Звільнити не можна залишити. Три типи співробітників, які отруюють вашу компанію вже сьогодні

Погано мотивовані співробітники або незлагоджена робота колективу може коштувати бізнесу чималих втрат. Ми дізналися, як вчасно розпізнати і знешкодити співробітників, які отруюють і підривають бойовий дух команди.
Як в родині не без …. ви і самі знаєте кого, так і в компаніях часто можна зустріти того самого співробітника, який отруює колектив. Це він в’яже павутину пліток на кухні, намагаючись замість цукру в каві змішати думки колег. Це він налаштовує колектив проти начальника, а сам регулярно «стукає» на всіх того ж начальнику. Мати таке «зіпсоване яблуко» в компанії – все одно що тягти старий чемодан без ручки: важко, собі ж дорожче та й нема чого зовсім. Вчасно визначити і знешкодити такого співробітника – означає зберегти гроші, час і, головне, нерви. Тому на порталі Inc. ми знайшли для вас опис трьох типів «токсичних» співробітників.
Читайте, аналізуйте і хай буде з вами успішна мотивована команда!
Володарі драми або інтригани
Якщо у вас в офісі немає співробітника – Короля драми, терміново біжіть купувати лотерейний квиток, ви щасливчик. Такі люди є мало не в будь-якому колективі. Вони ведуть себе так, ніби все життя – це реаліті-шоу, де обов’язково потрібно грати на публіку. Але не просто грати, а бажано змішати всі карти, розпустити побільше інтриг і пліток, зробити парочку доносів і натяків, приправити все це недомовками і спостерігати, що з цього вийде.
Але їх підступи не обмежуються лише співробітниками. Інтригани особливо люблять обговорювати управлінців і власників компанії. І роблять це так захоплено, що часто заражають своїм «отрутою» інших членів команди, а це значно підриває авторитет керівництва. Особливо схильні до їх впливу новачки і співробітники, які займають нейтральну позицію.
Найнеприємніше, що на Володарів драми дуже складно впливати. По-перше, їх діяльність часто соціальна, що робить їх улюбленцями колективу. По-друге, юридично їх майже неможливо покарати, оскільки зі своїми прямими обов’язками інтригани справляються майже ідеально. Але «майже» не означає «завжди», тому, якщо ви знайшли у себе такий «кадр», стежте за ним пильно: рано чи пізно Король драми зробить помилку.
Жертви
Другий тип «отруйних» співробітників – це любителі грати роль Жертви. Вони ніколи не беруть відповідальність на себе. У них завжди на все є виправдання. А якщо хто і винен, то точно їх колега, але не вони самі. Така поведінка дуже отруює колектив. Адже часто колеги Жертви, не бажаючи ставати винними в чужих «проколи», і самі підключаються до гри.
До цього ж типу відносяться співробітники, які занадто часто хворіють або відпрошуються з роботи, посилаючись на стан здоров’я. Часта відсутність «вічно хворіють» змушує колег брати на себе більше роботи і чужу відповідальність, що викликає дуже бурхливе обурення.
Боротися з такими прогульниками потрібно, вдаючись до ретельного контролю. Допускати їх до роботи можна тільки після надання довідки від лікаря. При цьому давши зрозуміти, що кількість днів, які можна пропустити, строго обмежена. Для всіх. Без єдиних винятків. Ніяких фаворитів і «любимчиків».
Бунтарі
Бунтівники – це співробітники, які не визнають ніяких правил. Вони чомусь приймають будь-які правила за тотальний контроль і оголошують їм рішучу війну. Бунтівники проти всіх правил! І простих, і складних. Якщо в компанії існує дрес-код, який забороняє носити рвані джинси, але є «вільні» п’ятниці, – в п’ятницю такі співробітники обов’язково будуть в рваних джинсах. Якщо в компанії існує особлива процедура для вирішення тих чи інших завдань і процесів, вони обов’язково відхиляться від скрипта.
Небезпека таких співробітників в тому, що їх «війни за свободу прав» залучають багатьох прихильників. А це підриває будь-які встановлені в компанії правила і процеси. При найгіршому розвитку подій Бунтівники стають лідерами, йдуть і забирають з собою кращих працівників.
Але не поспішайте прощатися з такими співробітниками. Адже при правильному підході їх можна перетворити з опонентів в соратників. Саме вони можуть дати компанії «друге дихання», зруйнувати старі, скам’янілі і неробочі інструменти і тим самим підштовхнути до зростання.
Щоб схилити їх на свій бік, пам’ятайте: Бунтівники прагнуть впливати на ситуацію, а не працювати за чужою вказівкою. Найкраще зосередити енергію таких співробітників в PR або направити їх потенціал в переговорну діяльність компанії. При цьому варто домовитися з ними про те, що певні правила будуть дотримуватися і далі. Інакше їх поведінку змусить нагадувати і замислюватися про вседозволеність інших членів команди.
Висновок: формування ідеальної команди – найскладніший виклик для будь-якого керівника. Будьте уважні при підборі членів колективу. А щоб зберегти баланс, ми наводимо тут шість якостей конструктивних співробітників. Детальніше про це – в інфографіці від порталу Entrepreneur:

 

ЯкВиявитиТоксичногоСпівробітника

Ваші друзі з CleverStaff