Рекрутинг в соціальних мережах: 8 ефективних способів пошуку співробітників

92% рекрутерів використовують соціальні мережі під час підбору персоналу. І це не просто пасивний пошук співробітників і розміщення оголошень про вакансії в акаунтах компанії або на особистих сторінках. Ці майданчики дозволяють також активно шукати потенційних кандидатів, будувати з ними відношення і формувати бренд роботодавця. Завдяки широким можливостям, рекрутинг в соцмережах став вже окремим напрямком підбору персоналу, без якого в наш цифровий час не обійтись. Ми вирішили разібратись, якої стратегії потрібно дотримуватись, щоб “розкусити” рекрутинг в сомережах.
Щоб успішно займатись пошуками співробітників в соцмережах, потрібна особлива стратегія. Вона може бути направлена як на пасивних кандидатів, які не шукають роботу в даний момент, так і на активних претендентів, які в першу чергу перевірять ваші корпоративні акаунти, а потім вже відправлять резюме. Тому ви повинні попіклуватись про це заздалегідь. Ось декілька порад, як можна запровадити рекрутинг через соцмережі.
рекрутинг в соцмережах

Активно створюйте репутацію вашої компанії в соцмережах.

Розвивайте свій бренд, про який всі будуть знати, а значить – і бажати у вас працювати. Важливо стати авторитетом у своїй галузі. Справа в тому, що міленіали хочуть встановити емоційний зв’язок з компанією, в якій їм треба буде працювати. Дайте їм це, залучайте їх, передавайте робочу атмосферу, розповідайте про бонуси, діліться глобальними цілями, показуйте внутрішню кухню, давайте пряму мову співробітникам. Саме живий контент допоможе за допомогою рекрутингу в соціальних мережах органічно залучати кандидатів.

Знімайте відео для взаємодії з кандидатами.

Після того, як ви почали активності на вибраних ділянках, необхідно виводити взаємовідносини з підписниками на новий рівень. Крім фото, цікавих і корисних постів, не ігноруйте формат відео. За статистикою, відео – це джерело, з яким користувачі соціальних мереж можуть взаємодіяти в 10 разів частіше, ніж з будь-якою іншою формою контенту. Це вид контенту, який, на думку 52% спеціалістів з маркетингу у всьому світі, забезпечує найбільший відгук і залучення. Це пов’язують з тим, що людський мозок здатний обробляти візуальну інформацію в 60 000 разів швидше, ніж текст.
Формат, який можна розвивати в рамках пошуку співробітників в соціальних мережах:

  • live-відео, щоб можна було поспостерігати за справжнім життям колективу і відчути культуру компанії,
  • відповіді на запитання підписників,
  • навчальні відео, в яких ваші співробітники діляться професійними секретами,
  • успішні кейси компанії, надані у відео-форматі,
  • бекстейдж із заходів, в яких приймають участь співробітники.Зробіть співробітників своїми амбасадорами.

Одна із цілей соціальних медіа полягає в тому, щоб постійно збільшувати охоплення контенту. Попросіть своїх співробітників взяти участь в кампанії з рекрутингу в соцмережах і поділитись відповідними постами. Доведено, що особиста рекомендація має велику силу.

Беріть участь у групах LinkedIn.

За оцінками, 87% рекрутерів наразі використовують LinkedIn для пошуку талантів (55% використовують Facebook і 47% використовують Twitter). Не просто оптимізуйте профіль в LinkedIn, але й беріть участь у тематичних групах, активно спілкуйтесь там. При цьому це можуть бути не тільки рекрутингові спільноти, а й ті групи, де між собою спілкуються фахівці, яких ви хочете знайти.

Не Linkedin’ом єдиним.

Не є секретом, що у різних соціальних мереж є своя аудиторія. Те, що працює для LinkedIn, не обов’язково “зайде” аудиторії Facebook. Вивчіть це питання, проаналізуйте кількість лайків, спитайте своїх підписників, що їх цікавить більше за все у вашому профілі, загалом проявіть творчий підхід у цьому питанні. Не обмежуйтесь великою трійцею (Facebook, LinkedIn і Twitter), створюйте профілі на Snapchat, Instagram і YouTube.

Використовуйте рекламу в соцмережах.

Рекламні кабінети в соцмережах дозволяють більш прицільно налаштувати своє повідомлення на конкретну аудиторію (читай кандидатів вашої мрії). Використовуйте всі інструменти аналізу, досліджуйте інтереси і відслідковуйте кліки. Це все дасть вам інформацію, яка допоможе зрозуміти, на що більш активно реагують кандидати в соціальних мережах і допоможе отримати більше відгуків.

Створіть спільноту у ваших групах.

Перетворіть ваш профіль у “вулицю з двостороннім рухом”. Питайте, залучайте, інформуйте, забезпечуйте корисним контентом. Важливо звертатись до живих людей у вашій мережі, які потенційно можуть стати частиною вашої бази талантів в майбутньому. Поговоріть з ними про компанію, про переваги і потенційні можливості роботи там. Будьте активні і звертайтесь першими до своєї аудиторії, не чекайте, коли вони прийдуть до вас самі. Це буває тільки зі світовими брендами, і то не завжди спрацьовує.

Персоналізуйте своє і спілкування з підписниками/кандидатами.

Намагайтесь винаходити свої хештеги, вигадувати свої формати, персоналізувати їх під свою корпоративну культуру і відповідати особисто кожному на коментар чи повідомлення в месенджері якнайшвидше. Так ви виявите свою повагу і увагу до своєї аудиторії, що в майбутньому буде тільки сприяти успішному рекрутингу в соцмережах.
Наповнюйте свою базу кращими кандидатами із соцмереж просто і зручно разом з професійною системою для рекрутингу CleverStaff. 
????Ви можете спарсити резюме з LinkedIn, а потім за допомогою функції “Автопідбір” за хвилину знайти того, хто підходить за всіма вимогами вакансії.
⌛Не втрачайте час і вже сьогодні дізнайтесь, як це працює.
????Наші спеціалісти завжди готові провести презентацію системи і розкрити ще більше корисних підходів для ефективного підбору персоналу.
Залишайте свої заявки на демо тут