Співбесіда англійською мовою: питання, відповіді

Співбесіду англійською доведеться пройти кожному, хто збирається влаштуватися на роботу в англомовних країнах. Крім того, деякі компанії проводять співбесіду англійською кандидатів на позиції, на яких цією мовою потрібно спілкуватися з клієнтами. На цьому етапі у більшості претендентів виникають проблеми. Поговоримо більш детально про те, як проходить інтерв’ю англійською і що потрібно врахувати при підготовці.
співбесіда англійською

Часто здобувачів при спілкуванні з рекрутерами підводить саме самопрезентація. Люди починають панікувати, губитися, забувати слова і фрази, які в інших умовах ніколи б не забули. Це проблема неправильного настрою. Перед тим як зв’язатися з HR для співбесіди англійською в IT, крюингу або інших сферах, пам’ятайте, що:

  • Ваше резюме зацікавило роботодавця, тому не тільки ви зацікавлені в цій роботі, але і вона в вас;
  • Супровідний лист ви теж писали не рідною мовою, вас відмінно зрозуміли і HR вже розуміють, що ваш рівень знань досить високий;
  • Можливо, ви вже спілкувалися з потенційним роботодавцем по телефону або скайпу, і успішно пройшли цей етап.

Пам’ятайте, що до моменту співбесіди ви вже вирішили відразу кілька важливих завдань, тому роботодавець підходить до вас з певною довірою. Найголовніше – не нервувати і розуміти, що якщо вас запросили на співбесіду на роботу англійською, це вже велика перевага. Налаштуйте себе так, як ніби планується проходження стандартного інтерв’ю. Це вам допоможе.

Як правильно підготуватися?

інтерв'ю англійською
Перед співбесідою англійською діалог варто опрацювати. Розглянемо чотири основні аспекти, яким потрібно приділити особливу увагу перед інтерв’ю.

Продумайте питання і відповіді

Як правило, діалог на співбесіді йде з питань в професійній сфері. Наприклад, при співбесіді в крюїнгу англійською питання і відповіді повинні стосуватися вашого розуміння в морській сфері. Якщо ви збираєтеся працювати в готельно-ресторанному бізнесі, інтерв’ю буде проходити з урахуванням специфіки цієї роботи. Постарайтеся дати всі відповіді на можливі запитання заздалегідь, ще до співбесіди. Яких саме знань може торкнутися перевірка HR-менеджера і які питання по вашій діяльності він може задати? Це дасть вам певну фору.

проговоріть питання

Відповіді на питання на співбесіді англійською необхідно не тільки продумати, але і проговорити. Найкраще зробити це з кимось із рідних чи знайомих, але можна і перед дзеркалом. Попрацюйте над формулюваннями і визначте темп мови, який підходить вам більше всього. При проходженні співбесіди на англійській мові багато хто намагається показати свої знання, намагаючись взяти занадто швидкий темп. Необов’язково говорити занадто швидко, навпаки, це може викликати труднощі в комунікації з менеджером і вам може бути складно формулювати думки. Говоріть так, як вам зручно.

Вкажіть сильні сторони

На співбесіді англійською для механіків, в крюингу, в готельному бізнесі вам потрібно буде представити себе, як фахівця в своїй справі. Тому список ваших переваг, як кандидата, необхідно обміркувати заздалегідь. Рекрутери обов’язково запитають, чому саме ви найкраще підходите для цієї посади. Від цього може залежати успіх в прийомі на роботу або в перекладі в закордонну філію компанії.
Для початку візьміть аркуш паперу і запишіть всі плюси, які зможете пригадати:

  • освіту;
  • досвід роботи на аналогічній посаді;
  • навички та вміння;
  • нагороди на робочому місці.

Кожен пункт, який ви вкажете, необхідно аргументувати. Розкажіть про те, як ви працювали на аналогічних посадах, покажіть свої знання, можливо, згадайте позаштатні ситуації, які вдалося ліквідувати за вашою участю. Якщо вас заохочували за хорошу роботу, про це також потрібно розповісти.
Але велика помилка кандидатів – вони приділяють розповіді про свої переваги занадто багато часу. Відповіді і аргументація повинні бути лаконічними. HR-менеджеру не потрібно розповідати про плюси цілу годину. Йому важливо, як ви подасте себе, як кандидата. Для розповіді про свої успіхи вистачить і кількох хвилин.

Вкажіть слабкі сторони, які вдалося подолати

Як відомо, ідеальних кандидатів не буває, і у кожного є певні недоліки. Тому будьте чесні з собою і фахівцем, з яким буде проходити інтерв’ю. Якщо ви розповісте роботодавцеві про проблеми, які вдалося подолати, ви не покажете себе слабким. Навпаки, рекрутер сприйме вас, як фахівця, який не соромиться своїх проблем і боротьби з ними. Це важливо, оскільки компаніям потрібні співробітники, які готові долати свої мінуси.
Наприклад, при співбесіді до готелю англійською на посаду адміністратора, можна розповісти, що у вас виникли проблеми з програмним забезпеченням, але потім ви впоралися з цією проблемою. Якщо ви збираєтеся влаштуватися в крюїнг-компанію, але у вас були труднощі з роботою на суднах, які ви подолали – не соромтеся цього.

Про що говорити на співбесіді?

питання на співбесіді англійською
Отже, настав день X і вам доведеться проходити інтерв’ю. Ви вже підготувалися, тому без паніки! Розглянемо основні блоки, з яких складаються такі співбесіди і розберемо відповіді на незручні запитання.

Tell me about yourself. – Розповідь про себе

Перше, що вам запропонує рекрутер – розповісти про себе англійською на співбесіді. Це дуже відповідальний етап, адже перше питання формує думку про вас в цілому. Якщо ви впораєтеся з цим завданням, заслужите величезний бонус, і HR може пробачити деякі помилки в подальшому, якщо ви зможете зробити на нього враження.
Пам’ятайте, під час розповіді про себе ні в якому разі не можна говорити про особисте. Рекрутеру байдуже, яких домашніх тварин ви тримаєте, чим займаєтеся поза роботою, і який улюблений мультик у вашої дочки. Говорити необхідно про професійні якості. Коротко уявіть себе, розкажіть про наступні моменти:

  • який у вас досвід роботи;
  • в яких компаніях ви працювали;
  • на якій посаді.

Наприклад:
I’m an HR manager with 5 years of experience for Fortune 500 companies. – Я HR-менеджер з досвідом роботи 5 років, і працював в компаніях зі списку 500 найбільших організацій світу.
Це лаконічна та інформативний відповідь. Бажано назвати хоча б кілька компаній, в яких ви раніше працювали.
У цьому блоці рекрутер може задати питання: what is your educational background – яка у вас освіта? Ви вже вказували цю інформацію в резюме, але розповідаючи про себе, краще згадати про це ще раз, і, можливо, представити рекрутеру підтверджуючі документи – дипломи, сертифікати і т.д. Приблизна відповідь буде наступною:
I graduated in (галузі IT, Engineering) from (назва навчального закладу) – Я отримав освіту за спеціальністю … в …

I completed a B.A. in Physics at California University. – Я отримав наукову ступінь бакалавра з фізики в Університеті Каліфорнії.
Відповідаючи на питання про освіту, розкажіть не тільки про школу і вузі, який закінчили. Відвідували факультативи (extracurricular activities)? Повідомте HR-менеджеру про це. Проходили практику (internship)? Це важлива інформація. Чи маєте досвід виступу на будь-яких конференціях (conferences)? Не забудьте про це згадати.
Пам’ятайте, рекрутера цікавить в першу чергу профільна освіта. Наприклад, якщо ви влаштовуєтеся в крюїнг і отримали диплом у сфері судноплавства – це важливо. Якщо при цьому ви пройшли курси англійської мови – це важливо. Якщо ви паралельно вчилися на кінолога – це рекрутеру не цікаво.

What are your strengths and weaknesses? – Які ваші сильні та слабкі сторони

Як ми говорили вище, при підготовці необхідно відразу продумати список своїх сильних і слабких сторін. При співбесіді на роботу англійською вас обов’язково про це запитають. Перша перевага будь-якого співробітника – досвід. Розкажіть про нього докладніше, наприклад:
I have spent the last five years developing my skills as a customer service manager for ABC Inc., where I have won several performance awards and been promoted twice. – Останні 5 років я поліпшував навички менеджера з обслуговування клієнтів в компанії ABC Inc., де був кілька разів нагороджений за відмінну роботу і двічі був підвищений на посаді.
Утримайтеся від розповідей про роботу, яка не була пов’язана з посадою, на яку ви хочете влаштуватися в іноземній компанії. Рекрутеру цікавий, в першу чергу, професійний досвід. Згадуйте головні місця роботи в вашому житті, на яких ви досягли найбільших успіхів.
Уникайте неконкретних фраз, таких як “я багато чому навчився на цій роботі”, говорите конкретно, чому саме ви навчилися. І не варто повідомляти про те, чи подобалася вам посада, на якій ви працювали. Утримайтеся від суб’єктивних оцінок.
Якщо у вас немає професійного досвіду і ви тільки починаєте працювати в даній сфері, доведеться переконати HR-менеджера в тому, що ви не тільки зацікавлені, але і дійсно готові до роботи.
Наприклад:
Although I love my current role, I feel I’m now ready for a more challenging assignment and this position really excites me.
Незважаючи на те, що мені подобаються мої поточні обов’язки, я відчуваю, що готовий до більш відповідальних викликам і ця робота мене дійсно надихає.
Обов’язково розкажіть про свої сильні сторони. Тут не потрібно скромності, оскільки HR-менеджер повинен зрозуміти, що втратить компанія, якщо не візьме вас на роботу. Наприклад, варто згадати такі якості:

  • flexible – швидко звикаю до нових обов’язків;
  • hard working – працьовитий;
  • outgoing – комунікабельний, добре знаходжу спільну мову з іншими людьми;
  • dependable – надійний;
  • honest – чесний;
  • ambitious – амбітний;
  • a team-player – “командний гравець”, добре адаптуюся в колективі;
  • a seasoned specialist – фахівець з досвідом роботи.

Пам’ятайте, ваші переваги повинні бути аргументовані. Не обов’язково перераховувати всі свої якості, досить 3-4, які ви можете переконливо обґрунтувати для рекрутера.
Безумовно, вас запитають і про недоліки. Кожен HR знає, що ідеальних претендентів не буває. Будьте чесні, розкажіть про мінуси. Але будь-який недолік можна уявити, як перевага, наприклад:
I sometimes am slower in completing my tasks compared to others because I really want to get things right. I will double or sometimes triple-check documents and files to make sure everything is accurate. – Іноді я можу робити роботу повільно, але це тому що я намагаюся зробити її правильно. Я можу двічі, а іноді і тричі перевіряти документи, щоб переконатися, що вони оформлені правильно.

Where do you want to be five years from now? – Де б ви хотіли опинитися через п’ять років?

співбесіда англійською діалог фото 4
Одне з найпідступніших питань будь-якої співбесіди. Головне завдання HR-менеджера – зрозуміти, чи пов’язує здобувач себе з цією роботою або розглядає її, як тимчасовий варіант, “трамплін”. Такі співробітники компаніям не потрібні, тому потрібно показати, що ви тут всерйоз і надовго.
Безумовно, від вас ніхто не вимагає абсолютного прогнозу свого майбутнього. Головне завдання здобувача в цьому блоці полягає в тому, щоб донести, що він готовий працювати на цьому робочому місці протягом тривалого часу, розраховує поліпшення своїх професійних навичок, готовий до розвитку, і бажає зробити кар’єру. Відповідь на це питання потрібно почати так:
I would have preferred to … – На той час я б хотів …
Рекрутеру понравятся следующие ответы:

  • to improve skills – покращити навички;
  • to be more productive – підвищити продуктивність;
  • to achieve a higher position – домогтися підвищення в посаді;
  • to build a career here – зробити кар’єру;
  • to take on interesting projects – реалізовувати цікаві проекти.

Якщо ви покажете, що налаштовані працювати в цій компанії довго, це серйозно підвищить ваші шанси на отримання посади.

Please give me an example of a time when you had a problem with a supervisor/co-worker and how you approached the problem. – Наведіть приклад вирішення проблем з керівником або співробітниками

На жаль, на робочих місцях не обходиться без конфліктів, особливо в колективах, які віддані своїй справі і мають різні погляди на розвиток проекту. Способи вирішення розбіжностей – одна з кращих характеристик якостей людини. Тому такі питання рекрутери задають досить часто.
Напевно такі проблеми виникали і у вас. Розкажіть рекрутеру, як ви їх вирішили. Знову ж таки, не варто розповідати тривалу історію про те, як конфлікт йде корінням в стародавні часи. Все що від вас вимагається – коротко описати причину і заходи, які ви зробили для вирішення ситуації.

What are your salary requirements? – Які у вас запити по заробітній платі?

На питання про заробітну плату у вас повинен бути заздалегідь готовий відповідь. Ще перед співбесідою ви повинні точно знати, яку суму ви бажаєте отримувати на місяць або за реалізований проект. Однак на першій співбесіді не варто поспішати з озвучуванням суми. Спочатку спробуйте з’ясувати у рекрутера, який рівень заробітної плати передбачений на цій посаді в компанії. Альтернативний варіант – повідомте рекрутеру, що хотіли б отримати більше інформації про дану вакансії перед тим як почати обговорення зарплати:
I need more information, pertaining to the position, before we could start salary discussion.
Також можна дати рекрутеру і розпливчастий відповідь, наприклад:
I’m sure, you’ll offer a salary that’s considered competitive in the current field. –
Я впевнений, що ви запропонуєте мені конкурентну зарплату в моїй сфері.
Якщо ж ви маєте намір обговорити питання заробітної плати відразу ж, підійде таке формулювання:
I suppose, $50,000 per year is typical based on requirements and responsibilities. –
Беручи до уваги мої обов’язки на робочому місці, кращий рівень зарплати – $ 50 000 в рік.

Why are you leaving your current job? – Чому ви йдете з поточної роботи?

Ще одне незручне запитання, яке задають на співбесідах – чому ви вирішили піти з поточної посади. Може вас не влаштовує ваш дохід? Може з вами просто некомфортно працювати? Безумовно, компанії не потрібні проблеми. Тому відповідь на питання має бути акуратним.
Кращою відповіддю буде:
I am looking for a more challenging position. – Я шукаю більш відповідальну посаду.
Ніколи не потрібно погано відгукуватися про попереднє місце роботи. Намагайтеся говорити хороше, але вказуйте, що шукаєте краще. Розкажіть, чому ви влаштувалися в компанію з якої пішли або йдіть, і не забудьте додати, що принесете немало користі новому роботодавцю.
Якщо вас звільнили з попереднього місця роботи, не варто говорити про те, якими все навколо були поганими. Скажіть, що вас змусили піти, але на те були свої причини. Припустимо розповісти рекрутеру про те, що ви потрапили під скорочення (had to cut) або компанія припинила свою діяльність і закрилася (was out of business).
Якщо ж ви пішли з роботи за власним бажанням, не слід вдаватися в подробиці. Розкажіть, наскільки важливий для вас був отриманий досвід, але ви бажаєте розвиватися, і шукаєте більш цікаві завдання і нові можливості для професійного зростання.

Why should we hire you? — Чому ми маємо найняти саме вас?

Як правило, це завершальний питання на кожній співбесіді, і вам обов’язково потрібно бути до нього готовим. Кращий спосіб переконати рекрутера в тому, що йому потрібні саме ви – розповісти про двох своїх унікальних якостях, які точно знадобляться компанії, в яку ви влаштовуєтеся. Розкажіть про те, що отримає компанія саме вас, наприклад:
My years of experience in this industry make me sure I can do this job and bring added value. I’ve gained a reputation as a key player when it comes to negotiations. In my last job I was able to negotiate profitable business deals. I know this business from the ground up, and you can be assured that I know what I’d be getting into as a sales manager here. – 
Мій досвід в даній сфері дає мені впевненість, що я впораюся з цією роботою і зможу внести вклад у загальну справу. Мене вважають лідером, коли мова йде про переговори. На попередньому місці роботи я міг домовитися про вигідні угоди. Я добре знаю цю сферу і можу вас запевнити, що розумію свої обов’язки на посаді менеджера з продажу.
Не намагайтеся уявити себе, як кращого фахівця в своїй галузі. Рекрутери вам все одно не повірять. Намагайтеся говорити лаконічно і переконливо, щоб HR-менеджер зрозумів, що ви дійсно впевнені в собі.
Співбесіда англійською мовою – це серйозне випробування для будь-якого претендента. Невпевненість в собі, погана підготовка, неточні відповіді на питання – все це може привести до провалу інтерв’ю. Тому до будь-якогї співбесіди необхідно готуватися заздалегідь, продумати всі відповіді. Під час спілкування з рекрутером, необхідно показати впевненість і прагнення отримати саме цю посаду, саме в цій компанії. Ваше головне завдання – пояснити HR-менеджеру, що саме ви підходите на цю посаду і ви готові принести реальну користь компанії, вивести її на новий рівень.