Як знайти лінійний персонал, який не звільниться через місяць

Часто рекрутери починають свій професійний шлях з підбору лінійного персоналу. Що це за фахівці, на що звертати увагу при їх пошуку і чому велика плинність кадрів може зіпсувати все?

Лінійний персонал – це співробітники, які виконують базові функції в будь-яких компаніях, особливо на виробництвах і в торгівлі. Найчастіше це найчисленніша частина колективу, яку поділяють на такі категорії:

  • Без спеціальної освіти і без досвіду роботи. Таким працівникам досить пройти невелику стажування або вступний курс безпосередньо в компанії. Це продавці, касири, кур’єри, оператори колл-центрів, консультанти, охоронці.
  • Зі спеціальною освітою. Виконання роботи на таких позиціях вимагає особливих знань. Це будівельники, косметологи, перукарі, менеджери з продажу, масажисти, водії.
  • З профільною освітою. Це лікарі, вчителі, співробітники банку, тобто позиції, для роботи на яких просто необхідний досить високий рівень знань своєї сфери.

Причини плинності

Найголовніша проблема підбору лінійного персоналу – велика текучка кадрів. Перша причина цього – маленька заробітна плата. Для таких працівників рівень доходу чітко позначений “на березі” і в більшості випадків не передбачає ніякої бонусної системи. Особливо це стосується працівників без освіти і досвіду. При цьому вони розглядають свою роботу як тимчасову і часто можуть відноситься до неї несерйозно і безвідповідально. Друга причина – це те, що люди швидко втомлюються від монотонної роботи. І якщо зменшити плинність по першій причині може сам роботодавець, то на другу причину більш пильніше варто звертати увагу рекрутеру. Адже саме він повинен розуміти, наскільки конкретна робота підходить тому чи іншому кандидату.

Поради рекрутерам і роботодавцям

  • Працюйте з вузами. Студенти не з чуток знають, що таке лінійний персонал. Молодь завжди хоче швидше набратися досвіду роботи. Та й додатковий заробіток не буде зайвим. Тому вони часто розглядають такі позиції як стартовий майданчик. Налагодивши співпрацю з вузами ви можете отримати зацікавлених потенційних співробітників. Чи захоче студент розвиватися у вас в компанії, коли вже набереться досвіду, буде залежати тільки від політики керівництва та реалізованих підходів в HR-напрямку.
  • Впроваджуйте реферальную систему. Співробітники, які вже працюють в компанії, стають свого роду “адвокатами” бренду. І, напевно, можуть порадити когось із знайомих на відкриті позиції. Щоб мотивувати охочіше розповідати про вакансії потенційним претендентам, можна ввести фінансовий бонус за “приведеного” друга, який успішно пройде співбесіду.
  • Дбайте про співробітника. Нормований графік роботи, розташування офісу, дотримання норм законів про працю – це все може вплинути на догляд лінійного персоналу. Рекрутеру варто заздалегідь обговорити всі “небезпечні” зони з потенційним співробітником і подбати про те, щоб вирішити виниклі питання. Можливо, у вас є розвозка для тих, хто далеко живе, або переробка додатково оплачується.
  • Прив’яжіть бонуси до терміну роботи в компанії. Ситуація, коли касир набирається досвідом і йде в інший магазин, де йому запропонували більш лояльні умови трапляється часто-густо. Фінансова мотивація поки залишається однією з найпотужніших для лінійного персоналу. Так що, якщо роботодавець хоче сформувати дійсно сильний колектив, то варто ввести систему бонусів в залежності від тривалості роботи на конкретній позиції.

Математика рекрутера

При підборі персоналу рекрутеру необхідно враховувати своєрідну математику. За статистичними даними ManpowerGroup, в середньому тільки 8-10% кандидатів будуть відповідати вашим вимогам. Так що припустимо, вам потрібно найняти 50 продавців. Для цього необхідно, щоб інформацію про вакансії отримали 5 000 осіб. В такому випадку до співбесіди дійде 500 кандидатів, і тільки 50 з них підійдуть. При цьому важливо розвивати свою базу кандидатів. Вручну це може бути трудозатно і передбачає багато рутинних завдань, включаючи збереження численних резюме. Для цього вже давно використовують професійний софт для підбору персоналу. В CleverStaff ви можете зберігати тисячі резюме і за допомогою функції автопідбору за пару хвилин знаходити тих, хто підійде під конкретний запит. Зацікавились? Тоді вам сюди.

Отже

Лінійний персонал необхідний практично всім. Такі співробітники часто виконують основні функції для того, щоб сам бізнес працював за налагодженою схемою. Закрити такі позиції буває непросто, але виконуючи наші поради і певну “математику” підбору, знайдуться всі. Удачі вам в пошуку!