5 правил для рекрутерів, які спростять життя вам і вашим кандидатам

Pro-Recruitment Community – спільнота, створення якого ініціював СЕО CleverStaff Володимир Курило. Таким чином ми хочемо об’єднати власників бізнесу, топ-професіоналів і лідерів думок українського рекрутингу, щоб разом формувати стандарти професії. 29 травня відбулася вже друга зустріч у рамках цього проекту. Гостем заходу стала Віка Придатко – founder VPteam і натхненник команди вільних рекрутерів. Вона розповіла про те, як давати зворотний зв’язок замовнику, чому потрібно ставити себе на місце кандидата і як закривати вакансії віддалено. 

 
5 правил для рекрутерів, які спростять життя вам і вашим кандидатам

1. Делікатність – must в рекрутингу

Делікатність – це повага до психологічних кордонів і інтересам кандидата. Як мінімум прочитайте профайл людини і розумійте, з ким ви взагалі спілкуєтеся, не робіть спам-розсилки, не вимагайте і не хаміть.

Рекрутинг – це вибудовування відносин. Якщо ви будете наполегливо звертатися до людини зі своєю пропозицією, це ні до чого доброго не приведе. Є такі рекрутери, які заносять програмістів в чорний список через те, що людина не прийняла їх офер.«Я щиро дивуюсь такому ставленню. Колеги, рабство відмінили. У нас 21 сторіччя на дворі. Продовження ненав’язливої і в міру friendly комунікації навіть після відмови зайвою не буде. У мене були випадки, коли кандидати писали мені першими через півроку-рік після початкової відмови і самі запитували про вакансію», — каже Віка.

2. Давайте фідбек замовнику, навіть якщо він негативний

Говоріть як є. Буває, що люди не усвідомлюють, яким тоном вони задають питання або ведуть переговори. «Одного разу один з наших кандидатів дав фідбек, що замовник спілкувався з ним нібито зверхньо. Ми попросили дозвіл і показали скрін цього листування самому замовнику», – згадує Придатко. На що він відповів: «Я навіть не думав, що це так сприймається». Наступного разу він уже контролював цей момент».

Якщо ви будете занадто підлабузнюватися перед клієнтом (неважливо, це внутрішній або зовнішній рекрутинг), то ніколи не зрозумієте, як реально йдуть справи з вашою вакансією.

3. Не підставляйте своїх кандидатів

Люди «йдуть» на людей, а не на бонуси або корпоративну культуру. Якщо ви бачите, що замовник не зовсім сумлінний, то працюючи з ним, ви підставляєте не тільки себе, але і своїх кандидатів. Адже їм далі ще працювати разом. «Звичайно, бувають ситуації, коли ви не можете вибирати замовника. Тоді візьміть від цієї співпраці досвід комунікації :)», — уточнює Віка.

4. Пояснюйте кандидату, навіщо ось це ось все

Усі, особливо айтішники, люблять розуміти, навіщо ви задаєте те чи інше питання. Крім цього, ви і самі повинні давати собі звіт, що ви конкретним питанням намагаєтеся з’ясувати у кандидата.

Я не дуже вірю в чек-листи. Це нічим не допоможе, якщо рекрутер сам не розуміє, що конкретна інформація йому дасть.

5. Не протиставляйте гроші і «горять» очі, це взаємопов’язано.

Роботодавці часто поводяться так: «Я хочу, щоб у кандидата горіли очі і він вірив в бізнес так само, як і я». При цьому зарплати на таких позиціях не завжди конкурентні. Але правда така, що коли очі голодні, вони горіти не будуть.

Кандидати не можуть вірити в ваш бізнес так само, як і ви, – вважає Віка. – Хіба що у них є частка в компанії. При цьому мотивація – це те, що неможливо штучно підвищити. Робота повинна драйв зсередини. В іншому випадку, це рано чи пізно приречене на провал.

Зараз ринок належить кандидатам, а не компаніям. До цього призвела демографічна яма 90-х років, також багато фахівців поїхали за кордон. Щоб залучити крутих людей, без роботи над брендом роботодавця не обійтися. І тут важливо розуміти, що кандидат сприймає компанію через рекрутера. Це якась перша точка контакту. І нікому не хочеться спілкуватися з людиною, з яким нудно, нецікаво, і він ще й набридає. Тому один з головних порад від Віки – не ускладнювати життя кандидата. І буде і вам, і йому щастя.

Матеріал підготовлено спеціально для work.ua