Лайк, коммент … і рекрутування в Інстаграм

Інстаграм починався в 2010 році, як додаток для обміну фотографіями їжі і ліфтолукамі. З тих пір пройшло дев’ять років. І зараз вже більше 1 мільярда користувачів щодня виставляють на цій платформі сотні тисяч красивих, смішних, дивних картинок. Соцмережа стала свого роду щоденником для своїх користувачів. А разом з цим швидко перетворилася і в справжній бізнес-майданчик, де можна купити що-завгодно, побудувати особистий або корпоративний бренд, завести корисні знайомства. Рекрутери не залишилися в стороні від популярності Інстаграма і використовують його, як сучасний інструмент своєї роботи. Як же насправді можна успішно шукати персонал в цьому додатку, де величезна кількість людей раз у раз постять селфі і сторіс з відпустки?

 

Давайте опублікуємо фотографію дівчини за ноутбуком, напишемо «зазивательскій» пост і будемо чекати відгуків. Така стратегія не принесе вам бажаного результату. Адже тут пошук майбутніх співробітників прямо «в лоб» не працює. Ви просто витратите час даремно. Але є кілька напрямків, розвиваючи які, ви дійсно зможете реалізовувати рекрутування в Інстаграмі.

Бренд – всьому голова

Інстаграм – ідеальний майданчик для створення бренду. Як вашого особистого бренду, так і бренду вашої компанії для подальшого залучення кращих фахівців.

  • Бренд роботодавця. За допомогою активного профілю в Інстаграм ви можете розповідати про свою компанію. Стокові фото не викличуть у людей емоцію. Вам необхідно підняти завісу, щоб люди могли заглянути на реальну «кухню» компанії. Ваші потенційні передплатники та колеги хочуть мати подібні, з роботодавцем, ціннісні орієнтири. Вони часто шукають унікальне і захоплююче місце роботи. І як раз за допомогою Інстаграм ви можете показати, що саме ваша компанія такою є. Один з успішних корпоративних акаунтів – профіль бренду одягу @Burberry. Крім картинок з одягом, вони постять круті фотографії Лондона, де знаходиться компанія, закулісні фотографії з фотосесій, показів мод, зйомок журналів тощо. Інший приклад – всесвітня мережа кав’ярень Starbucks. Вони взагалі завели окремий акаунт @StarbucksJobs і там публікують забавні фотографії співробітників, інформацію про свої вакансії і дають поради, як підготуватися до співбесіди, щоб стати частиною їх корпорації.
  • Особистий бренд. Ви можете використовувати не тільки профіль компаній, але і свій особистий Інстаграм-профіль. Видихайте, він може бути не таким офіційним, як того вимагає LinkedIn. Адже рекрутинг в Інстаграмі – не пряма функція. Хоча тут ви також можете розповідати про свої професійні досягнення, але без зайвого офіціозу і шаблонів, простими словами і з гумором. Ваші фотографії з відпочинку або з пікніка в компанії друзів – будуть говорити самі за себе. Ви – звичайна людина зі своїми захопленнями, труднощами і перемогами. При цьому ніхто не заважає вам періодично писати про робочі моменти, постити інформацію за відкритими вакансіями і спілкуватися з претендентами в коментарях. Але варто пам’ятати, що Інстаграм – це територія неформального спілкування. Тому якщо ви відчуваєте, що кандидат дійсно підходить і відкритий до більш серйозної комунікації, то пропонуйте перевести переписку на пошту.

Як зробити Instagram ефективним інструментом рекрутингу

Ми приготували кілька порад, як вести Інстаграм і впроваджувати його в свою професійну рекрутингову діяльність.

  • Подбайте про візуальний контент. Надихаючі фотографії з офісу, з колегами, з відпустки плюс цікаві історії будуть говорити про вас, як про людину з насиченим життям. І потім, коли ви напишете щось про відкриту вакансію, у підписників (реальних і потенційних) не створюватиметься враження, що ви з’являєтеся тут тільки «за розрахунком». Якщо хочете прокачати саме візуальну складову, то варто звернути увагу на такі ресурси як Canva, icons8, Unsplash, VSCO, де ви зможете створити колаж, накласти фільтри і зробити напис на фото.
  • Перетворіть ваші ключові слова в хештеги і використовуйте їх в своїх публікаціях. Будь-яке слово, яке починається зі знака # автоматично стає посиланням, клікнувши на яку ви побачите інші публічні посади з цим же хештегом. Найчастіше це пости різних людей, оголошення та новини на одну і ту ж тему. Уривайтеся в цей потік. Ваш рекрутинг в Instagram може починатися з поста з такими очевидними словами: #recruitment, #jobs, #talent. Не знаєте, який хештег найпопулярніший в конкретній ніші? Не біда. Використовуйте сервіси, які зорієнтують в цьому питанні: Hashtagify, keyhole та інші.
  • Підписуйтесь, коментуйте і лайкать. Слідкуйте за колегами і конкурентами. Така активність допоможе вам у формуванні власного бренду, посприяє органічного збільшення охватов і кількості передплатників, серед яких можуть бути і потенційні кандидати.

Рекрутування в Instagram не принесе вам блискавичний результат, але стане в нагоді для гри “в довгу”. Найголовніше, що ви там можете отримати – це дружелюбність і інтерес з боку майбутніх кандидатів. Позитивне ставлення до вас і вашої компанії, вибудований бренд і корпоративні цінності, про які ви заявляєте публічно, іноді грають більшу роль, ніж “плюшки” по вакансіях. Особливо це актуально для представників покоління Z, які є найбільш бажаними кандидатами на велику кількість вакансій.
Якщо Інстаграм – більше допоміжний інструмент, то професійний софт для підбору персоналу – просто must в наш час. Разом з CleverStaff ви зможете швидко і ефективно працювати, кожну 5 відкриту позицію закривати з власної бази, економити в рік більше 10 тижнів робочого часу. Дізнайтеся більше про можливості софту тут.