, закордонне стажування тощо.

Варто пам’ятати, що це покоління завжди нетерпляче і нервово чекає не фідбек. Якщо роботодавець відмовив – бажають в деталях знати чому. Адже зумери відверті і вимагають цього від інших. Часто вони чесно зізнаються, що не погоджуються на пропозицію, адже чекають більш солідного оферу від іншої компанії. І попри все це плюс для найму. Адже представники старших поколінь сором’язливо мовчать про «інші варіанти», затягуючи процес найму.

Щоб зумери активно відгукувались, вакансія має бути гідно представлена. Раджу уникати архаїзмів на кшталт «молодої дружелюбної команди» або «кави з бубликами». Опис вакансії має бути конкретним і чітким, щоб за лічені секунди привернути увагу зумера. Інакше він помчить далі J.

Уникайте надто підкресленого сленгу, адже спроба рекрутера таким чином наблизитися до молоді видається нещирою. Краще більше уваги приділити більш чіткому формулюванню задач через призму професійного зростання і вигідних можливостей.

Іноді трапляється, що кандидат хоче познайомитися з майбутньою командою перед тим, як прийняти фінальне рішення стосовно нової роботи – і до цього треба поставитися з повагою, організувати міні-зустріч.

«На співбесіді з зумером завжди акцентуйте увагу на його особистому внеску, який буде важливий для компанії, і що він буде цінуватися. Адже молодому кандидату дуже важливо відчувати, що він робить гідну, значущу справу», – говорить Анна. 

P.S Поки ми аналізуємо зумерів, вчені вже бурхливо обговорюють нових «альфа». Це покоління, яке почало народжуватись після 2010 року. Навіть Instagram трохи старший за них :). Кажуть, що хто-хто, а вони точно будуть справжньою загадкою і для рекрутерів, і для роботодавців, і для суспільства в цілому. Ну що ж, почекаємо :).