Що робити рекрутеру, коли кандидат вагається

У сфері ІТ відмови від оферів – це від 30 до 70% випадків. Це не дивина для галузі, але певного відсотку відмов можна уникнути, якщо правильно керувати очікуваннями кандидатів, вчасно опрацьовувати заперечення і вміти працювати з контроферами.

Йдеться не завжди про підвищення винагороди шляхом перемовин. Якщо ви вирішили покращити свої навички в цьому напрямку, ось кілька порад.

Керування очікуваннями кандидата: почніть заздалегідь

Готуватися до можливих заперечень потрібно ще до того, як вони виникнуть в процесі співбесіди. Після завершення інтерв’ю варто завжди цікавитись, як пройшла співбесіда і чи залишились у кандидата питання чи зауваження.

Також варто з’ясувати, чи веде кандидат перемовини з іншими компаніями та, можливо, вже має або розраховує на альтернативні офери. Це допоможе зрозуміти, з якими викликами можна стикнутися після того, як ви надішлете претенденту свою пропозицію.

Управління очікуваннями також важливе для усунення помилкових уявлень. Наприклад, кандидат може думати, що всі стартапи мають нестабільність і низькі зарплати. Якщо ваша компанія — стартап, можна пояснити, що цей термін відноситься лише до інноваційного підходу, а фактично компанія вже має стабільність, конкурентні зарплати та інвестиції.

Ось кілька запитань, які можна ставити на різних етапах, щоб підготуватися до обговорення оферу:

  • Чого ви очікуєте від нової компанії?
  • А що не сподобалось у попередній, не подобається в теперішній?
  • Що для вас важливо на новій роботі (команда, технології, соцпакет)?

Трохи згодом:

  • Які враження загалом від посади/напрямку, які ми вам запропонували?
  • Як ви оцінюєте нашу пропозицію порівняно з іншими?
  • Чи є якісь сумніви, уточнення, запитання, побажання, вирішенню яких я б могла посприяти?

Обережно! Офер відправляється

Перед відправленням оферу важливо встигнути усно обговорити всі деталі: позицію, зарплату, умови роботи та відповісти на всі питання кандидата. Варто також переглянути всі нотатки щодо кандидата та адаптувати пропозицію під його потреби, при цьому уникаючи шаблонності; обов’язково додати супровідний коментар, щоб залишити простір для діалогу потім.

Загалом в офері мають бути прописані основні деталі пропозиції (позиція, зарплата, умови). А в листі – зафіксувати організаційні моменти, час на роздуми тощо.

Підготовка до контроферів

Обговоріть із кандидатом його звільнення з поточного місця роботи, можливість отримання контроферу та скільки часу йому знадобиться на завершення формальних процедур. Варто також заздалегідь опрацювати можливі заперечення, якщо кандидат – справді топ, і компанія буде за нього боротися.

Преонбординг – що у фокусі?

Робота рекрутера не закінчується після прийняття оферу. Важливо підтримувати зв’язок із кандидатом, особливо якщо період до виходу на роботу тривалий. Деякі компанії навіть надсилають вітальні листи або wellcom box з корпоративними сувенірами, щоб зміцнити стосунки.

У перший робочий день необхідно привітати нового працівника, переконатися, що все йде добре, і побажати успішного старту.

Зважаючи на те, що бонуси рекрутерів у деяких компаніях і рекрутингових агенціях часто пов’язані з тим, наскільки успішно пройде випробувальний термін кандидат, то не завадить підтримувати з ним зв’язок, цікавлячись про його враження і висновки.

Важливо залишатися гнучким та терплячим у взаємодії з кандидатами, враховуючи їхні обставини та потреби, адже саме позитивний досвід кандидата підвищує шанси на успішне прийняття оферу і зміцнює лояльність до компанії в майбутньому.